Deputații polonezi au adoptat legea care sporește controlul guvernamental asupra școlilor: directorii de școli vor putea fi destituiți mai ușor, iar activitățile extrașcolare desfășurate de ONG-uri în școli trebuie aprobate de supervizori desemnați special de guvern

120 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Camera inferioară a parlamentului polonez a adoptat, joi, o lege în virtutea căreia controlul guvernului asupra şcolilor va fi înăsprit şi despre care criticii susţin că va reduce accesul elevilor la informaţiile despre comunitatea LGBT, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Actul normativ a fost adoptat cu 227 de voturi pentru şi 214 voturi împotrivă. Legea va intra acum în dezbatere în Senat.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare la Varşovia, susţine că schimbările aduse de lege sunt necesare pentru a proteja copiii, dar opozanţii susţin că noua lege face parte din eforturile PiS de a elimina valorile liberale din viaţa publică, relatează Agerpres.

Conform noii legi, activităţile extracuriculare desfăşurate de ONG-uri în şcoli trebuie să fie aprobate de supervizori desemnaţi special de guvern. De asemenea, în baza noii legi, directorii de şcoli vor putea fi destituiţi mai uşor.

Ministrul educaţiei polonez, Przemyslaw Czarnek, a afirmat că supervizorii au dreptul de a bloca orice programă şcolară care ar fi “o ameninţare pentru moralitatea copiilor”, în special când vine vorba despre educaţia sexuală.

Parlamentara de stânga Agnieszka Dziemianowicz-Bak a scris pe Twitter că, în loc să trateze chestiuni precum depresia şi sărăcia extremă în rândul copiilor polonezi, ministrul Czarnek se ocupă de “politizarea şcolilor poloneze”.

Citește și:
Parlamentul din Polonia dezbate o lege care ar spori controlul guvernului asupra şcolilor. Șeful adjunct al sindicatului profesorilor: Dacă eşti directorul unei şcoli, iei decizii, iar dacă ştii că ele s-ar putea să nu fie pe placul cuiva, atunci autonomia şcolii, a directorului, a părinţilor, a profesorilor devine fictivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Comisia Europeană a lansat Consiliul European pentru Inovare, cu 10 miliarde de euro disponibili pentru dezvoltarea și extinderea “inovațiilor revoluționare” / Oportunități de finanțare în 2021

Comisia Europeană a lansat, joi, Consiliul European pentru Inovare (CEI), instituție ce beneficiază de un buget de peste 10 miliarde de euro în perioada 2021-2027 și destinat “dezvoltării și extinderii inovațiilor…
Vezi articolul