Dan Barna, în octombrie 2019: „Guvernul Dăncilă alocă pentru educație cel mai mic buget din UE, raportat la PIB, arătând astfel cât de puțin prioritară este Educația pentru guvernarea curentă” / Dan Barna este acum vicepremier în Guvernul Cîțu, care a alocat 2,5% din PIB bugetului Educației

2.731 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Guvernul Dăncilă alocă pentru educație cel mai mic buget din UE, raportat la PIB, arătând astfel cât de puțin prioritară este Educația pentru guvernarea curentă”, spunea în octombrie 2019, în programul său electoral, Dan Barna, actual vicepremier în Guvernul Cîțu. Barna nu a avut nicio poziție publică până acum legată de alocarea de către guvernul din care face parte a unui buget de doar 2,5% din PIB, mai mic decât bugetul pe care-l critica în programul său electoral.

„De aproape 10 ani, Legea Educației prevede obligativitatea alocării a 6% din PIB pentru învățământ, dar niciun guvern nu a respectat până acum această prevedere. Astăzi, guvernul Dăncilă alocă doar 3% din PIB pentru Educație. Rezultatul? PSD a promis în 2016 că va construi 2.500 de creșe și grădinițe noi, 30 de cămine studențești și va moderniza peste 2.000 de școli. După 3 ani, au reușit să facă doar 45 de grădinițe. Nu putem pretinde calitate a învățământului în școli care nu au profesori calificați și nu au toalete, apă curentă și căldură.

Alocăm fonduri speciale pentru formarea profesională inițială și continuă a personalului din învățământ precum și pentru atragerea cadrelor didactice către zonele geografice cu deficit de profesori,” promitea candidatul la Președinția României, Dan Barna.

fragment din programul electoral al lui Dan Barna

Cu câteva luni înainte, la momentul rectificării bugetare din august 2019, când au fost tăiate fonduri importante din bugetul Educației, liderul USR, Dan Barna, declara la acel moment:

„Educația a fost și este subfinanțată ani de zile nu dintr-o greșeală, ci printr-o politică intenționată, pentru că oamenii mai puțin educați sunt vulnerabili electoral, sunt masa de manevră a PSD de zeci de ani de zile. România nu are altă șansă decât investiția în educație”.  

Potrivit unui document prezentat vineri seara de Ministerul Educației, în 2019 execuția bugetară pentru bugetul Ministerului Educației a fost de 2,57% din PIB, iar în 2020, de 2,72% din PIB. În 2021 alocarea este de 2,55% din PIB.

În România, 400.000 de copii nu merg la școală sau nu termină învățământul obligatoriu. Conform ultimelor rezultate la evaluarea PISA realizată de OCDE (2019), 44% dintre adolescenții de 15 ani nu reușesc să citească sau să scrie corect. Guvernul României investește anual în educație cel mai mic procent din PIB la nivel european, potrivit Eurostat.

Foto: gov.ro


2 comments
  1. Se amesteca mere si cu pere. Nu m-am asteptat de la aceasta publicatie la astfel de articol. Pai se pot compara cele doua perioade? Intre timp a fost si este un virus ce face ravagii, s-au dat o multime de bani ca ajutor la firme(ok, nu suficienti dar asta este putirinta), s-a ajutat Horeca, s-au tinut oameni acasa cu salariul, s-au cheltuit sume imense cu spitalele si acum voi faceti o astfel de comparatie?. Articolul este idiot sau ticalos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Hărți comparative cu notele de la Titularizare 2021. Cele mai multe note sub 5, în județul Tulcea / În Sectorul 2 al Capitalei, promovare 100%. 15 persoane care doreau să se angajeze profesori în sistemul de învățământ au luat nota 1

Județul cu cel mai mare procent de note sub 5 la concursul pentru angajare în sistemul de învățământ (Titularizare 2021) este Tulcea (36,8%), urmat de Călărași (34,8%) și Mehedinți (28,3%),…
Vezi articolul