Cutremurul explicat pe înțelesul copiilor prin două experimente

7.031 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Un cutremur a zguduit aproape toată România duminică noaptea. Ce înseamnă cutremur? Ca să știi ce înseamnă, trebuie să știi cum se produce. Pe scurt, un cutremur se produce la fel ca atunci când frecăm două pietre una de alta, dar la o scară mult mai mare. Totul este legat de energie, de acumularea și eliberarea ei. Explicațiile pentru copii sunt preluate din ”Cutremurul pe înțelesul tuturor”, un ghid făcut de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ca să înțelegi cum se produce un cutremur, ar trebui mai întâi să freci palmele una de alta. Ce simți? Ar trebui să simți că se încălzesc, că acolo se produce o energie.

SURSA: pixabay.com

Ne trebuie două pietre de aceleași dimensiuni, dacă găsești unele mai aspre ar fi mai bine. Când freci o piatră de palmă, ce simți? Ar trebui să simți că e aspră și să simți cum palma se încălzește, deci tot o energie. Dar când freci două pietre una de alta ce simți? Pietrele se râcâie una de alta, dar rămân reci. De asemenea, se produce un zgomot nu prea agreabil. Exact așa se produce și cutremurul sau seismul, dar la o scară mult mai mare.

Căldura resimţită pe mâini este o energie. Zgomotul generat de frecarea celor două pietre una de alta este o vibraţie. La fel ca în cazul cutremurului, zgomotul și căldura sunt două energii care se produc într-o zonă și care se disipă prin propagare sau prin împrăștiere.

De ce cutremurul din Vrancea se simte în alte orașe? Cum se împrăștie cutremurul?

Pentru asta trebuie să facem un alt experiment – ne trebuie o măsuță de copii și câteva lingurițe cu zahăr sau nisip. Pune zahărul pe masă, iar apoi lovește cu un ciocan din lemn sau cu podul palmei sau cu un cub mai zdravăn din lemn în marginea mesei. Ce se întâmplă? Vibrațiile mesei care provoacă mișcarea cristalelor de zahăr reprezintă cutremurul. Vibrațiile pe care tu le transmiți la zahăr sunt de fapt unde seismice și locul în care lovești se numește focar. Prin aceste unde, vibrațiile se propagă din locul în care s-a produs ciocnirea rocilor, sub pământ, în orașele și satele din apropiere (până la câteva sute de kilometri distanță).

Ți-a plăcut? Poți să ne scrii și să ne spui varianta ta de explicație pentru un cutremur. Plus ce experimente poți face pentru a explica de ce se mișcă clădirile la un seism.

Citește și:


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salvați Copiii: Povești ale copiilor rămași singuri în țară, cu ambii părinți plecați în străinătate / Maria așteaptă vara pentru că atunci reușește să stea mai mult timp cu tatăl său, plecat la muncă

Organizația Salvați Copiii a făcut publice povești a cinci copii care au ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Datele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, din septembrie…
Vezi articolul

Inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației, până pe 4 decembrie, numele școlilor cu elevi romi care necesită intervenția unui mediator școlar – document

Până pe 4 decembrie, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației, printre altele, numele școlilor cu elevi romi care necesită intervenția unui mediator școlar, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Solicitarea…
Vezi articolul

Coșul minim pentru un trai decent al unei familii cu doi copii de școală este de aproape 10.000 de lei pe lună, cu peste 15% mai mult ca anul trecut – raport / Educația – a patra cea mai mare presiune pe buget, după alimente, întreținerea casei și îmbrăcăminte

Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2023, raportată la luna septembrie, a fost de 9.978 de lei pe lună pentru o familie cu doi copii…
Vezi articolul
Invatatoare in fata elevilor la clasa, in scoala / Foto: Dreamstime.com

VIDEO Cu 10 zile înainte să înceapă școala, ministrul Educației nu știa câți elevi revin în bănci. Cîmpeanu: Am o problemă cu reținerea cifrelor, nu mă prea pricep la cifre și o să îmi permit să nu vă ofer acest răspuns acum

Întrebat de EduPedu.ro într-o conferință de presă de joi, 25 august, care este numărul elevilor care încep școala în România pe 5 septembrie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că…
Vezi articolul