Demisia directorului Bibliotecii Centrale din Timișoara, cerută de studenții Universității de Vest

1.364 de vizualizări
Foto: © Gaudilab | Dreamstime.com
Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) solicită demisia directorului Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran”, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Amintim că Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și organizațiile studențești din Timișoara au criticat încercarea bibliotecii de a restricționa dreptul prevăzut de lege al studenților de a accesa gratuit serviciile oferite. – detalii aici

„În conformitate cu Legea Educației Naționale, bibliotecile centrale universitare se află în subordinea Ministerului Educației și sunt finanțate de către acesta, deci taxele pentru așa-zisele pachete „de lux”, sunt aberante și abuzive. Mai mult de atât, dacă până anul trecut serviciile BCUT erau taxate cu 30 de lei, în acest an, pentru pachetul premium, care nu conține de fapt facilități „premium”, prețul a crescut la 50 de lei, într-un mod total nejustificat”, conform comunicatului.

În cadrul ședinței Senatului Universității de Vest din Timișoara, directorul bibliotecii ar fi jignit asociațiile studențești, potrivit comunicatului: „Deși erau așteptate clarificări care să justifice rațiunile pentru care legea și dreptul studenților au fost ignorate, reprezentanții studenților au primit din partea domnului director doar acuzații nefondate și jigniri directe la adresa asociațiilor studențești care au avut curajul să se poziționeze public împotriva deciziei de sfidare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările din Legea nr. 9/2022”.

„Deși instituția ar trebui să faciliteze accesul la educație pentru studenți, atât prin lege, cât și din considerente principiale, aceasta a devenit doar o sursă de venit”, sunt de părere studenții.

Redăm comunicatul integral:

„Studenții cer demisia directorului Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara

Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) solicită demisia din funcția de director BCUT a profesorului universitar doctor Vasile Docea!

Ieri, 27.10.2022 a avut loc ședința ordinară a Senatului UVT, structură din care domnul director face parte. În cadrul acesteia, președintele OSUT a supus dezbaterii problema stringentă a restricționării dreptului prevăzut de lege cu privire la accesul gratuit la serviciile oferite de bibliotecă. Deși erau așteptate clarificări care să justifice rațiunile pentru care legea și dreptul studenților au fost ignorate, reprezentanții studenților au primit din partea domnului director doar acuzații nefondate și jigniri directe la adresa asociațiilor studențești care au avut curajul să se poziționeze public împotriva deciziei de sfidare a Legii Educației Naționale nr. 1/2011, cu modificările din Legea nr. 9/2022.

Studenții își exprimă profunda indignare față de atitudinea lipsită de orice principiu al profesionalismului și condamnă încercarea de defăimare și intimidare a asociațiilor studențești în ședința plenară a Senatului UVT.

„Mincinoși”, „dezinformatori” și alte afirmații – au fost câteva dintre caracterizările pe care domnul director le-a menționat în mod repetat de-a lungul discuției.

Deși instituția ar trebui să faciliteze accesul la educație pentru studenți, atât prin lege, cât și din considerente principiale, aceasta a devenit doar o sursă de venit.

Reamintim că în conformitate cu Legea Educației Naționale bibliotecile centrale universitare se află în subordinea Ministerului Educației și sunt finanțate de către acesta, deci taxele pentru așa-zisele pachete „de lux”, sunt aberante și abuzive. Mai mult de atât, dacă până anul trecut serviciile BCUT erau taxate cu 30 de lei, în acest an, pentru pachetul premium, care nu conține de fapt facilități „premium”, prețul a crescut la 50 de lei, într-un mod total nejustificat.

Pe lângă încălcarea flagrantă și cu bună știință a legii și studenții consideră inacceptabilă conduita lipsită de orice principiu al colegialității sau respect, mai ales în mediul academic, așadar că aceștia solicită public demisia de urgență din funcția de director a domnului profesor universitar doctor Vasile Docea și revizuirea interpretării discriminatorie asupra prevederii din Legea nr. 1/2011.

„Am luat parte la o formă de degradare umană și profesională într-o profundă stare a sa. O scenă care dacă „n-ar fi fost de plâns, ar fi fost de râs” – locul destinat prin natura sa studiului și educației își restricționează accesul la… studiu și educație. Oamenii care ar trebui să reprezinte eticheta decenței, înțelepciunii și echilibrului… demonstrează exact opusul.

Atacuri la persoană, jigniri spune fără nici cea mai mică reține măcar față de contextul formal în care ne aflam, acuzații – pentru că studenții au avut curajul să dezvălui public cum BCUT sfidează cu nonșalanță legea – așa s-a rezumat discuția dintre reprezentanții studenților și un cadru didactic, director BCUT.

Am deschis subiectul în speranța unor clarificări, unor dezbateri deschise, însă am primit, atât eu, cât și colegii din asociațiile studențești, cuvinte defăimătoare, atât. Poate într-o încercare eșuată de intimidare? Demersurile studenților nu se opresc cu siguranță, vom milita în continuare pentru drepturile lor indiferent de context.

Inerent apare și întrebarea: ce resurse financiare în plus necesită facilitarea accesului la resursele digitale ale instituției, prelungirea publicațiilor împrumutate sau posibilitatea de a comunica depășirea termenului de restituire prin e-mail? Unde merg cei 50 de lei luați de la student?

Cred totuși că în tot absurdul situației, am preluat și o lecție:

Dragi colegi din asociațiile studențești, fiți în continuare la fel de vocali, la fel de incomozi prin lucrurile pentru care militați. Nu lăsați vorbele goale să se audă mai tare decât inima unui tânăr care crede în schimbare”. – Andreea-Raluca Argeșeanu, președinte OSUT”

Foto: © Gaudilab | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Biblioteca Centrală Universitară ,,Eugen Todoran” din Timișoara a “inventat un pachet de servicii suplimentare, în care sunt incluse facilități precum accesul la resursele digitale ale instituției”, reclamă ANOSR / “Este aberant să fie percepute taxe studenților pentru facilități subvenționate de către stat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din București și KPMG în România anunță că lansează Programul David Mitrany, care are ca obiectiv introducerea operei sale în circuitul cultural și academic românesc

Universitatea din București și KPMG în România anunță lansarea Programului David Mitrany ca proiect definitoriu și prioritar pentru anul 2021 al parteneriatului dintre cele două instituții, potrivit unui comunicat primit…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Universitatea din București cere oficial ca rectorii să aibă cel mult 2 mandate, adică maximum 8 ani, în fruntea universităților, după ce Guvernul Ciucă și-a anunțat susținerea pentru mandatele nelimitate prevăzute de proiectul legii Cîmpeanu / Legea nouă nu trebuie să „șteargă” mandatele actuale sau trecute

Universitatea din București cere oficial ca rectorii să poată să fie la conducerea unei universități pentru maximum 2 mandate, însumând cel mult 8 ani, după ce Guvernul Ciucă și-a anunțat…
Vezi articolul

Protestele studenților maghiari de la Universitatea de Medicină Târgu Mureș. Cătălin Ivan: Moment prielnic pentru UDMR să forțeze mâna lui Dragnea pentru înființarea unei facultăți în limba maghiară

Protestele studenților maghiari de la Universitatea de Medicină Târgu Mureș “reprezintă un nou moment prielnic pentru UDMR de a forța mâna liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru înființarea unei facultăți în…
Vezi articolul

Fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog, care și-a pierdut titlul de doctor pentru că a plagiat aproape integral teza de doctorat, conform CNATDCU, a devenit cadru didactic asociat la UMF Cluj

Fostul ministru al Sănătății și actual senator PSD Florian Bodog a devenit cadru didactic asociat al Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, potrivit ebihoreanul.ro. Bodog a rămas…
Vezi articolul