Demiterea secretarului de stat Radu Szekely, de la Educație, publicată în Monitorul Oficial / Este singurul care a anunțat că rămâne în Guvern din cei peste 70 de demnitari din partea USR-PLUS demiși de premierul Cîțu în ultimele două zile

672 de vizualizări
Radu Szekely / Sursă foto: Registrul Educațional Alternativ
Demiterea secretarului de stat Radu Szekely, de la Educație, a fost publicată în Monitorul Oficial joi seara. Documentul a fost semnat de premierul Cîțu, care a anunțat la briefingul de după ședința de guvern de azi că „vor corecta această problemă”, întrebat de ce nu l-a demis încă pe Radu Szekely.
Foto: Captură Monitorul Oficial
Discuția de la briefingul de presă de după ședința de guvern:

Reporter: Ați demis aseară mai mulți secretari de stat, ar fi 26 pentru USR PLUS, dar am văzut acolo că sunt și consilieri de stat, subsecretari. Ce mi-a tras atenția este că, cel puțin ce am găsit eu, un secretar de stat, propus de USR PLUS, care nu a fost demis. Radu Szekely de la Ministerul Educației, secretar de stat, e fondatorul Școlii Finlandeze de la Sibiu și a fost director de cabinet al Ecaterinei Andronescu.

Florin Cîţu: Erau mai mulți, erau mai mulți, nu era doar domnia sa, au fost mai mulţi. Astăzi sunt şi alte decizii care vor fi publicate în timpul zilei de astăzi și care vor corecta această problemă.

Reporter: Deci vor mai fi alte demisii de secretari de stat.

Florin Cîţu: Da, da, dar care nu au fost ieri făcute.

Reporter: Bun. Deci sunt încă secretari de stat nedemiși și urmează să fie..

Florin Cîţu: Da, şi la Ministerul Sănătății și la Ministerul Investițiilor, încât colegii mei care au făcut nu au știut exact atunci.

Reporter: Deci vor fi toţi demişi la finalul zilei de astăzi.

Florin Cîţu: Da.”

După aceste declarații, Radu Szekely a publicat un mesaj pe Facebook prin care anunța că rămâne în Guvern. Sursele Edupedu.ro au declarat că va fi consilierul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

  • Miercuri și joi au fost publicate în Monitorul Oficial peste 70 de decizii de demitere, adică au fost dați afară din Guvern toți secretarii și subsecretarii de stat susținuți de USR-PLUS, în contextul crizei politice declanșate de demisiile miniștrilor USR-PLUS din Cabinetul Cîțu.

Radu Szekely este, până acum, singurul care a anunțat că rămâne în Guvern.

Mesajul lui Szekely pe pagina sa de Facebook: “Am devenit în ultimele 7 luni parte integrantă a unei echipe care a pornit la implementarea celui mai mare plan de reformă a educației, România Educată, un proiect care transcede limitele politicului. Indiferent de poziția pe care o ocupă fiecare, o echipa consolidată funcționează. În consecință, chiar dacă nu voi mai fi secretar de stat, rămân parte a echipei, pentru că prefer să mă concentrez pe educație și mai puțin pe politică”.

Amintim că Radu Szekely ocupa din februarie 2021 funcția de secretar de stat pentru echitate și egalitate de șanse în Ministerul Educației. Acesta a fost propunerea USR-PLUS pentru acest post care a revenit formațiunii în urma algoritmului stabilit în Coaliție.

Radu Szekely este fostul consilier al Ecaterinei Andronescu, în perioada ultimului mandat al acesteia la Ministerul Educației, devenind directorul de cabinet al ministrului. A coordonat și scris documentul “Planul de acțiune pentru educație” care a făcut parte din viziunea “Educația ne unește” a fostului ministru PSD. Toate școlile din România au fost obligate să dezbată documentele și ideile propuse în respectiva viziune.

În prezent, Radu Szekely lucrează în ministerul condus de liberalul Sorin Cîmpeanu la o nouă viziune a educației: de această dată, este vorba despre proiectul de implementare a României Educate a președintelui Klaus Iohannis și de transformare a acesteia într-o lege a educației.

De precizat că singura școală-pilot privată aprobată de Ministerul Educației în proiectul derulat în prezent de instituție este co-fondată de secretarul de stat Radu Szekely, la Sibiu, acesta fiind șeful Comisiei de aprobare și cel care a avizat desemnarea. “Nu consider că este vreun conflict”, a răspuns Radu Szekely, secretar de stat pentru echitate și egalitate de șanse în Ministerul Educației, când a fost întrebat de Edupedu.ro dacă există un conflict de interese sau o problemă de etică după ce a semnat aprobarea cererii de înscriere a școlii private co-fondate de el în programul de pilotare în care s-au calificat doar 6 din cele 20 de școli înscrise.


1 comentariu
  1. Omul cu viziunea sau ”vizuina” doamnei ministru Andronescu din PSD si-a schimbat parul, dar nu si naravul. S-a vopsit USL-PLUS si a pornit la daramarea ARACIP si inlocuirea acestuia cu un fel de ghiveci. Daca un instrument de standardizare si verificare nu exista, apoi sa ne luam adio de la calitate! De altfel, nici nu trebuie. Copii politicienilor fac scoli bune in strainatate! Cei ai oamenilor de rand nu trebuie sa invete prea mult. Altfel, de unde culegatori, salahori si ingrijitori pentru tarile mari?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții maghiari de la Universitatea de Medicină Târgu Mureș, într-o scrisoare către Kelemen Hunor: lobby-ul politic al UDMR este ineficient. Nici susținerea guvernului PSD-ALDE nu a fost suficientă pentru înființarea unei facultăți cu predare în maghiară

Studenții maghiari de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș au trimis două scrisori deschise, către rectorul universității și către conducerea UDMR, înainte ca profesorii români și maghiari din universitate…
Vezi articolul

Rectorul Universității din București îi cere decanului Facultății de Teologie Ortodoxă să-l demită pe Vasile Răducă din funcția de prodecan, după derapajul acestuia la Radio Trinitas: dacă un viol se soldează cu sarcină, “ți-a plăcut să se repete”

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, i-a cerut decanului Facultății de Teologie Ortodoxă să îl demită și să îl înlocuiască pe profesorul Vasile Răducă din funcția de prodecan, anunță instituția,…
Vezi articolul