Deputatul Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, îi cere ministrului Sănătății să se exprime categoric în favoarea depolitizării deciziei introducerii Certificatului StopCovid: “Ministrul Rafila este înconjurat de o puternică facțiune din PSD care se opune introducerii Certificatului StopCovid pentru exercitarea activităților profesionale. Din această cauză, la scurt timp după ce a ajuns ministru, domnul Rafila a schimbat tonul”

609 vizualizări
Marilen Pirtea / Foto: Facebook.com
Deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara, a solicitat public ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să se exprime categoric în favoarea depolitizării complete a subiectului Certificatului StopCovid, se arată într-un mesaj postat de acesta pe Facebook.

Pirtea i-a mai cerut lui Rafila să lase Institutului de Sănătate Publică și Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății rolul de a se exprima public, pe bază de argumente științifice, argumente care se vor constitui în baza dezbaterilor parlamentare pentru adoptarea, mai apoi, a legislației Certificatului StopCovid.

  • Proiectul-etichetă al lui Alexandru Rafila, introducerea unui certificat COVID, se află în impas la o lună și jumătate de când fostul reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății a preluat mandatul de ministru al Sănătății. În paralel, campania de vaccinare s-a prăbușit la doar câteva mii de persoane vaccinate zilnic cu prima doză, iar numărul de teste efectuate de autorități nu a crescut, așa cum cerea Alexandru Rafila încă dinainte să fie ministru. Mai multe detalii, pe G4Media.ro.

Mesajul integral al lui Gabriel Pirtea de pe Facebook:

„Sunt și politicieni care confundă gândirea critică și experiența complexă cu aplicarea cameleonică a unui dublu sau chiar triplu limbaj.

Ministrul Rafila este înconjurat de o puternică facțiune din PSD care se opune introducerii Certificatului StopCovid pentru exercitarea activităților profesionale. Din această cauză, la scurt timp după ce a ajuns ministru, domnul Rafila a schimbat tonul, se exprimă tot mai nuanțat, aproape de limita renunțării la ideea de Certificat SopCovid.

Este un motiv semnificativ pentru care premierul Nicolae Ciucă a luat decizia de a nu adopta HG pentru introducerea Certificatului StopCovid, arătând că dezbaterea și votul din Parlament va aduce o certă clarificare asupra susținerii deschise pentru adoptarea legislației Certificatului StopCovid.

PNL este categoric pentru introducerea Certificatului SopCovid, o măsură adoptată în mai multe state europene, cu grade diferite și maniere specifice de implementare. Libertatea personală, mai ales în privința deciziei vaccinării, garantată constituțional, nu poate să primeze și să impieteze asupra dreptului la muncă al celorlalți. Când condițiile de muncă implică multe obligații foarte specifice, contextualizând un set de obligații profesionale, între care se află și obligația de a proteja sănătatea celorlalți, atunci, pe lângă libertatea individuală de a apela sau nu la vaccinare, devine foarte importantă și obligația profesională de a asigura protecția colectivă a sănătății.

Despre asta e vorba atunci când se dezbate introducerea Certificatului StopCovid în mediile profesionale.

Până când reușim să adoptăm în Parlament legislația Certificatului StopCovid, iată că asistăm la prologul valului 5, cu aproape 4000 de infectări în ultimele 24 de ore, a doua zi consecutivă în care se dublează numărul de infectări cauzate de Covid-19.

În calitate de parlamentar ce aparține arcului guvernamental, prin grupul PNL de la Camera Deputaților, îi solicit domnului ministru Rafila să se exprime categoric în favoarea depolitizării complete a deciziei asupra motivării pentru introducerea Certificatului StopCovid, lăsând Institutului de Sănătate Publică și Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății rolul de a se exprima public, pe bază de argumente științifice.

Așteptăm din partea Ministrului Sănătății să prezinte în Parlament, comisiilor de specialitate și plenului legislativului, setul de argumente și concluzii științifice pe care ISP și Comisia de Epidemiologie din MS le pot formula în legătură cu adoptarea Certificatului StopCovid. Acest demers este absolut necesar pentru a elimina pericolul abordării politice a unei situații legate de sănătatea publică, care nu ar aduce decât paralizarea dezbaterii, odată cu radicalizarea opiniilor parlamentare în legătură cu un subiect prin excelentă științific și medical.”


1 comment
  1. Nu l-am auzit pe dl. Pirtea sa se autosesizeze si in septembrie 2021, cand sef al guvernului a fost domnul Citu si cand valul 4 era deja… pe val! Scolile s-au deschis fizic, cu mare fast si festivitate, exact in ziua in care numarul de cazuri se dubla fata de saptamina precedenta (de la 2000 la 4000 de cazuri). Nici atunci nu s-au luat niciun fel de masuri concrete, astfel incat valul 4 a secerat 20.000 de oameni in doar 10 saptamini. Si asta pentru ce? Doar pentru a putea tine congresul PNL, in 24 septembrie, la care mascariciul de Citu a fost ales sef de partid la “pohta” lui Iohannis. Rector de carton….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce n-au intrat școlile de poliție în vacanță ca toate celelalte școli de stat – explicațiile MAI / De patru ori mai multe concedii medicale decât cazuri de Covid-19 înregistrate în unitățile de învățământ ale Internelor

Școlile aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate nu au intrat, acum două săptămâni, în vacanța forțată decisă de Ministerul Educației, după cum Edupedu.ro a semnalat atunci. Acest…
Vezi articolul

UPDATE Tichetele sociale pentru sprijin educațional, de 500 de lei, acordate pe baza unei proceduri de secol 19 prin care fiecare învățător sau diriginte întreabă părinții ce salariu au primit luna aceasta. Ministrul Educației dă vina pe lipsa interconectării sistemelor publice

Prevederea din ordonanța de urgență 133 din 2020, conform căreia tichetele educaționale de 500 de lei sunt acordate „familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat…
Vezi articolul

Încă 110 școli și grădinițe au intrat de ieri până astăzi în scenariul roșu. În total, 1.040 de unități de învățământ sunt 100% online, în timp ce elevii din 11.381 de școli și grădinițe învață față în față – Ministerul Educației

Peste 1.000 de școli și grădinițe sunt astăzi, 16 octombrie, în scenariul roșu, cu 110 mai multe decât ieri, anunță Ministerul Educației. În buletinul zilnic emis cu datele la zi…
Vezi articolul