Daniel Funeriu: “Proiectul României educate ne-a adus profesori cu briceagul la beregată în sală de clasă și ne-a adus pentru prima dată în ultimii 18 ani profesori în stradă” / De la declanșarea grevei generale, Klaus Iohannis nu a avut nici o ieșire publică pe acest subiect

3.024 de vizualizări
Foto: UVT
Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu spune într-o intervenție la TVR+, că principalul responsabil pentru greva din educație este președintele Klaus Iohannis: “Proiectul României educate ne-a adus profesori cu briceagul la beregată în sală de clasă și ne-a adus pentru prima dată în ultimii 18 ani profesori în stradă”. Funeriu mai spune și că șeful statului este cel care ar trebui să medieze conflictul din educație, potrivit articolului 80 din Constituție. De remarcat, de când a fost declanșată greva generală, luni, 22 mai, președintele Iohannis nu a reacționat public pe acest subiect, ultima declarație fiind făcută pe 17 mai, când se știa că urmează greva generală și spunea că “cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite.

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a spus că președintele Klaus Iohannis este responsabil pentru situația actuală din educație. Amintim, profesorii sunt în cea de-a doua zi de grevă generală.

“După 10 ani, după 9 ani de la învestirea președintelui Iohannis, proiectul României educate ne-a adus profesori cu briceagul la beregată în sală de clasă și ne-a adus pentru prima dată în ultimii 18 ani profesori în stradă. Deci, citirea politică a ceea ce s-a întâmplat în educație, în politica educației, în mandatul președintelui Iohannis, este eșec pe toată linia. (…) Am fost trași pe sfoară cu principalul vinovat de această situație, pe numele lui Klaus Werner Iohannis. Ne-a promis România Educată și avem astăzi profesori cu cuțitul la beregată și profesori în grevă generală.

(…) Cu o situație salarială mult mai bună ca acum 10 ani, a profesorilor cu o majoritate parlamentară de 70%, (…) astăzi nu s-a reușit stoparea grevei generale, care din punctul meu de vedere este legitimă”, zice Daniel Funeriu.

Fostul ministru al Educației menționează că președintele este și cel care poate soluționa situația, având rol de mediator între stat și societate civilă, prin Constituție.

Potrivit articolului 80, “preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. De remarcat, de când a fost declanșată greva generală, luni, 22 mai, președintele nu a reacționat public pe acest subiect. Ultima declarație a fost făcută pe 17 mai, când se știa că urmează greva generală. Klaus Iohannis spunea atunci că: “cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite. Trebuie să avem grijă de profesori, să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie”, spunea Iohannis.

Articolul 80 din Constituție:

(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

De precizat că la ultima grevă din 2005, președintele de atunci, Traian Băsescu, a mediat discuțiile dintre sindicate și Guvern.

Revenind la emisiunea de la postul TVR+, Daniel Funeriu, a dat și o soluție pentru ieșirea din greva generală: alocarea a 1 miliard de euro pe an în plus, pentru salariile profesorilor. “Astăzi sunt bani, atunci nu erau, atunci pica țara pe noi astăzi sunt bani mulți”, a spus Funeriu, care a făcut o comparație cu situația din 2010, când era el ministru al Educației, iar România era în criză economică, atunci când profesorii amenințau cu greva.

“Bani există. România nu are o problemă de bani. România are o problemă de priorități. Ori oamenii ăștia care vă conduc, care ne conduc, au pus înaintea salariilor, înaintea condițiilor materiale ale profesorilor, au pus pensiile speciale. (…) Media salariilor profesorilor din țările bogate este de 1,5 ori PIB-ul pe cap de locuitor. PIB-ul pe cap de locuitor al României este cam de 16.000 euro. Acum, 1,5 ori, 16.000 ar însemna undeva la aproximativ 23-24.000 euro pe an salariu brut, dacă facem calcul raport la 240.000 de profesori. Mă rog, 220.000 de profesori pus la auxiliar, ne-ar duce undeva la masă salarială necesară de 27 de miliarde de lei. Deci, cam 1.000.000.000 euro mai mult decât se da acum”, a explicat Funeriu.

Citește și:
VIDEO Iohannis: Cererile profesorilor pentru creșterea salariilor sunt îndreptățite. Trebuie să avem grijă de profesori, să aibă condițiile pentru a-și face treaba cum trebuie / La Ministerul Muncii să se lucreze un pic mai repede pe noul proiect de lege a salarizării
Peste 40 de profesori din liceul unde predă Carmen Iohannis intră în grevă. Director: Cei care vor să intre la ore, probabil că vor face online / Surse G4Media spun că soția președintelui nu e membru de sindicat

2 comments
  1. Foarte buna observatia: sunt bani, dar sunt alte priorități. De curand judecatorii au stabilit cresterea salariilor cu 15%, aplicata si retroactiv, pe cativa ani in urma. Un judecator primeste oricum un salariu de cel putin 3 ori mai mare decat un profesor. De ce pentru unii se poate? In ce tara traim?

  2. Acest domn sa ne mai lase si el! Pe vremea cand era el ministru “nu erau bani” ptr ca furau ei cu sacul, va amintiti cata coruptie era, cazul Udrea etc…toti PDL-istii papau tot bugetul statului prin contracte publice.
    Nu da doi bani pe problemele noastre, comenteaza si el acum ptr ca ii vine bine, il poate ataca pe Johannis si guvernul actual… Un ipocrit!
    Crede ca am uitat cand ne-a taiat salariile de 1000 lei la 750 lei?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Un judecător promovat de liberali în funcții guvernamentale a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul doctoratului premierului Nicolae Ciucă / Dacă decizia va fi menținută, nu mai există un caz Ciucă pe masa instituției care verifică plagiatele

Încă un scut în analiza suspiciunilor de plagiat din teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, președintele PNL: la cererea acestuia, un complet al Curții de Apel București a anulat…
Vezi articolul

Universități de stat sau private, ONG-uri sau asociații profesionale în domeniul educației pot aplica online din 6 noiembrie pentru apelul prin care se vor forma peste 21.000 de angajați din creșe și grădinițe / Modulele propuse trebuie să conțină elemente de educație digitală și de asigurare a primului ajutor – proiect

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un apel privind formarea personalului din creșe și grădinițe care se adresează universităților publice sau private, asociațiilor profesionale din domeniul educației timpurii și…
Vezi articolul