„Noi vorbim de școală, dar copiii sunt astăzi educați de reclame, sunt educați de tot felul de campanii”, a spus Constantin Damov, președintele Coaliției pentru Economie Circulară, despre educația legată de consum și reciclare a generațiilor tinere. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”.
Întrebat dacă părinții ar trebui să-i îndrume pe copii către școlile de meserii, acesta a spus că a observat că noua generație se plictisește foarte repede: „Ce am observat astăzi la noua generație este că se plictisește foarte repede și nu vrea să stea să facă mișcări repetitive. Și au dreptate. (…) Lucrurile acestea trebuie automatizate, să trecem în zona chiar și de inteligență artificială, și asta chiar încercăm să facem în industrie”.
“Constantin Damov: Noi vorbim de școală, dar copiii sunt astăzi educați de reclame, sunt educați de tot felul de campanii. (…) Aș spune că cel mai important concurent al reciclatorilor și, în general, al economiei circulare este groapa de gunoi, care este insuficient penalizată astăzi. Găsim în groapa de gunoi astăzi toate elementele din tabelul lui Mendeleev, găsim toate metalele acolo, găsim toate textilele, găsim toate hidrocarburile și lucruri care nu ar trebui să fie acolo. De fapt, un deșeu este un acel obiect care nu se află unde trebuie, nu este la locul lui. Când este la locul lui este fie resursă, fie produs. Cred că este vorba de o reeducare a întregului palier social.
Noi, ca și consumatori, din păcate, folosim prea des termenul cetățean. Cred că vine de la dreptul de vot și de la modul de a aborda populist problema și emoțional. Noi suntem consumatori, noi consumăm și nu știm ce consumăm astăzi. Nu suntem educați ca și consumatori. Noi, de fapt, consumăm uzul unui produs și nu consumăm produsul în sine. Consumăm niște spălări, nu consumă mașina de spălat, nu o mâncăm, nu o digerăm, nu ne folosim de ea pentru a face alte lucruri. La sfârșitul ciclului de viață, ne trezim cu un monstru în casă și nu știm ce este cu el. Economia circulară vine și transformă proprietatea materială într-o proprietate sau, de fapt, un drept de a cumpăra uzul. (…) Adică, noi cumpărăm un număr de spălări și nu o mașină de spălat. (…)
Extras – video din conferința “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, cu declarațiile lui Constantin Damov, președintele Coaliției pentru Economie Circulară:
Edupedu.ro: Credeți că tranziția aceasta către principiile economiei circulare îi va reînsufleți pe părinți să-i îndrume pe copii și către școlile care produc meseriași, pentru că va fi o nevoie suplimentară pe piață de orice înseamnă specialist în zona de reparație?
Constantin Damov: Din păcate, nu știu dacă copiii mai ascultată atât de părinți. Având atâtea inputuri, cred că deja sunt educați în afara cadrului familial astăzi. Și cred că întreaga societate ar trebui să fie reeducată, să transmită acest suflu nou. Pentru a ajunge în zona de reparatori, vreau să vă spun că nu este o meserie repetitivă, plictisitoare, ce am observat astăzi la noua generație este că se plictisește foarte repede și nu vrea să stea să facă mișcări repetitive. Și au dreptate. (…) Lucrurile acestea trebuie automatizate, să trecem în zona chiar și de inteligență artificială, și asta încercăm să facem în industrie. Noi am achiziționat chiar primii doi roboți astăzi, mâini de sortat, deci mâini robotice, care încep să înlocuiască oamenii care nu mai vor să facă o mișcare mecanică toată ziua.
Acei oameni, eu sunt sigur că ar îmbrățișa imediat o meserie care nu este deloc simplă, îți cere și talent, aceea de a repara: de a repara frigidere, de a repara mobilier, de a repara biciclete, de a repara trotinete electrice, de a repara orice vrem noi, elemente de construcții. Sunt lucruri care trebuie făcute. Și le vom face, pentru că veți vedea, prețurile la materii prime, la transport și la energie vor duce prețurile la produs la un preț la care are foarte mult sens să ne întoarcem la reparație. Crizele, de fapt, ne vor duce și ne vor învăța mai repede decât orice sfat bătrânesc”.
Urmărește integral conferința online “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro, în parteneriat cu As Metal, GreenPoint Management, Linde Gaz România și agenția WebEfektiv. În cadrul evenimentului a fost lansată și campania „Metal pentru Viitor” și secțiunea specială Zero Deșeuri:
Principalele declarații și știri sunt publicate pe Edupedu.ro, în secțiunea dedicată – Zero Deșeuri. Prin lansarea acestei secțiuni ne dorim să a subliniem importanța tranziției către economie circulară prin educație, să vă oferim materiale despre acest subiect extrem de important pentru prezent și viitor. Vă invităm să fiți parte din acest proces eminamente educativ, implicându-i pe profesori, elevi, studenți și angajații companiilor care, la rândul lor vor transfera acest model sustenabil și în familii.
Secțiunea este dezvoltată ca parte a campaniei Metal pentru Viitor, dezvoltată de partenerii acestui eveniment: As Metal, GreenPoint Management, Linde Gaz România și agenția WebEfektiv.
1 comment
Auzi,,Coaliția pentru Economie ……..instituții de pierdere de timp,stat degeaba.,împachetat aer,fum………și numit marionete în funcții de conducere