Deducerea suplimentară din impozit pentru părinții salariați care au copii la creșă, grădiniță sau școală va fi de doar 10 lei pe lună pentru un copil: „Înainte să-i aplic impozitul scad 100 de lei, efectul este practic 10%”, spune Alin Chițu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor

26.560 de vizualizări
Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto
Deducerea personală suplimentară pentru părinții care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora, este în valoare de 10 lei pe lună pentru fiecare copil înscris la o formă de învățământ: creșă, grădiniță, școală, explică secretarul de stat în Ministerul de Finanțe, Alin Chițu, la Europa FM: „Înainte să-i aplic impozitul, scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună”, explică secretarul de stat.

Alin Chițu, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, a venit cu lămuriri în privința sumei care se deduce din salariul unui părinte care are copii înscriși la o formă de învățământ, în contextul în care Ordonanța nr. 16 din 15 iulie 2022, care a modificat Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precizează că se aplică o deducere personală de 100 de lei lunar pentru fiecare copil.

„Înainte să-i aplic impozitul, scad 100 de lei, efectul este practic 10% aplicat la această reducere de 100 de lei, deci vorbim de 10 lei pe lună. Unul dintre obiective a fost acesta ca să fie acordată deducere pentru copilul care se duce la școală, tocmai pentru a stimula într-o măsură ca acești copii să meargă în instituția de învățământ. Cu privire la nivelul de 10 lei, că acum îmi imaginez că o s-o considere toată lumea că e la un nivel redus, așa cum vă ziceam, se aplică împreună cu celelalte deduceri. În bugetul pe care l-am avut noi alocat de 25 miliarde de lei pe an, atât s-a putut acomoda în limita acestor bani”, explică secretarul de stat Alin Chițu.

Deducerea personală suplimentară pentru părinți se acordă începând din ianuarie 2023, potrivit Ordonanței nr. 16 din 15 iulie 2022 care a modificat Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. În textul Ordonanței se precizează o deducere personală de 100 de lei lunar pentru fiecare copil. Ministerul de finanțe nu a făcut precizări legate de modul de aplicare concret.

Potrivit Ordonanței, articolul 77 se modifică astfel:

“(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salariiindiferent de nivelul acestora“.

Sursa: Legislatie.just.ro

Se menționează doar condiția ca fiecare copil să fie înscris la o unitate de învățământ: creșă, grădiniță sau școală, pentru ca părinții să beneficieze de deducerea personală suplimentară.

“În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, atunci deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți. Părintele trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere la angajator”, mai scrie în Ordonanță.

Ce se întâmplă dacă părintele desfășoară activitatea la mai mulți angajatori

Dacă părintele lucrează pentru mai mulți angajatori, acesta are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

„(13) În situația în care părintele desfășoară activitate la mai mulți angajatori, în plus față de documentele prevăzute la alin. (12), părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.”

Citește și:
Model de declarație de propria răspundere pentru deducerea personală suplimentară acordată părinților angajați în 2023 – document
Din acest an, părinții salariați primesc o deducere personală suplimentară de 100 de lei pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă, indiferent de nivelul veniturilor – reamintește Federația Părinților

6 comments
  1. M-am tot mirat care o fi rostul acestei deduceri penibile. Ca 10 lei pentru o familie care munceste este egal cu 0. Nu am gasit alta explicatie decat ca initiativa e un modalitate originala de furt din banii publici. Ca doar nu toti parintii o sa-si bata capul sa scoata si sa depuna o penibila de adeverinta. In schimb pe hartiile celor care conduc initiativa se pot face muuulte scamatorii.

  2. Guvern hoț,, ii încurajați pe dracu cu 10 lei din 100. De ce nu scădeți taxele și impozitele pe salarii????? Plătim degeaba și beneficiază alții. De cite ori m-am dus la medic, ba nu sunt fonduri, ba sistemul e blocat……

  3. Umilitor de puțin, dar chiar și așa trebuie să beneficiem de dreptul nostru. Nu trebuie decât o declarație tipizată completată de părintele beneficiar, adeverința de la școală, grădiniță sau creșă și copie de buletin a părintelui și certificatul de naștere al copilului tot copie. Toate acestea se depun la locul de muncă.

  4. sunt părinte ce realizez venituri din salariu și am un copil în întreținere care este elev cu vârsta de peste 18 ani și care urmează cursurile învăţământului liceal, fără întrerupere, până la terminarea acestora, cu respect vă rog să-mi clarificați dacă beneficiez de deducerea personală suplimentară.

  5. Sunt unele categorii care nu platesc deloc impozit, mai mult sunt sot si sotie. In schimb pentru un copil primesti 10 lei, mai pierzi si timp sa depui hartii. Bataie de joc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

Am început să las viciile, uitați, am strâns bani și mi-am luat o pereche de blugi pe care mi-o doream și o geantă, mi-au spus elevii care au fost la atelierul Școala de Bani din Bibliotecă, spune Nicoleta Grigorescu, bibliotecară la Titu, județul Dâmbovița

Elevi de 7 ani dar și adolescenți de liceu din 90 de comunități, în special zone rurale sau din orașe mai mici, au învățat noțiuni de educație financiară de la…
Vezi articolul