Daria Hărăbor, eleva admisă la Harvard: Am observat că în țară nu prea am ce să fac la facultate cu astrofizica la un nivel înalt. Nu pot să compar oportunitățile de aici cu oportunitățile de acolo și nu am vrut să mă limitez

32.979 de vizualizări
Foto: Daria Hărăbor / Facebook.com
„Am observat că în țară nu prea am ce să fac la facultate cu astrofizica la un nivel înalt și, de exemplu, Harvard are foarte mulți bani dați în cercetare, are multe oportunități de internshipuri, de joburi. (…) Pur și simplu nu pot să compar oportunitățile de aici cu oportunitățile de acolo și nu am vrut să mă limitez”, a spus Daria Hărăbor, eleva de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, admisă recent la Harvard, la Digi24. Anul acesta, ea a obținut medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021.

Eleva a povestit că vrea să urmeze o dublă specializare: „Vreau să fac o dublă specializare: pe fizică și a doua materie o să văd ce-o să fie – dacă o să fie astrofizică, informatică, matematică, ceva care să se îmbine bine cu fizica. Și vreau să-mi iau cursuri și pe alte materii, pentru că de asta vreau Statele Unite: pot să-mi iau cursuri de muzică, de economie, de limbi străine, ce vreau și sper să am o experiență cat mai [complexă] cum s-ar spune, să iau puțin din toate.

Ea a punctat că în privința bursei, nu a fost încă anunțată: „Am fost foarte fericită că am intrat, însă să știți că vestea cu bursă este una falsă. Eu nu am primit încă nicio veste despre bursă. Aștept răspunsul lor legat de câți bani mă pot ajuta”.

„Am participat la olimpiade, am făcut voluntariat, am continuat să cânt la pian dar, sincer, chiar dacă am avut acest țel în minte, totuși am făcut lucrurile din pasiune, n-am încercat să plusez numai pentru aplicație”, a completat eleva.

Amintim că Edupedu.ro a scris săptămâna aceasta că două eleve din Galați au fost admise la Harvard: Daria Hărăbor și Cristiana Murgoci. Daria a câștigat medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2019.

Intervenția completă, Daria Hărăbor:

Moderator: Cum ai primit vestea că vei studia la Harvard, că ai primit această bursă?

Daria Hărăbor: Vestea o așteptam, pentru că cei de la Harvard ne-au anunțat cu câteva zile înainte că va veni joi spre vineri noaptea, la două dimineața, și atunci am așteptat nerăbdătoare. Parcă era mai ceva decât în Ajunul Crăciunului. Am fost foarte fericită că am intrat, însă să știți că vestea cu bursă este una falsă. Eu nu am primit încă nicio veste despre bursă. Aștept răspunsul lor legat de câți bani mă pot ajuta.

Moderator: Dar totuși vestea că ai fost primită la Harvard, cu siguranță, te-a bucurat enorm de mult. Dar ce-a însemnat parcursul tău până să reușești să fii admisă la Harvard?

Daria Hărăbor: Ei bine, m-am decis destul de devreme, undeva în clasa a IX-a că vreau să merg acolo, pentru că unul din colegii mei de la Olimpiada de Fizică, care îmi devenise ca un idol, adică voiam să îi urmăresc pașii și să am rezultatele lui, s-a dus la Harvard. Mi-a povestit în toată facultatea cum este și ce cursuri interesante are și, pentru că mi-am dorit să ajung acolo, am făcut tot ce-am putut. Am participat la olimpiade, am făcut voluntariat, am continuat să cânt la pian dar, sincer, chiar dacă am avut acest țel în minte, totuși am făcut lucrurile din pasiune, n-am încercat să plusez numai pentru aplicație.

Moderator: Și cât de important este să-ți placă ceea ce faci, nu să fii obligat de o anumită circumstanță să faci anumite lucruri? Ai simțit că ți-au ieșit mult mai bine lucrurile decât ți-ai fi putut plănui?

Daria Hărăbor: Da, exact, iar lucrurile acestea se văd în procesul de aplicare. La interviu sau atunci când trebuie să vorbești în eseuri despre lucrurile pe care le-ai făcut cu pasiune, se vede dacă chiar le-ai făcut pentru că ți-au plăcut sau ai făcut doar pentru că ai vrut să le adaugi în portofoliu. 

Moderator: Care este țelul tău? Ce vrei să faci odată ce vei ajunge la Harvard?

Daria Hărăbor: Ei bine, aș vrea să fac o dublă specializare: pe fizică și a doua materie o să văd ce-o să fie – dacă o să fie astrofizică, informatică, matematică, ceva care să se îmbine bine cu fizica. Și vreau să-mi iau cursuri și pe alte materii, pentru că de asta vreau Statele Unite: pot să-mi iau cursuri de muzică, de economie, de limbi străine, ce vreau și sper să am o experiență cât mai [complexă] cum s-ar spune, să iau puțin din toate.

Moderator: Ai avut vreodată intenția de a rămâne în țară, să spui: „nu mai vreau Harvard, vreau o universitate de aici din România”?

Daria Hărăbor: M-am gândit la asta de mult timp, dar fiind olimpică la astrofizică și pasionată de astrofizică, am observat că în țară nu prea am ce să fac la facultate cu astrofizica la un nivel înalt și, de exemplu, Harvard are foarte mulți bani dați în cercetare, are multe oportunități de internshipuri, de joburi. Sunt studenți din toată lumea. Pur și simplu nu pot să compar oportunitățile de aici cu oportunitățile de acolo și nu am vrut să mă limitez.

Citește și:
Două eleve din Galaţi au fost admise la Harvard
Nouă medalii obținute de elevii români la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică Columbia 2021, desfășurată online

5 comments
  1. Din ce stiu eu taxa de studiu plus cazarea si masa sar de 70000 usd la o universitate din USA normala,la Harvard,Tufts( Boston)etc care fac parte din elita preturile pot fi mari si foarte mari pentru studentii proveniti din UE. La fel si pentru studentii americani care vin la studiu in EU si UK. Desigur ca la universitatile de top 10 se intra pe anumite criterii…
    Bursa, din cate stiu eu,poate fi partiala sau totala…aici domnisoara se poate interesa direct la registratura universitatii…in rest reusita deplina in tot ce ti-ai propus.
    Nu baga in seama rautacismele indiferent de unde vin ele…

  2. N-are ce face în țară dar nici nu încearcă să pună bazele la ceva aici. Las că oportunitățile alea le are plătite crunt în sistemul american de învățământ și prin xenofobia care o să o să o sufere. Mulți români care pleacă și rămân pe afară nu spun ce pățesc fiindcă mai toți nu vor să facă față la ce suferă pe oportunități sau bani mai buni.

  3. Mm da ce să spun , în țară nu aveai tu posibilități.. fițe și figuri.. dacă.are tata și mama bani…plătesc și gata diploma..:)

  4. Bine ca a obținut in 2018, medalia de bronz la olimpiada din 2019 😂😂😂 De-asta se numește astrofizica .. 😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În școli nu au ajuns decât la nivel declarativ profesioniști care să explice rolul vaccinării, susține Iulian Cristache, președintele federației asociațiilor de părinți, care spune că este nevoie de o campanie reală

În școli este nevoie de o campanie de vaccinare reală, la care să participe profesioniști care să aducă părinților și elevilor lămuriri despre importanța imunizării, susține Iulian Cristache, președintele Federației…
Vezi articolul

Cluburile sportive școlare și palatele copiilor trec de la Ministerul Educației la primării/ Clubul Copiilor Valea Jiului: „Educația românilor nu este un obiect care poate fi mutat dintr-un loc într-altul”

Cluburile sportive școlare și palatele copiilor vor trece din administrarea Ministerului Educației, în administrarea primăriilor și consiliilor locale, potrivit unui anunț făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Clubul Copiilor din…
Vezi articolul