Deținuții vor putea urma cursuri în sistemul de învățământ dual, în afara penitenciarului / Una dintre condiții pentru participare: persoana “să prezinte suficientă încredere că nu mai comite alte infracțiuni”

321 de vizualizări
Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Decizia privind participarea persoanelor private de libertate la cursurile învățământului dual, a directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor, a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 11 ianuarie. Scopul acestor cursuri este ca deținuții să poată reintra pe piața muncii după finalizarea pedepselor privative de libertate, după ce realizează stagii de practică în anumite domenii, potrivit documentului. Nu este specificat clar locul unde deținuții vor învăța, apare doar expresia în “exteriorul locurilor de deținere”, iar practica se va face la locul ales de operatorul economic împreună cu unitatea școlară. Protocolul semnat de deținut, administrația penitenciară, operatorul economic și unitatea de învățământ este valabil un an.

La cursurile învățământului dual pot participa doar anumiți deținuți care îndeplinesc mai multe condiții și care vor fi supravegheați. Este vorba despre persoanele condamnate sau internate clasificate în regim deschis, persoanele condamnate clasificate în regim semideschis, respectiv persoanele internate fără supraveghere sau cu supraveghere.

Documentul nu specifică locul unde deținuții vor învăța, ci doar că va fi în exteriorul locurilor de deținere, iar în protocolul de colaborare încheiat cu unitatea școlară și cu operatorul economic, trebuie identificate locații pentru practică.

Participarea persoanelor private de libertate la cursurile învățământului dual se realizează în funcție de resursele umane, materiale și logistice disponibile la nivelul penitenciarelor, centrelor educative și centrelor de detenție, potrivit documentului.

Art. 2. prevede că Instruirea și formarea profesională a participanților se realizează pe baza contractului de parteneriat și a contractelor individuale de pregătire practică, prevăzute de
Ordinul ministrului educației nr. 5.732/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a învățământului dual, precum și a protocolului de colaborare și a protocolului încheiat între Ministerul Justiției — Administrația Națională a Penitenciarelor și Ministerul Educației.

Pentru a putea participa la cursurile învățământului dual, deținuții au nevoie de avizul medicului de unitate, să prezinte actele de studii care atestă ultimul nivel de studii absolvit, cartea de identitate și certificatul de naștere. Deținuții trebuie să respecte condițiile impuse de unitatea școlară.

Selectarea deținuților care pot urma cursuri la învățământul dual

Cei care pot participa la cursurile învățământului dual sunt aleși de administrația locului de deținere, ținând cont de prioritizarea nevoilor educative ale acestora și în baza recomandărilor consemnate în Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică, de posibilitățile locului de deținere, starea de sănătate, tipul regimului de executare și măsurile de siguranță aplicate.

Pot fi incluse în învățământul dual persoanele private de libertate care îndeplinesc criteriile de vârstă și de studii prevăzute de Ordinul ministrului educației nr. 5.732/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a învățământului dual.

Criterii de selecție:

a) cei au o conduită constant pozitivă, nu sunt sub efectul unei sancțiuni disciplinare și nu au sancțiuni disciplinare neridicate sau au abateri disciplinare în curs de cercetare/soluționare;
b) cei care mențin legătura cu mediul de suport;
c) cei participă constant și activ la demersurile de reintegrare socială și nu au înregistrat un refuz de participare sau abandon la vreunul dintre demersurile consemnate în Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică;
d) cei care nu sunt în curs de cercetare, urmărire penală sau judecată pentru săvârșirea altor infracțiuni;
e) cei care prezintă suficientă încredere că nu mai comit alte infracțiuni;

f) cei care nu au comis infracțiunea de evadare sau tentativă de evadare, inclusiv în pedeapsa anterioară.

(3) În cazul în care, pe durata desfășurării cursurilor școlare, se constată că nu mai sunt îndeplinite prevederile alin. (1), se reanalizează situația persoanei și se poate decide retragerea de la această activitate.

La cursurile învățământului dual, organizate în exteriorul unității penitenciare, pot participa, cu aprobarea directorului locului de deținere, persoanele condamnate sau internate clasificate în regim deschis, persoanele condamnate clasificate în regim semideschis, respectiv persoanele internate fără supraveghere sau cu supraveghere.

Potrivit ordinului, participarea persoanelor private de libertate la cursurile învățământului dual se realizează în acord cu reglementările specifice ale acestei forme de învățământ profesional și tehnic, promovate de către Ministerul Educației, în funcție de resursele umane, materiale și logistice disponibile la nivelul penitenciarelor, centrelor educative și centrelor de detenție.

Operatorul economic poate participa la recrutarea, selecția și admiterea candidaților pentru locurile oferite în învățământul dual.

Unde vor urma cursurile persoanele private de libertate

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, anual, se face o estimare a numărului persoanelor private de libertate care îndeplinesc condițiile necesare participării la cursurile învățământului dual. Apoi, unitățile din sistemul penitenciar cer inspectoratelor școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București informații privind unitățile de învățământ care organizează învățământ dual.

Mai departe, administratorii locurilor de deținere contactează unitatea școlară, respectiv operatorul economic, pentru a analiza posibilitatea de înscriere a unor persoane private de libertate la forma de învățământ dual, mai precizează documentul. Se încheie apoi un protocol de colaborare cu unitatea școlară colaboratoare, respectiv cu operatorul economic.
Protocolul va cuprinde cel puțin următoarele aspecte:

a) condițiile de colaborare, drepturile și obligațiile, precum și cheltuielile care revin fiecărei părți;
b) identificarea locației/locațiilor în care persoanele private de libertate vor desfășura activități școlare/practice;
c) stabilirea traseului persoanelor private de libertate care se deplasează neînsoțite la și de la locațiile unde se derulează activitățile de instruire teoretică și practică;
d) programul de desfășurare a cursurilor școlare și perioada de derulare;
e) prezentarea persoanelor private de libertate la eventualele
probe de admitere la aceste cursuri, cu precizarea datelor de desfășurare;
f) modalitatea de informare a locului de deținere cu privire la absența persoanelor private de libertate la cursuri sau la conduita acestora pe durata activităților;
g) modalitatea de primire a burselor prevăzute pentru această formă de învățământ profesional (de exemplu suma stabilită, data la care se virează);
h) alte responsabilități de informare între părți.

O persoană din partea administrației de deținere va asigura legătura cu unitatea școlară, respectiv cu operatorul economic.

Beneficii pentru deținuții care urmează cursurile învățământului dual

Pe durata participării la cursuri, persoanele private de libertate beneficiază de consiliere educațională ori de câte ori este necesar, oferită de personalul de specialitate de la nivelul unității penitenciare, în vederea conștientizării drepturilor și obligațiilor ce le revin și a beneficiilor acestei forme de învățământ. Deținuții semnează un angajament de participare.

În plus, pentru participarea la cursurile învățământului dual, participanții pot beneficia, în condițiile legii, de burse și alte forme de sprijin material și stimulente financiare. Valoarea acestora și periodicitatea acordării se precizează în protocolul de colaborare încheiat la nivel local. Sumele de bani aparținând deținuților vor fi încasate într-un cont de „disponibil pentru sume de mandat și sume în depozit”, aparținând locului de deținere, deschis la Trezoreria Statului în a cărei rază este înregistrat fiscal.

Documentele necesare pentru înscrierea la cursuri în învățământul dual:

Protocol de colaborare:

Angajament de participare:

DOCUMENT Descarcă decizia publicată în Monitorul Oficial, în 11 ianuarie 2023, pentru aprobarea aspectelor procedurale specifice cu privire la participarea persoanelor private de libertate la cursurile învățământului dual:

Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității din București îi cere decanului Facultății de Teologie Ortodoxă să-l demită pe Vasile Răducă din funcția de prodecan, după derapajul acestuia la Radio Trinitas: dacă un viol se soldează cu sarcină, “ți-a plăcut să se repete”

Rectorul Universității din București, Mircea Dumitru, i-a cerut decanului Facultății de Teologie Ortodoxă să îl demită și să îl înlocuiască pe profesorul Vasile Răducă din funcția de prodecan, anunță instituția,…
Vezi articolul

Peste 1.200 de cadre didactice auxiliare sau personal nedidactic (1,53%) vor fi date afară din școli și grădinițe săptămâna viitoare, după interzicerea detașărilor, potrivit Ministerului Educației

Ministerul Educației anunță că „doar 1,53%” din numărul posturilor didactice auxiliare și nedidactice din sistemul de învățământ preuniversitar „se vor vacanta”, după intrarea în vigoare a OUG 1/2020. Ordonanța prevede…
Vezi articolul

Cîmpeanu, despre Educația sexuală: „Propunerea Ministerului Educației este ca toți elevii să se înscrie la o disciplină care să conțină elementele de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinții nu sunt de acord”

Educaţia sexuală trebuie cuprinsă, alături de educația sanitară, educaţia pentru alimentaţie sănătoasă, într-un sistem „modular” numit „Educaţie pentru viaţă”, materie care să fie predată o dată pe săptămână, în conformitate…
Vezi articolul
identitatea de gen în școli

Klaus Iohannis: Recomandările sunt ca elevii să meargă la școală când pot fi asigurate măsurile care să îi țină în siguranță. În țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi garantate

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică dimineață că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății “sunt ca elevii să meargă la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care să îi țină…
Vezi articolul