Cum încearcă englezii să redeschidă școlile de la 1 iunie fără să riște un al doilea val al epidemiei Covid-19

2.084 de vizualizări
FOTO: pexels.com
Analiza ratei de transmitere a virusului, dar și apelurile telefonice la sistemul dedicat urgențelor medicale și agregarea datelor de localizare Google și Facebook sunt folosite de guvernul britanic în deciziile pe care le ia pentru a preveni un al doilea val al pandemiei, după pașii de relaxare făcuți în prezent, scrie The Guardian. Unul dintre elementele de bază ale relaxării este redeschiderea școlilor, pregătită în Anglia de la 1 iunie.

Sursa citată explică și sursa principalelor dificultăți în decizia politică a autorităților de la Londra: după declanșarea epidemiei, au fost luate foarte multe măsuri într-o perioadă foarte scurtă, de la distanțarea fizică la închiderea școlilor, fapt pentru care e greu de stabilit ce impact a avut fiecare dintre acestea și care sunt riscurile relaxării pentru fiecare dintre aceste măsuri.

De aceea, experții analizează în prezent date din toate sursele disponibile, pentru a vedea în ce condiții s-ar face simțită o creștere a infecțiilor cu noul coronavirus. Pe lângă testele Covid-19, sunt folosite:

  • studii referitoare la contactul persoanelor
  • date de localizare Facebook și Google
  • rata de absență la locul de muncă într-un loc sau altul
  • numărul apelurilor de urgență la serviciile de sănătate

Toate datele sunt discutate de grupul de analiză științifică al guvernului, care verifică săptămânal valoarea ratei de transmisie, iar dacă aceasta depășește cifra 1 (o persoană infectată transmite virusul la mai mult de o persoană) înseamnă un risc epidemic crescut.
Cercetătorii desfășoară periodic studii online în rândul populației, pentru a vedea cum se amestecă diversele grupuri și cum se schimbă rata de transmisie în funcție de aceste evoluții.

Potrivit sursei citate, datele sunt introduse într-o “matrice de contacte” care stabilește, de exemplu, cât timp petrece, în medie, un tânăr de 25 de ani în apropierea unei persoane în vârstă sau alături de altă persoană tânără. Luna aceasta, o echipă de la London School of Hygiene and Tropical Medicine a folosit astfel de studii pentru a arăta că izolarea a redus numărul contactelor de la 10.8 la 2,8, suficient cât să reducă rata de transmisie de la 2,6 la 0,62.

Datele de localizare Google sau Facebook, anonimizate, sunt livrate public sau la cerere pentru a-i ajuta pe cercetători să vadă cât de mult circulă oamenii într-o zonă sau alta – clădiri de birouri, centre comerciale, cafenele, plaje etc.. Acestor date li se adaugă cele referitoare la transportul public și trafic rutier, iar toate sunt incluse în modelele de calcul pentru rata te transmisie.

Apelurile de urgență și alte informații despre persoane care reclamă vreun simptom Covid-19 sunt înregistrate și livrate celor care analizează astfel de date, la fel și absențele de la locul de muncă, mai ales în sistemul public de sănătate NHS. Astfel pot fi prezise focare la nivel de comunitate încă dinainte de efectuarea unor teste. Iar King’s College din Londra a dezvoltat o aplicație ce poate prezice apariția unor focare pe baza datelor de sănătate colectate de la utilizatori.

FOTO: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
creșe noi

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila: În noul cod urbanistic vom introduce obligația de a construi creșe, grădinițe, școli și cabinete medicale în cartierele rezidențiale noi. Cetățenii ne întreabă „domnule, eu unde îmi duc copiii?”

În proiectul noului cod urbanistic, care va reglementa domeniul construcțiilor în localități, vor fi introduse obligații legale pentru administrațiile locale și dezvoltatorii de locuințe astfel încât să fie prevăzute servicii…
Vezi articolul

Planul Național de combatere a violenței școlare, prevăzut în noua lege a Educației, ar trebui aprobat la 6 luni după ce începe școala / Împreună cu elevii și părinții, școlile vor face apoi propriile planuri pe baza acestuia, în acord cu ROFUIP și procedura de management de la nivel național

Potrivit noii legi a Educației care intră în vigoare pe 2 septembrie 2023, Guvernul aprobă “într-un termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii, Planul național…
Vezi articolul