Recomandările pentru elevi pentru corectarea greșelilor la simularea de Evaluare Națională 2025, transmise recent de Ministerul Educației și Cercetării (MEC), sunt greșite în ceea ce privește corectarea răspunsurilor la itemii cu răspuns fix. Noul model pentru EN VIII 2025 nu mai prevede ca elevii să scrie litera corespunzătoare răspunsului corect într-o căsuță, ci direct încercuirea acesteia.
Mai exact, potrivit indicațiilor trimise de ministerul Educației și Cercetării (MEC) pentru elevii de clasa a VIII-a, la proba de limba și literatura română de luni, 17 martie, „un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect”.
Însă modelul de subiect pentru EN VIII 2025 publicat de ministerul Educației în noiembrie 2024 prevede că itemii la care face referire precizarea nu mai prevăd o căsuță de completat ca până la sesiunea de EN VIII 2024 inclusiv. Iată modelul:

Subiectul de simulare EN VIII 2024 la Limba și literatura română:

Iată ce preciza ministerul Educației înainte de Evaluarea Națională (EN VIII) din iunie 2024: „La proba de limba şi literatura română şi/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. De asemenea, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect”.

De remarcat că modificarea nu este una fundamentală, însă precizările referitoare la corectarea greșelilor sunt esențiale pentru elevi. Aceștia trebuie să știe clar cum să marcheze un răspuns pe care îl consideră greșit, ca să nu facă însemnări nerecunoscute sau recunoscute drept „semne” pentru evaluatori.
Pe de altă parte, elevii vor face ceea ce le indică profesorii asistenți înainte de a primi subiectele de examen și este important ca profesorii și elevii să primească informații conforme cu metodologia și procedurile în vigoare, nu pentru anii anteriori cum este în acest caz.
Calendar simulare EN VIII 2025: Pe 17 martie va fi susţinută proba la Limba şi Literatura română din cadrul simulării Evaluării Naţionale 2025, pe 18 martie – proba la Matematică, iar elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe 19 martie proba la Limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate doar elevilor, pe 31 martie.