Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, despre consilierii școlari: „Avem de lucru să redefinim ce înseamnă psiholog școlar / Nu trebuie să fie toți consilierii psihologi, fiindcă este nevoie și de sociologi sau pedagogi”

11.224 de vizualizări
Daniel David / Foto: captură Youtube.com/ George Buhnici
Nu toți consilierii școlari sunt psihologi calificați și că rolul acestora trebuie clarificat, apreciază Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David. El a explicat că unii consilieri au atribuții legate preponderent de sociologie sau pedagogie și că fiecare dintre ei au câte o responsabilitate: „Nu poți cere tuturor consilierilor școlari să se ocupe de ADHD, autism, agresivitate, depresie, pentru că nu au acele competențe”. Declarațiile au fost făcute recent la podcastul „Dialog Liber”.
  • „Avem de lucru să redefinim ce înseamnă psiholog școlar”, a spus ministrul.

Acesta a fost întrebat de situația psihologilor școlari din școlile din țară, dacă aceștia sunt suficienți și dacă se trimit rapoarte la Minister privind cazurile de pe teren. Redăm detaliat dialogul pe această temă din cadrul podcastului „Dialog Liber”.

Moderator: „Câți dintre consilierii școlari sunt psihologi calificați și nu doar persoane cu cursuri minime în domeniu, și dacă există un cadru clar pentru rolul lor? De asemenea, sunt aceștia responsabili să raporteze problemele elevilor la Ministerul Educației? Aveți date suplimentare despre aceste aspecte?”

Daniel David: „Este o problemă. Nici nu ne punem problema să fie psihologi calificați. Mulți consilieri școlari nu sunt psihologi. Lumea nu înțelege acest lucru. Dintre consilierii școlari, unii au și pregătire în psihologie, nu foarte mulți în zona psihologiei clinice și zona psihoterapiei, ca să le dea competențele să trateze aceste condiții pe care le vedem în școală. Ai nevoie și de pedagogi care să se ocupe de organizarea clasei, probleme de învățare și așa mai departe. Avem de lucru să redefinim ce înseamnă psiholog școlar.” a declarat ministrul.

Acesta a explicat că, deși unii consilieri au pregătire în psihologie, puțini sunt specializați în psihologie clinică sau psihoterapie. „Nu poți cere tuturor consilierilor școlari să se ocupe de ADHD, autism, agresivitate, depresie, pentru că nu au acele competențe.” a mai adăugat el.

Statutul elevului prevede că elevii au dreptul să le fie asigurată cel puțin o oră de consiliere psihopedagogică pe an.

Art. 7. — „Elevii beneficiază de următoarele drepturi în sistemul educațional:

h) dreptul de a beneficia gratuit de servicii de informare și consiliere școlară, profesională și psihologică, conexe activității de învățământ, puse la dispoziție de unitatea de învățământ preuniversitar, fiindu-le asigurată cel puțin o oră de consiliere psihopedagogică pe an;”

Atribuțiile consilierului școlar

Profesorul consilier școlar are următoarele atribuții, conform regulamentului CJRAE, Art (23):

„a) Colaborează cu personalul din departamentele din cadrul CJRAE/ CMBRAE, cu ceilalți profesori consilieri școlari din rețeaua CJRAE/CMBRAE, cu profesorii logopezi, cu profesorii de sprijin /itineranți, cu mediatorii școlari, cu DEOSP, cu personalul didactic, didactic auxiliar și administrativ al unității de învățământ […].

b) Realizează investigarea psihopedagogică a preșcolarilor și elevilor, cu acordul părinților/tutorilor legali, la nevoie, la solicitarea cadrelor didactice, a beneficiarilor primari și secundari;

c) Asigură consilierea vocațională, orientarea școlară și profesională a elevilor, cu precădere a celor din anii terminali ai învățământului gimnazial și liceal, în colaborare cu profesorii clasei și cu dirigintele, printr-un set de minimum cinci activități de consiliere și orientare a carierei/an școlar;

d) Asigură asistență și consiliere psihopedagogică individuală și de grup/colectivă pentru preșcolari/elevi în problematici specifice: cunoaștere, autocunoaștere și intercunoaștere, adaptarea preșcolarilor/elevilor la mediul școlar, integrarea socială și culturală a preșcolarilor/elevilor în colectivul clasei/grupei și al unității de învățământ, formarea abilităților sociale și emoționale, competenței „a învăța să înveți” și a abilităților de autoreglare emoțională, optimizarea relațiilor școală-elevi-familie;

e) Asigură informare, consultanță și sprijin pentru cadre didactice în problematici specifice: adaptarea școlii la nevoile preșcolarilor/elevilor, incluziunea școlară a preșcolarilor/elevilor cu CES și în risc de excluziune școlară, optimizarea relațiilor școală-elevi-familie ș.a.;

f) Asigură informare, consultanță și sprijin pentru părinți/tutori/ reprezentanți legali în problematici specifice: incluziunea școlară a preșcolarilor/elevilor cu CES și în risc de excluziune școlară ș.a.;

g) Furnizează activități de informare, consiliere și sprijin pentru personalul unităților de învățământ și pentru copii/elevi în scopul prevenirii traficului și consumului de droguri/ substanțe interzise, a delincvenței și predelincvenței juvenile și a altor comportamente de risc, precum și a oricărei forme de violență în spațiul școlar, inclusiv bullying, cyberbullying, precum și activități de prevenire și diminuare a factorilor care determină tulburări comportamentale.

h) Realizează evaluarea, depistarea, intervenția timpurie, asistența psihopedagogică și monitorizarea corespunzătoare a tuturor copiilor identificați cu abilități adaptative cognitive și/sau socio-emoționale scăzute în raport cu vârsta și nivelul lor de școlarizare, împreună cu ISJ/ISMB sau alte structuri abilitate, în cadrul echipelor multidisciplinare;

i) La cererea scrisă a părinților/reprezentanților legali, evaluează nivelul de dezvoltare a copiilor, care împlinesc vârsta de 6 ani după data de 31 august și până la sfârșitul anului calendaristic în care se face înscrierea, în vederea înscrierii în clasa pregătitoare, în conformitate cu metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, elaborată de ministerul educației;

j) Oferă, la solicitare, sprijin pentru unitățile de învățământ preuniversitar de tipul „Școli din spital“, prin activități de evaluare și asistență psihoeducațională.

k) Se implică, după caz, în formarea cadrelor didactice pe problematică psihoeducațională și de specialitate, în parteneriat cu CCD.

m) Colaborează cu specialiști și profesori logopezi, profesori itineranți și de sprijin în consilierea părinților ai căror copii au fost diagnosticați cu tulburări specifice de învățare;

n) La finalul grupei mari a grădiniței, al clasei pregătitoare și al clasei I, profesorul consilier școlar formulează și propune cadrului didactic de la grupă/clasă observații privind formarea competențelor socio-emoționale în vederea elaborării raportului descriptiv de evaluare.

o) Colaborează cu dirigintele în vederea emiterii recomandării cu caracter de orientare școlară pentru accesul la nivelul următor de școlarizare, la finalul gimnaziului și al liceului.

p) Colaborează cu membrii Comisiei pentru prevenirea și eliminarea violenței, a faptelor de corupție și a discriminării in mediul scolar si promovarea interculturalitătii (CPEV), la nivelul unităților de învățământ, în vederea implementării Planului național de combatere a violenței școlare în vederea prevenirii și reducerii activităților și comportamentelor care încalcă sau favorizează încălcarea normelor de moralitate/conduită, în orice formă de manifestare, atât ca violență verbală, fizică, psihologică — bullying, emoțională, sexuală, socială, culturală, cibernetică, cât și ca orice alte activități sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea beneficiarilor primari și a personalului din învățământ.

q) Realizează formare civică pentru minorii care execută măsura educativă a stagiului de formare civică dispusă printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, potrivit programei-cadru de formare civică, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 253/2013, privind executarea pedepselor, a măsurilor educative și a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare.

r) Consiliază elevele gravide și elevii părinți înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar, prin activități specifice.

s) Propune în cadrul curriculumului la decizia școlii cursuri opționale vizând dezvoltarea personală a elevilor.

Colaborează în vederea elaborării și realizării unor studii/cercetări socio-psiho-pedagogice.

t) Recomandă către alți specialiști/instituții cazurile care exced competențele profesorului consilier școlar.

ț) Elaborează și aplică instrumente de lucru necesare în demersul de consiliere.

u) Participă la managementul cazurilor de violență în școală conform Procedurii elaborate de Ministerul Educației; asigură consiliere școlară victimelor și autorilor cazurilor de violență.

v) Realizează raportul de activitate anual.


2 comments
  1. scoateți consilierii școlari de sub tutela Cjrae,domnule ministru! lăsati ca aceștia să fie oamenii scolii,așa cu a fost la început!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, susține că nu poate trimite o copie a tezei sale de doctorat la CNATDCU pentru analiză pentru că “nu e la mine, nu îl am”/ Ciucă a blocat în instanță analiza tezei, după ce a obținut anularea solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat

Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, se simte vizat de declarația președintelui Iohannis, “toleranță zero” față de plagiat. El a spus că “va pune la dispoziție tot…
Vezi articolul
Reducerea birocrației din școli

Olimpiade școlare 2023. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele naționale de limba engleză, istorie, geografie, religie, pedagogie și arte au fost publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele și concursurile școlare naționale din anul școlar 2022-2023, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor,…
Vezi articolul