Din cei 4.8 milioane de copii și tineri de vârstă școlară, doar 3.4 milioane sunt elevi și studenți

509 vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Din cei 4.8 milioane de copii și tineri de vârstă școlară, doar 3.4 milioane sunt elevi și studenți, în timp ce 1.4 milioane nu sunt în educație, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică. Din totalul populației școlare, 73% au studiat în mediul urban.

În anul școlar/ universitar 2020-20121, populația școlară a înregistrat cele mai ridicate valori în regiunile Nord-Est (601,1 mii persoane) și București-Ilfov (517,6 mii persoane).

Aproape jumătate din populația școlară s-a regăsit în învățământul primar și gimnazial (45.5%), iar circa o treime în învățământul liceal și cel antepreșcolar și preșcolar (17.8%, respectiv 15%). Peste 94% dintre elevi au studiat în unitățile de învățământ publice, iar 5.3% în unitățile de învățământ private.

Raportul mediu dintre populația școlară și numărul cadrelor didactice a fost de 15 elevi și studenți la un cadru didactic. Ponderea personalului didactic de sex feminin a fost majoritară atât la nivelul întregului sistem educațional, cât și în învățământul preuniversitar. Activitatea educaţională şi de instruire în sistemul de învăţământ a fost asigurată de 235,6 mii cadre didactice.

La începutul anului școlar trecut, învățământul liceal avea 37.086 săli de clasă și cabinete școlare, 7.744 laboratoare școlare, 1.376 săli de gimnastică, 3.445 ateliere școlare, 1.522 terenuri sportive amenajate și 10 bazine de înot.

Pe tipuri de licee, cele mai mari ponderi ale elevilor înscriși s-au înregistrat la profilul real
(28.8%), uman (21.8%) tehnic (17.3%) și la profilul servicii (16.6%).

În ceea ce privește repartizarea pe sexe a elevilor înscriși în învățământul profesional, au predominat elevii de sex masculin (65.9%), în timp ce, în învățământul postliceal, au predominat cei de sex feminin (70.3%).

În anul 2020, peste 28% din totalul gospodăriilor aveau în componență copii:

  • 16.1% – 1 copil 
  • 9.7 % – 2 copii 
  • 1.9% 3 copii
  • 0.7% 4 copii și mai mulți

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reorganizarea și reformarea ARACIP, agenția care asigură calitatea în învățământ, cerută ministrului Educației de Asociația Școlilor Particulare: Conducerea agenției are mandat pe viață / După sute de milioane de lei cheltuite în 15 ani, nu există un impact semnificativ în creșterea calității educației

“Au fost cheltuite sute de milioane de lei din bugetul de stat, din fondurile partenerilor privați, care investesc în educația din România, precum și din fondurile europene, fără un impact…
Vezi articolul