Biblioteca Centrală Universitară ,,Eugen Todoran” din Timișoara a “inventat un pachet de servicii suplimentare, în care sunt incluse facilități precum accesul la resursele digitale ale instituției”, reclamă ANOSR / “Este aberant să fie percepute taxe studenților pentru facilități subvenționate de către stat”

269 de vizualizări
Foto: © Photodeti | Dreamstime.com
ANOSR și organizațiile studențești din Timișoara critică dur încercarea Bibliotecii Centrale Universitare “Eugen Todoran” din Timișoara de a restricționa dreptul prevăzut de lege al studenților de a accesa gratuit serviciile oferite. Biblioteca a “inventat un pachet de așa-zise ,,servicii suplimentare’’, în care sunt incluse facilități precum accesul la resursele digitale ale instituției”, atrag atenția studenții, într-un comunicat de presă.

Organizațiile de studenți din Timișoara și ANOSR reclamă faptul că Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran din oraș restricționează accesul studenților la serviciile bibliotecii care sunt gratuite prin lege.

Studenții spun că a fost “inventat un pachet de așa-zise servicii suplimentare, în care sunt incluse facilități precum accesul la resursele digitale ale instituției sau posibilitatea de a comunica depășirea termenului de restituire prin e-mail, chestiuni absolut elementare în anul 2022. De asemenea, ne întrebăm în ce măsură prelungirea publicațiilor împrumutate se încadrează în categoria de servicii ‘de lux’ – sau ar trebui ca studenții să returneze publicațiile împrumutate, după 7 zile, ca apoi să le solicite din nou, mai ales în timpul consultării acestora pentru elaborarea lucrărilor de finalizare a studiilor? Considerăm că aceasta reprezintă o facilitate de bază a oricărei biblioteci, iar instituirea unei taxe pentru o activitate care nu presupune niciun cost real dovedește rea voință pură și un exemplu de administrare deficitară a scopului instituției publice”, scrie în comunicat.

Pentru că bibliotecile centrale universitare se află în subordinea Ministerului Educației și sunt finanțate de către acesta, ANOSR atrage atenția că “este de-a dreptul aberant să fie percepute taxe studenților pentru facilități subvenționate de către stat. Astfel, solicităm Ministerului Educației emiterea de instrucțiuni către bibliotecile pe care le are în subordine, prin explicitarea prevederii în cauză în actele normative inferioare – regulamentele de organizare și funcționare ale acestora, astfel încât modelul unor astfel de abuzuri să nu fie perpetuat și în alte zone ale țării”.

“Din păcate, Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran a decis, prin această atitudine, să sfideze și să încalce Legea Educației Naționale nr. 1/2011, așa cum a fost aceasta modificată prin Legea nr. 9/2022. ANOSR cere conducerii bibliotecii să își asume public încălcarea legii, cu toate consecințele care derivă din aceasta, și să explice rațiunile pentru care preferă să ignore acest drept al studenților. Prevederile legislației sunt extrem de clare, așadar solicităm Bibliotecii Centrale Universitare Eugen Todoran” din Timișoara să își revizuiască de urgență interpretarea discriminatorie asupra prevederii din Legea nr. 1/2011 și să modifice abonamentele pentru studenți, astfel încât acestea să asigure integral serviciile, cu titlul gratuit“, se arată în comunicat.

Organizațiile studențești semnatare din Timișoara sunt: 

  • Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara – OSUT
  • Organizația Studenților „Traian Lalescu” – OSTL
  • Liga Studenților Facultății de Management în Producție și Transporturi – Liga MPT
  • Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații – LSFETc
  • Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara – OSB Timișoara
  • Liga Studenților Chimiști din Timișoara – LSCT
  • European Medical Students’ Association Timișoara – EMSA Timișoara
  • Liga Studenților Farmaciști din Timișoara – LSFT
  • Asociația Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara – ASPST
  • Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare – Liga AC
  • Liga Studenților din Facultatea de Științe ale Comunicării – Liga FSC
  • Liga Studenților din Facultatea de Mecanică Timișoara – LSFMT
  • Timișoara Dental Students Association – TDSA
  • International Association of Civil Engineering Students Timișoara – IACES Timișoara
  • Asociația de la 4 Timișoara – A4
  • Societatea Studenților în Medicină Timișoara – SSMT 

Comunicatul integral al ANOSR si organizațiile de studenți semnatare din Timișoara:

Foto: © Photodeti | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Probabil liderii sau membrii OSUT nu pot înțelege regulile BCUT, dar chiar este dezinformare să afirme că nu pot prelungi împrumutul cărților mai mult de 7 zile.
    Prelungirea este gratuită, dar presupune vizitarea sediului bibilotecii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Colegiul Mihai Viteazul din București intră de marți în scenariul roșu. Directorul colegiului, Sever Popa: Am înregistrat 4 cazuri, în rândul elevilor / Predarea online este sarcina cea mai dificilă pentru profesorii obișnuiți să lucreze față în față

Colegiul Național Mihai Viteazul din București intră de marți, 6 octombrie, în scenariul roșu de funcționare, care înseamnă cursuri exclusiv online. Directorul Colegiului, Sever Popa, a declarat pentru Edupedu.ro că…
Vezi articolul

EXCLUSIV Profesor la Universitatea de Medicină din Cernăuți, oraș în care nu au fost înregistrate atacuri: Cursurile se țin online, doar profesorii au voie să intre în Universitate / La magazine și farmacii nu se mai acceptă plata cu cardul, iar bancomatele nu mai funcționează

Profesorul Antonie Moisei, șeful catedrei de științe sociale și ucrainistică, de la Universitatea de Medicină din Cernăuți, a acceptat să povestească pentru EduPedu.ro, într-un scurt interviu, despre atmosfera din orașul…
Vezi articolul
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect

BREAKING Ordinul de ministru care introduce testarea standardizată pilot începând cu acest final de an școlar la toate clasele, mai puțin a VIII-a și a XII-a, la limba română și matematică, a fost trimis pentru consultare partenerilor de dialog social – DRAFT

Un document prin care se introduce din acest final de an școlar 2021-2022, evaluarea standardizată pentru clasele I-VII, și IX-XII-a, a fost trimis către partenerii de dialog social: părinți, elevi,…
Vezi articolul

BREAKING Tăiere de 80 milioane de lei de la Ministerul Educației la rectificarea bugetară – proiect / Cea mai mare sumă retrasă, de 300 de milioane de lei, este de la proiectele PNRR, adică „reforma România educată”

Ministerul Educației pierde 80 de milioane de lei la rectificarea bugetară din această lună, potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanțelor. O reducere de 300 de milioane de lei are loc…
Vezi articolul