De ce o clasă trece online după 3 cazuri și nu după un caz? Răspunsul ministrului Educației: Aceasta este definiția focarului de mulți ani, nu doar la Covid, ci și la gripă

2.690 de vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat în această seară la Digi24 de ce o clasă trece în sistem online abia după 3 cazuri confirmate, și nu după unul, așa cum era până în prezent. Mulți părinți și-au arătat nemulțumirea față de această situație, pe rețelele sociale, luni.

“Suntem în legătură permanentă cu ministrul Sănătății. Datele furnizate arată că numărul copiilor spitalizați de Covid-19 e de 3 ori mai mic decât media națională. Numărul îmbolnăvirilor în general e foarte mic în raport cu numărul de infectări. Tocmai de aceea am introdus, ca și criteriu de trecere a școlilor online, gradul de ocupare a paturilor cu bolnavi Covid-19 în spitale.  

În Franța, din 350.000/zi (echivalentul a 100.000 în România) au avut 50.000 de cazuri în rândul copiilor. Din fericire, nu au dezvoltat forme grave, această variantă Omicron nu dezvoltă forme grave, mai ales în rândul copiilor”, a exemplificat ministrul.

Moderator: Adică spuneți că această variantă nu pune în pericol elevii/ copiii?

Sorin Cîmpeanu: Pericolul există, dar trebuie gestionat. Pericolul este diferențiat. Sunt școli suprapopulate, sunt școli mai puțin populate, școli unde regulile sanitare se respectă cu strictețe, altele unde nu se respectă. Trebuie să intervenim acolo, trebuie să facem controale.

Moderator: Din ce cauză?

Sorin Cîmpeanu: Din cauză de educație, a copiilor, abilitățile manageriale ale școlii, educația primită acasă, sunt sfătuiți să poarte sau să nu poarte mască la școală. Există școli care au probleme de infrastructură și școli care nu au. Pericolul nu poate fi același în fiecare școală.

Moderator: La Colegiul Național Bănățean din Timiș sunt 12 cazuri.

Sorin Cîmpeanu: Nu știu câte clase sunt. Dacă sunt 12 cazuri în 12 clase, atunci nu intră sub incidența ordinului comun. La 3 cazuri depistate timp de 7 zile în aceeași clasă, se trece în online.

Moderator: De ce nu se trece online la un caz și doar la 3? Aceasta este o nemulțumire în rândul părinților.

Sorin Cîmpeanu: Pentru că aceasta este definiția focarului de mulți ani, nu doar la Covid, ci și la gripă. Și pentru că am luat modelul francez. Acesta a fost modelul lor de lucru multe luni și Franța nu a închis școlile deloc. A suspendat clasă cu clasă atunci când au apărut 3 cazuri. De o săptămână s-a renunțat la această regulă și acum în Franța se izolează doar cazurile pozitive, restul merg la școală”, a mai spus ministrul.

ISMB a făcut precizări în situația confirmării unui caz pozitiv de infectare cu COVID-19 într-o grupă de grădiniță.

Contacţii direcţi vor intra în carantină timp de 10 zile, iar preşcolarii care nu au fost identificaţi de către DSP drept contacţi direcţi vor continua activitatea cu prezenţă fizică, se arată într-un comunicat al IŞMB.

“Orice persoană care a purtat masca/ echipamentul de protecţie corespunzător şi a respectat distanţarea fizică nu este considerată contact direct”, subliniază INSP.

Mai jos, video cu intervenția ministrului Educației la Digi24:

9 comments
  1. O idioțenie de regula, adica se așteaptă sa apara 3 cazuri intr o clasa, ca să între în online, si ca scolile sa treacă online asteptam sa se umple spitalele. Ce gândire malefica, este greu sa funcționeze scolile pt câteva săptămâni online? Adică sa înțeleg, sa ne îmbolnăvim pe banda rulanta, ca nu se intampla nimic, varianta asta, omicron nu e agresiva, asa ca mai bine ne îmbolnăvim, dar sc sa rămână deschise. Ce minte au acești oameni din fruntea ministerelor, asa zisi specialiști.

  2. Nu e vina ministrului.
    E vina sistemului.
    Parinti, elevi si profesori.
    Dacă toți ar protesta pt demisia lui in 5 zile acesta va pleca sau va fi demis.

    Așa că fiecare sistem are ministrul pe care il merită.
    La fel ca Ministerul de interne.

  3. Care dintre “regulile inventate” de ministru (minister) au fost pana acum “conforme cu protectia celor din scoli” ?
    Zero pana acum.
    Doar anul acesta a dat cu bata in balta la fiecare decizie.
    Dupa noile reguli vom inchide scolile dintr-un intreg judet daca se ajunge la 75% grad de ocupare , INCLUSIV scolile din localitatile unde nu s-a auzit de covid de ceva vreme incoace.
    Bravo tov. Ministru. Felicitari si tot asa mai departe !

    1. Ai dreptate! La noi nu e niciun caz si suntem scoala de sat, la 14 km de cea mai apropiata localitate. Copiii nici curent nu au, fiind zona de munte. Unde e logica? Toate cadrele si toti elevii suntem la scoala prezenti. Ce inseamna asta?Nu e bataie de joc?

  4. Domnule Campeanu in Franta scolile sunt deschise, chiar daca rata infectarilor este mai mare decat la noi, teoretic. Tot in Franta exista posibilitatea sa te testezi gratuit.. oricum, nici acolo si nici aici nu parintii nu sustin
    conditiile haotice din educatie..
    In plus, greva colo, greva aici!

  5. Pe de o parte, clasa trece în online dacă sunt 3 cazuri, pe de altă parte, trecerea în online este integrală; nu se mai permite vaccinaţilor să vină la şcoală. Deci, măsura nu e cu mult mai blândă decât cea care, teoretic, trimitea în online clasa la un caz, dar permitea vaccinaţilor să vină cu prezenţă fizică.

    1. Sa se mai vaccineze atunci moartea. De ce m-am mai vaccinat daca sunt condamnat si nu am niciun avantaj fata de nevaccinati? E vina mea ca ei umplu spitalele si eu sa-mi cheltui banii de curent, gaz pe online? Dar chiar parca suntem in tara bastinasa. Daca eu sunt bine, vaccinat, elevii sunt bine, e chiar asa de greu sa testam doar suspectii si ceilalti sa ne continuam scoala fizic? E chiar strigator la cer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Copiii atacați online sau ce facem în caz de Cyber-Mobbing. Sfatul expertului către tineri: nu trimiteți fotografii personale cu tentă sexuală nici măcar prietenului sau prietenei – Deutsche Welle

“Aproape fiecare act de hărțuire care are loc în școli continuă apoi pe Internet”, avertizează Birgit Kimmel, pedagog și coordonatoare a inițiativei europene Klicksafe. Ce pot face părinții, ca să…
Vezi articolul