Curtea de conturi în control la Institutele Naționale de Cercetare-Dezvoltare – Reacție rapidă a 3 cercetători

1.334 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a anunțat că trimite Curtea de Conturi în control la Institutele Naționale de Cercetare-Dezvoltare (INCD), pentru a clarifica în ce mod s-a ajuns la salariile extrem de mari ale Directorilor Generali (DG) de INCD și la discrepanțele dintre salariile acestora și cele ale cercetătorilor, potrivit anunțului făcut la Digi. Într-o reacție rapidă, cercetătorii Octavian Micu, Mihai Miclăuș și Lucian Ancu spun că “este nevoie de vizite preferabil din partea Corpului de Control al Ministerului Educației și Cercetării”.

“O primă remarcă: în primul rând, este nevoie de vizite preferabil din partea Corpului de Control al Ministerului Educației și Cercetării (așa cum afirmă de fapt prezentatorul emisiunii) și nu a Curții de Conturi (care nu știm dacă are competențe în toate problemele semnalate de către noi) la toate INCD-urile, nu doar la cele 10 cu DG fruntași, pentru că peste tot trebuie clarificat dacă există probleme”, avertizează cei trei cercetători, pe blogul comun Doi Mici și un Anc.

Aceștia precizează că institutele naționale de cercetare-dezvoltare sunt înființate prin HG “și fac parte din sistemul național de cercetare, asupra căruia Guvernul își exercită controlul prin ministerul de resort”.

“Totul a pornit de la bulgărele de zăpadă al Doi Mici și un Anc de aici. Arătam în articol că

  • (i) sunt DGi cu un venit net lunar de aprox. 10.000 euro;
  • (ii) majoritatea DGilor nu aveau (și încă nu au) publicate declarațiile de avere și interese;
  • (iii) salariile acestora sunt în medie de 4,1 ori mai mari decât salariile medii ale personalului de cercetare în institutele pe care le conduc (dar ajung și la de 8 sau 9 ori media)”, amintesc cercetătorii.
Solicitările celor 3 cercetători:
  • Trebuie verificate nu doar veniturile DGilor, ci ale întregilor conduceri ale INCD-urilor, pentru că A) sunt mult mai mulți care iau astfel de salarii și B) există INCD-uri unde salariile de încadrare ale personalului administrativ de conducere sunt mai mari decât ale cercetătorilor seniori (CS I). Ar fi de interes pentru cercetători să înțeleagă cum de s-a ajuns la aceste discrepanțe; INCD-urile există datorită cercetătorilor, în special a celor performanți și totuși personalul administrativ are de multe ori salarii mai mari decât aceștia. Mai mult decât atât, probabil ar trebui rectificate aceste nedreptăți pentru a stabili clar ierarhia valorilor în INCD-uri;
  • Este nevoie să li se ceară imperativ celor din conducerile INCD-rilor (nu doar DGi și nu doar personalului din cercetare) publicarea declarațiilor de averi și interese pentru întreaga perioada a mandatelor acestora;
  • În cazul în care DGii au fost plătiți cu norme suplimentare de cercetare, pe lângă cele 8 ore/zi pentru care iau salariul de încadrare conform contractului de management, este nevoie să se clarifice în fiecare dintre aceste cazuri cine a semnat CIM-urile lor. Asta pentru că DGii, ca superiori ierarhici ai tuturor angajaților INCD-ului, sunt în conflict de interese indiferent care subaltern îi semnează CIM-ul. (…)
  • Verificarea respectării prevederilor legale (a se vedea legea 319/2003) de către toți angajații din INCD-uri: să nu existe angajați în cercetarea publică după împlinirea vârstei de pensionare decât din rândul CS I și cu avizul Consiliului Științific; respectarea criteriilor minime de eligibilitate impuse de legislația în vigoare (incluzând legea 319/2003) pentru toate funcțiile de conducere din INCD-uri; Verificarea numărului de norme lucrate de cercetători în paralel în mai multe institute.”
Citește analiza integrală pe blogul Doi Mici și un Anc

 

 

Imagine de StartupStockPhotos de la Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like