„Cu atenție și diplomație“, le spune Ligia Deca inspectorilor școlari să gestioneze toate nemulțumirile părinților elevilor din cele peste 900 de școli care sunt în șantier, la început de an școlar

9.298 de vizualizări
ID 334030292 © LCVA | Dreamstime.com
Ligia Deca le-a transmis inspectoratelor școlare și autorităților locale să gestioneze cu “atenție și diplomație” nemulțumirile care pot veni din partea familiilor care, un timp limitat vor trebui să-și ducă copiii în alte spații”. Ministra Educației a fost prezentă la ședința pentru pregătirea deschiderii anului școlar 2024-2025, desfășurată în data de 3 septembrie la sediul MAI. Amintim, anul școlar începe peste câteva zile cu peste 900 de unități de învățământ relocate. Cu doar 4 zile lucrătoare înainte să înceapă anul școlar ministra Educației spunea că “încă se fac verificări dacă spațiile găsite la nivel local sunt și adecvate”.

Ligia Deca a spus că atât inspectoratele școlare cât și autoritățile locale trebuie să gestioneze cu “diplomație și atenție” nemulțumirile părinților pe fondul relocării elevilor din peste 900 de școli din țară.

“Este o provocare pentru autoritățile publice locale pentru conducerile unităților de învățământ și pentru inspectoratele școlare în a identifica cele mai bune spații în a discuta cu părinții în a comunica cu părinții în așa fel încât anul școlar să înceapă în bune condiții. (…) Trebuie să gestionăm cu diplomație, cu atenție, toate nemulțumirile care pot veni din partea familiilor care un timp limitat vor trebui să-și ducă copiii în alte spații”, a spus Deca.

În aceeași ședință privind începerea anului școlar, Amalia Șerban, de la direcția de sănătate publică din Ministerul Sănătății a subliniat că ar trebui o atenție sporită în spațiile unde elevii vor fi relocați și că direcțiile de sănătate publică vor verifica respectarea tuturor normelor minime de igienă pentru copii.

Declarația integrală a Ligiei Deca pe acest subiect:

“Situația unităților de învățământ la debutul anului școlar 2024 2025: unități de învățământ relocate, 934 dintre care 812 ca urmare a lucrărilor de reabilitare extindere sau modernizare, 63 din cauza spațiului insuficient, iar 32 care urmează să fie relocate în clădiri noi. Asta înseamnă că avem un număr record de activități școlare care nu se desfășoară în sediul principal pe care comunitatea școlară îl știe. Acest lucru pe deoparte este o veste foarte bună pentru că înseamnă că școala se schimbă se modernizează în toată România. Pe de altă parte este o provocare pentru autoritățile publice locale pentru conducerile unităților de învățământ și pentru inspectoratele școlare în a identifica cele mai bune spații în a discuta cu părinții în a comunica cu părinții în așa fel încât anul școlar să înceapă în bune condiții. Este esențial să modernizăm infrastructura și s-o punem în siguranță pentru că avem așa cum știți multe clădiri care au nevoie de lucrări de consolidare și trebuie să gestionăm cu diplomație, cu atenție, toate nemulțumirile care pot veni din partea familiilor care un timp limitat vor trebui să-și ducă copiii în alte spații.

De asemenea avem, din păcate încă 19 unități de învățământ care funcționează în trei schimburi dintre care 7 ca urmare a lucrărilor de reabilitare extindere sau modernizare și 12 din cauza spațiului insuficient. Așa cum știți funcționare în trei schimburi afectează calitatea procesului de învățământ nu va mai putea desfășura activitatea în trei schimburi având în vedere prevederea legală în acest sens, din anul școlar viitor 2025-2026 este ilegal ca școlile să funcționează pe mai mult de două schimburi și mă bazez pe colaborarea între autoritatea publică locală unitatea de învățământ și inspectorat pentru a găsi cele mai bune soluții ca acesta să fie ultimul an școlar în care avem astfel de unități de învățământ. De altfel numărul acestora scăzut în fiecare an nu mai avem multe dar este de dorit să nu mai avem deloc cat se poate de repede”.

Informații de context

Elevi din peste 900 de școli din țară vor începe anul școlar luni, 9 septembrie, în alte spații pentru că fie se reabilitează clădirile vechi, fie se construiesc altele.

Cu 4 zile lucrătoare înainte de începerea școlii ministra Ligia Deca spunea într-un briefing de presă că „toți copiii încep luni școala în format fizic. Trebuie găsite soluții pentru ca toți copiii să meargă fizic la școală”. Ligia Deca a fost întrebată fiind în legătură cu cele peste 800 de școli aflate în șantier, în momentul începerii anului școlar. Cu câteva zile înaintea acestui moment, ea a spus că încă „se fac verificări (…) pentru a ne asigura că aceste spații sunt adecvate”. 

Ligia Deca a dat termen de finalizare a lucrărilor, pentru o parte dintre școli, „sfârșitul lunii decembrie”.

Pe 3 septembrie, ministra Educației prezenta drept „un record” numărul școlilor aflate în șantier la acest început de an școlar, într-un anunț pe Facebook.

Edupedu.ro a scris despre un caz de relocare a elevilor din București. Situația semnalată de părinții elevilor de la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, care au depus un memoriu către ministra Educației și la Primăria sectorului 4, după ce au fost înștiințați că elevii vor fi nevoiți anul acesta să facă naveta între două spații aflate la 7 km distanță, pentru că nu se pot realiza lucrările de reabilitare energetică. 

ID 334030292 © LCVA | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ar trebui o atenție sporită în spațiile unde elevii vor fi relocați. Direcțiile de sănătate publică vor verifica respectarea tuturor normelor minime de igienă pentru copii, spune Amalia Șerban, de la direcția de sănătate publică din Ministerul Sănătății
BREAKING Peste 800 de școli în șantier, anunță Ligia Deca, cu trei zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor. Ministra nu spune nimic despre câte unități de învățământ nu-și vor putea primi elevii în prima săptămână
Ligia Deca, despre cele peste 800 de școli în șantier la începutul anului școlar: „Toți copiii încep luni școala în format fizic” / Încă se fac verificări dacă spațiile găsite la nivel local sunt și adecvate
Memoriu al părinților de la „Colegiul Național Dinu Lipatti” din București, către Ligia Deca, după ce elevii trebuie să facă naveta între două sedii aflate la 7 km distanță: Să trimiți elevi de clasa I, a II-a sau a V-a cu vioara în spate sau alte instrumente, să alerge între orele de cultură generală și cele de specialitate, îi va face treptat să renunțe  

5 comments
  1. mda. “noi” începem anul școlar cu săptămâna verde și apoi cu cea Altfel. dacă nu se termină lucrările în aceste săptămâni, nu avem încă un plan. probabil cerem avans vacanța din octombrie, apoi pe cea de iarnă, poate cea de vară…și cu puțin noroc prin aprilie începem școala, numai bine să intrăm apoi în vacanța de Paște.

  2. atenție și diplomație……eu personal înțeleg aceste cuvinte….le-am trăit pe propria piele……cuvinte cu un substrat adânc…fff adânc….e de planssss😭😭😭

  3. Pentru că nimic nu spune “bun venit la școală” mai bine decât sunetul unui ciocan pneumatic și praful de șantier! Dar stați liniștiți, dragii mei, inspectorii vor gestiona totul cu „atenție și diplomație”. Poate vor oferi părinților o cafea în timp ce așteaptă să vadă dacă elevii lor învață mai repede matematica sau cum să ocolească o betonieră în curtea școlii. Cine nu iubește puțin haos organizat, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Proiectele legilor Educației, criticate extrem de dur de un grup de cercetători, profesori și autori, într-o dezbatere online: „Soluția pragmatică este ca aceste proiecte să fie anulate rapid și refăcute în condiții decente” – universitarul Ciprian Mihali

Cele două proiecte de legi ale Educației sunt aspru criticate de către un grup de cadre didactice, cercetători și autori într-o dezbatere online din seria Cafeneaua filosofică, transmisă la sfârșitul…
Vezi articolul

Primarul Timișoarei a lăsat Inspectoratul Școlar fără internet în zi de simulare de BAC și înscriere în clasa pregătitoare. Inspectorul general: Și linia de backup este tăiată

Primarul din Timișoara a lăsat inspectoratul Școlar Județean fără internet, în zi de simulare a examenelor de Bacalaureat și de înscrieri la clasa pregătitoare. În plus, “mâine este o zi…
Vezi articolul