Din cei 4.8 milioane de copii și tineri de vârstă școlară, doar 3.4 milioane sunt elevi și studenți

534 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Din cei 4.8 milioane de copii și tineri de vârstă școlară, doar 3.4 milioane sunt elevi și studenți, în timp ce 1.4 milioane nu sunt în educație, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică. Din totalul populației școlare, 73% au studiat în mediul urban.

În anul școlar/ universitar 2020-20121, populația școlară a înregistrat cele mai ridicate valori în regiunile Nord-Est (601,1 mii persoane) și București-Ilfov (517,6 mii persoane).

Aproape jumătate din populația școlară s-a regăsit în învățământul primar și gimnazial (45.5%), iar circa o treime în învățământul liceal și cel antepreșcolar și preșcolar (17.8%, respectiv 15%). Peste 94% dintre elevi au studiat în unitățile de învățământ publice, iar 5.3% în unitățile de învățământ private.

Raportul mediu dintre populația școlară și numărul cadrelor didactice a fost de 15 elevi și studenți la un cadru didactic. Ponderea personalului didactic de sex feminin a fost majoritară atât la nivelul întregului sistem educațional, cât și în învățământul preuniversitar. Activitatea educaţională şi de instruire în sistemul de învăţământ a fost asigurată de 235,6 mii cadre didactice.

La începutul anului școlar trecut, învățământul liceal avea 37.086 săli de clasă și cabinete școlare, 7.744 laboratoare școlare, 1.376 săli de gimnastică, 3.445 ateliere școlare, 1.522 terenuri sportive amenajate și 10 bazine de înot.

Pe tipuri de licee, cele mai mari ponderi ale elevilor înscriși s-au înregistrat la profilul real
(28.8%), uman (21.8%) tehnic (17.3%) și la profilul servicii (16.6%).

În ceea ce privește repartizarea pe sexe a elevilor înscriși în învățământul profesional, au predominat elevii de sex masculin (65.9%), în timp ce, în învățământul postliceal, au predominat cei de sex feminin (70.3%).

În anul 2020, peste 28% din totalul gospodăriilor aveau în componență copii:

  • 16.1% – 1 copil 
  • 9.7 % – 2 copii 
  • 1.9% 3 copii
  • 0.7% 4 copii și mai mulți

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cum a luat șpagă 3.000 de euro fostul șef al Inspectoratului Școlar Mureș, Sabin Pășcan, ca să „rezolve un Bacalaureat” anul trecut / Instanța: Cel care a dat mita a primit între ciorne subiectele rezolvate la română, matematică și biologie / Pășcan a numit în comisia de examen și la supraveghere profesori care au ajutat candidații să fraudeze examenul

Sabin Gavril Pășcan, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Mureș în perioada 19 ianuarie 2021-3 august 2023, a cerut mită 3.000 de euro de la un bărbat pe care l-a…
Vezi articolul

De luni, profesorii universitari vor face grevă de avertisment, anunță Anton Hadăr, președintele Alma Mater: Premierul Ciucă și Marcel Ciolacu n-au vrut să-și asume grilele de salarizare pe care noi le-am creat și care se află la Ministerul Muncii

De luni, 22 mai, profesorii din învățământul superior vor face grevă de avertisment, după cum a anunțat Anton Hadăr, președintele Alma Mater (federație reprezentativă în mediul universitar). Declarațiile au fost…
Vezi articolul