Demisia ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, solicitată de 5 parlamentari USR PLUS care acuză „nenumărate dovezi de incompetență în ultimul an și lipsă de verticalitate morală, nedemne pentru un lider al educației unei țări”

3.904 vizualizări
Foto: USR PLUS
Parlamentarii USR PLUS Irineu Darău, Cosmin Poteraș, Ștefan Pălărie, Andrei Miftode și Daniel Toda solicită demisia ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a formațiunii – USR PLUS pentru Educație.

Semnatarii solicitării acuză „nenumărate dovezi de incompetență din ultimul an și a lipsei de verticalitate morală, nedemne pentru un lider al educației unei țări”. Aceștia enumeră bugetul educației raportat la PIB, reacția recentă a ministrului legată de o „clarificare” a termenului de plagiat, modificarea regulamentului ARACIP și intenția de a modifica metodologia CNADTCU printre „marile greșeli” ale ministrului Cîmpeanu.

Redăm mesajul publicat de USR PLUS:

„Parlamentarii USR PLUS Irineu Darău, Cosmin Poteraș, Ștefan Pălărie, Andrei Miftode și Daniel Toda solicită #demisia Ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, odată cu atingerea unor niveluri extrem de joase de performanță și buget din ultimii 31 de ani, dar mai ales a unui minim al moralității generat de sfidarea unei întregi societăți prin recurenta apărare a imposturii intelectuale a doi prim-miniștri, inclusiv prin abordări ce sfidează bunul simț, precum simularea neînțelegerii termenului de #plagiat.

Parlamentarii solicită demisia urgentă, imediată, a lui Sorin Cîmpeanu, în urma nenumăratelor dovezi de incompetență din ultimul an și a lipsei de verticalitate morală, nedemne pentru un lider al educației unei țări.

Parlamentarii USR PLUS pentru Educație dezaprobă ferm atitudinea sfidătoare a ministrului și lejeritatea cu care face declarații contradictorii în jurul plagiatului, mimând neștiința și subminând voit importanța subiectului.

Ministrul Sorin Cîmpeanu întreba întreaga Românie, pseudo-filosofic, săptămâna trecută: „Ați văzut pe undeva o definiție a plagiatului validă juridic? Eu n-am văzut. (…) Nu ne-am obosit să-l clarificăm la nivel juridic, legislativ”. Când o țară întreagă, în frunte cu presa, condamnă furtul intelectual și însușirea fără drept a operei altui autor, Ministrul insultă inteligența tuturor printr-o atitudine lipsită de etică și profesionalism. La aceasta se adaugă cele 5 mari greșeli de până acum ale sale:

 1. acceptarea celui mai mic procent din PIB pentru educație din ultimii 31 de an,
 2. incapacitatea de a gestiona eficient și predictibil școala în pandemie
 3. marele eșec al testării în școli
 4. continuarea practicilor de politizare a sistemului educațional (cel mai recent exemplu fiind reorganizarea ARACIP)
 5. apărarea marilor plagiatori ai țării prin încercarea de a schimba metodologia CNATDCU

„Sorin Câmpeanu trebuie să plece. Fără întârziere. Nu mai e loc de vreun dubiu când un ministru al educației devine un contraexemplu, atât moral, cât și de management. Astăzi nu văd niciun argument pentru care vreun inspector, director, profesor sau elev onest să aibă ceva pozitiv de învățat de la cel care ține frâiele sistemului de învățământ. Să spui că nu e clar ce înseamnă plagiat nu este altceva decât o ticăloșie fără margini. Manipulare și iresponsabilitate. Este bomboana de pe coliva unui mandat dezastruos. Iar dacă, prin absurd, ministrul avea vreo idee genială care să oprească epidemia de plagiate, îi amintesc că este senator cu drepturi depline și putea oricând propune o lege sau un amendament în Comisia de Învățământ din Senat. Suntem “colegi” acolo, dar nu l-am văzut aproape niciodată să participe și să voteze, fiind înlocuit la peste 90% dintre ședințe”, declară Irineu Darău, senator USR PLUS.

“Probabil obosit să încerce să nege evidența și să ne convingă pe toți că negrul este alb și ceea vedem nu e adevărat, domnul ministru Cîmpeanu a trecut la nivelul următor: hai să nu mai discutăm despre un anume plagiat, hai să le negăm pe toate. Ce-o fi ăla plagiat? Poate că nici nu există. Dl. Ministru a mers până la a afirma că nu a văzut niciodată o definiție juridică a plagiatului. Domnule ministru, dacă nu știți ce înseamnă cuvântul “plagiat”, poate știți ce înseamnă “onoare”. Dacă nu știți, vă reamintesc: ONOÁRE = Integritate morală, probitate, corectitudine. Vă solicit domnule ministru demisia”, adaugă Cosmin Poteras, senator USR PLUS.“

Acum câteva luni, i-am pregătit domnului Ministru Cîmpeanu, de-a gata, un document prin care ar fi devenit co-semnatarul legii menite să corecteze o eroare majoră la care a fost părtaș în trecut. I-am dat posibilitatea să-și repare greșeala semnând legea inițiată de parlamentarii USR și să susțină eliminarea posibilității renunțării voluntare la titlul de doctor. Abia acum am primit un răspuns, iar acesta e un fel metaforic de a ne întreba – „ce e acela un plagiat?”. După ani de ministeriat și după ani de scandaluri imense ne întreabă senin: „Ați văzut pe undeva o definiție a plagiatului validă juridic?” Salvarea premierilor pare a fi o misiune personală a domnului Cîmpeanu. Susținerea imposturii nu este demnă de un Ministru al Educației, care ar trebui, în teorie, să fie un exemplu de integritate și corectitudine”, afirmă Ștefan Pălărie, senator USR PLUS.

„Educația, aproape întotdeauna perdantă la loteria miniștrilor din ultimele decade, atinge un minim sinistru sub conducerea lui Cîmpeanu, care are tupeul – nici nu am cum să-i spun altfel – de a apostrofa o întreagă societate pentru că nu ar fi definit plagiatul suficient de bine. Unealtă tocită, bună doar de scut pentru mai vechi și mai noi doctori-indigo precum Ponta sau Ciucă, Cîmpeanu se arată, zi de zi, un tot mai greu bolovan legat de gâtul unei educații care se tot scufundă. E timpul să tăiem această sfoară. Să îl lăsăm pe Cîmpeanu să se scufunde în adâncurile imposturii și să lăsăm educația să ia o meritată și mult amânată gură de aer. Demisia, domnule Cîmpeanu. Citiți în DEX ce înseamnă”, declară Andrei Miftode, deputat USR PLUS.

„Înainte de a ajunge Ministrul Educaţiei 2.0 (2020), Sorin Cîmpeanu declara spăşit: ‘În mod evident, așa cum am spus pe parcursul audierilor, toleranță zero față de cazurile dovedite și probate de plagiat.’​ Tot Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educaţiei 3.0 (4.02.2022) nu ştie să existe vreo definiţie legală a plagiatului în România.​ Probabil că a făcut declaraţia aceasta ineptă pentru a pregăti apărarea generalului -„doctor” Ciucă”, spune Daniel Toda, deputat USR PLUS.


7 comments
 1. Nu a reușit toata industria PHARMA sa fabrice teste covid, cat a putut el sa cumpere din bani publici. Cu distribuția a stat mai prost, in rest totul a mers bine!

 2. Bai, lasati-l! Sorin a fost cel mai eficient agent de vânzări teste vivid, ever! Nu aveți cum sa spuneți că este incompetent pe partea de educație, cat timp el nu s-a intersectat niciodată cu acest domeniu, drept dovadă nu știe nici ce înseamnă PLAGIAT, dar e un fenomen pe partea de vânzări! Va fi bătaie pe el!

 3. În sfârșit o solicitare înțeleaptă din partea acestor parlamentari . Ar trebui ca mult mult mai mulți sa solicite aceasta demisie pentru ca este inimaginabil cat rau a facut acest om pentru învățământul preuniversitar . Stiu aceasta doar lucrătorii din sistemul de învățământ .

 4. Aceasta demisie ar trebui trecuta pe lista noastra de revendicari. Eu nu ma simt in niciun caz reprezentat de acest individ. Nu vreau ca educatia sa fie condusa de el. Nici ca profesor, nici ca parinte nu vreau sa l mai vad acolo.

 5. 5 parlamentari si cateva milioane de profesori, parinti si elevi. Rar s-a mai pomenit sa te vrea demis cel putin un sfert din populatia unei tari si tu sa te tii cu dintii de scaun si nimeni sa nu te dea afara.

 6. Ei na, trebuie sa isi justifice si ei rolul din opozitie!
  :)))
  Sa le vedem lucrarile de licenta, master, doctorat … mai ales alea de dinainte de 2011, si apoi mai discutam despre demisii!
  Vrem un site cu toate lucrarile membrilor si simpatizantilor USR!
  :))))))

 7. Ar trebui judecat la Haga pentru crime impotriva umanitatii, impreuna cu Rafila. In baza testelor lui de saliva, o colega de clasa de-a nepoatei mele si-a ucis involuntar mama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Termenul de încheiere a mediilor pe Semestrul I, prelungit cu “o lună-două”, dacă sunt prea mulți elevi cărora nu le pot fi încheiate mediile din cauza lipsei accesului la școala online, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu

Termenul de încheiere a mediilor pe Semestrul I ar putea fi prelungit peste cel prevăzut acum în Regulamentul de Funcționare a Școlilor, cu “o lună-două”, dacă sunt prea mulți elevi…
Vezi articolul

EXCLUSIV Schimbări majore la gimnaziu, în noile planuri-cadru pregătite de Ministerul Educației: fără note din toamnă la Religie, Muzică, Desen și Sport, eliminarea materiilor Educație tehnologică și Dezvoltare personală / Varianta 2: Dispare Limba latină, sunt tăiate ore de la Limba modernă, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie

Tăieri de ore și eliminări de materii pentru clasele V-VIII sunt pregătite în prezent de Ministerul Educației, care este obligat ca din 14 septembrie să pună în aplicare legea care…
Vezi articolul

DOCUMENT Evaluarea Națională 2019: Inspectoratul București anunță 2-4 ore de meditații la Română și Matematică, la clasele a VII-a și a VIII-a. Părinții vor afla absențele lunar

Elevii de clasele a VII-a și a VIII-a vor face între 2 și 4 ore de pregătire suplimentară săptămânală la Matematică și Română, la școală, în București. În plus, profesorii…
Vezi articolul