Cutremurul explicat pe înțelesul copiilor prin două experimente

6.711 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Un cutremur a zguduit aproape toată România duminică noaptea. Ce înseamnă cutremur? Ca să știi ce înseamnă, trebuie să știi cum se produce. Pe scurt, un cutremur se produce la fel ca atunci când frecăm două pietre una de alta, dar la o scară mult mai mare. Totul este legat de energie, de acumularea și eliberarea ei. Explicațiile pentru copii sunt preluate din ”Cutremurul pe înțelesul tuturor”, un ghid făcut de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ca să înțelegi cum se produce un cutremur, ar trebui mai întâi să freci palmele una de alta. Ce simți? Ar trebui să simți că se încălzesc, că acolo se produce o energie.

SURSA: pixabay.com

Ne trebuie două pietre de aceleași dimensiuni, dacă găsești unele mai aspre ar fi mai bine. Când freci o piatră de palmă, ce simți? Ar trebui să simți că e aspră și să simți cum palma se încălzește, deci tot o energie. Dar când freci două pietre una de alta ce simți? Pietrele se râcâie una de alta, dar rămân reci. De asemenea, se produce un zgomot nu prea agreabil. Exact așa se produce și cutremurul sau seismul, dar la o scară mult mai mare.

Căldura resimţită pe mâini este o energie. Zgomotul generat de frecarea celor două pietre una de alta este o vibraţie. La fel ca în cazul cutremurului, zgomotul și căldura sunt două energii care se produc într-o zonă și care se disipă prin propagare sau prin împrăștiere.

De ce cutremurul din Vrancea se simte în alte orașe? Cum se împrăștie cutremurul?

Pentru asta trebuie să facem un alt experiment – ne trebuie o măsuță de copii și câteva lingurițe cu zahăr sau nisip. Pune zahărul pe masă, iar apoi lovește cu un ciocan din lemn sau cu podul palmei sau cu un cub mai zdravăn din lemn în marginea mesei. Ce se întâmplă? Vibrațiile mesei care provoacă mișcarea cristalelor de zahăr reprezintă cutremurul. Vibrațiile pe care tu le transmiți la zahăr sunt de fapt unde seismice și locul în care lovești se numește focar. Prin aceste unde, vibrațiile se propagă din locul în care s-a produs ciocnirea rocilor, sub pământ, în orașele și satele din apropiere (până la câteva sute de kilometri distanță).

Ți-a plăcut? Poți să ne scrii și să ne spui varianta ta de explicație pentru un cutremur. Plus ce experimente poți face pentru a explica de ce se mișcă clădirile la un seism.

Citește și:


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Evaluarea Națională 2021

Guvernul să adopte o strategie pentru digitalizarea educației pornind de la Smart-Edu, cere o organizație de elevi / România Educată “nu cuprinde multe dintre propunerile” făcute deja în privința digitalizării

Elevii unei organizații care pledează pentru digitalizarea educației solicită Ministerului Educației să adopte o strategie pentru digitalizare în sistemul educațional care să se bazeze pe proiectul de strategie în acest…
Vezi articolul

O „săptămână verde” pentru conștientizarea schimbărilor climatice ar putea fi introdusă în structura anului școlar. Cîmpeanu: „Găsesc că este o idee foarte bună și susțin această propunere”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că susține propunerea introducerii în structura anului școlar a unei săptămâni verzi, pentru ca elevii să conștientizeze efectele schimbărilor climatice. Săptămâna verde s-ar asemăna…
Vezi articolul

Tot mai mulți copii români au ajuns sub pragul de sărăcie în primul an de pandemie. Cei mai expuși sunt copiii cu dizabilități, copiii mamelor minore și cei de etnie romă – Raport Internațional Salvați Copiii

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, riscul de sărăcie și excluziunea socială au crescut în rândul copiilor români (36,3%), arată datele unui nou raport al Save the Children. Criza…
Vezi articolul

Din 10 iunie, INML nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere / Decizia directorului Institutului de medicină legală București vine după ce societatea civilă a atras atenția asupra acestei testări condamnate de OMS și care încă se practică în centre județene de medicină legală și la INML

INML nu mai eliberează începând cu 10 iunie certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă, potrivit unei note semnate de directorul INML George Cristian Curcă, și postate de Diana…
Vezi articolul

Remus Pricopie, rector SNSPA: Ministrul Educației „se află într-un balet mediatic incoerent de la preluarea mandatului / Produce confuzie în sistemul pe care-l gestionează / Crearea unei așteptări privind redeschiderea școlilor, nesusținută de tabloul epidemiologic, este imorală”

Fostul ministru al Educației Remus Pricopie, rector al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), spune despre actualul ministru Sorin Cîmpeanu că „se află într-un balet mediatic incoerent de…
Vezi articolul