Proiectul educațional prin care copiii, părinții și profesorii primesc acces gratuit la cursuri de siguranță rutieră se numește „Copiii în siguranță: în vehicul și pe drum” și este implementat cu sprijinul Ministerului Educației. Sunt disponibile 3 cursuri pentru copii și 2 module pentru adulți, care pot fi urmărite online până pe 30 iunie, potrivit unui comunicat de presă.
Campania lansată de Coaliția pentru Siguranță Rutieră, în parteneriat cu Ascendia și Salvați Copiii România aduce în prim-plan importanța unei abordări integrate – care vizează nu doar copiii, ci și adulții cu rol educativ sau de supraveghere. Astfel, alături de un modul destinat siguranței pe mopede și pe motociclete, și cele trei module deja disponibile pentru copii (clasele I–IV, V–VIII și modulul general pentru vehicule), „noul conținut dedicat părinților completează viziunea campaniei: Siguranța rutieră este o responsabilitate comună”.
- Toate modulele sunt pot fi accesate gratuit pe platforma https://formare.elearning.ro, până la 30 iunie 2025.
Practic, copii și profesorii vor avea acces la trei module e-learning interactive:
Modul 1 – Siguranță rutieră în drum spre școală – dedicat copiilor din clasele I-IV
Modul 2 – Siguranța rutieră: ciclism responsabil – dedicat copiilor din clasele V-VIII.
Modul 3 – Siguranța deplasării în vehicule
Adulții (profesorii și părinții) vor avea acces în plus la două module interactive:
Modul 4 – Siguranța pe mopede și motociclete: Cum să previi accidentele și să îți protejezi viața
Modul 5 – Rolul părinților în siguranța rutieră a copiilor
„Modulul Rolul părinților în siguranța rutieră a copiilor vine ca un răspuns firesc la nevoia tot mai evidentă de implicare a adulților în prevenirea comportamentelor riscante. Construit într-un format interactiv și accesibil online, acest nou conținut oferă părinților informații utile, exemple concrete și recomandări adaptate realităților cotidiene, contribuind astfel la un ecosistem rutier mai sigur”, transmit organizatorii.
Campania se va desfășura în perioada 21 mai – 30 iunie, urmând ca rezultatele să fie prezentate public în perioada 8–10 iulie.
Campania face parte dintr-o serie de acțiuni coordonate de Coaliția pentru Siguranță Rutieră, pentru a transforma educația rutieră într-o prioritate națională, în concordanță cu recomandările formulate în Carta Albă a Siguranței Rutiere – un document strategic ce propune măsuri concrete pentru reducerea accidentelor rutiere grave în România, mai este precizat în comunicat.