Directorii de școli, inspectorii școlari și ceilalți șefi de la instituțiile de stat – puși să declare că s-au încadrat în cheltuielile aprobate pentru anul 2024, în anul cu cel mai mare deficit bugetar de la pandemie încoace

78.608 vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Ministerul Educației le-a cerut tuturor șefilor de instituții publice din subordine să depună declarații pe propria răspundere privind încadrarea în cheltuielile aprobate pentru anul 2024, conform unui document oficial semnat de ministrul Daniel David. Solicitarea vine în contextul aplicării Legii nr. 296/2023 privind măsuri fiscal-bugetare în anul trecut.

Potrivit adresei transmise în data de 24 februarie 2025, directorii de școli, inspectorii școlari și ceilalți șefi ai instituțiilor din subordinea Ministerului Educației trebuie să trimită, până pe 25 februarie, ora 12:00, declarația semnată în format PDF, la adresa de e-mail salarizare@edu.gov.ro.

Potrivit surselor Edupedu.ro, toți ordonatorii de credite bugetare din țară au trebuit să declare ministerelor de care aparțin că au cheltuit în anul 2024 atâția bani câți le-au fost alocați în urma legii 296 din octombrie 2023 care a limitat cheltuielile în anul 2024.

Foto: Edupedu.ro

De menționat că operațiunea de declarare a încadrării în limitele de cheltuieli impuse de Guvern vine pentru anul în care s-a înregistrat cel mai mare deficit bugetar de la pandemie încoace, pe fondul presiunilor asupra cheltuielilor publice.

Mai precis, România a încheiat anul 2024 cu un deficit bugetar de peste 150 miliarde de lei, adică de 8,65% din Produsul Intern Brut (PIB), a anunțat Ministerul Finanțelor luna trecută, potrivit Economedia.ro. Datele arată că cheltuielile au crescut în ritm dublu față de creșterea veniturilor. Au existat creșteri mari de cheltuieli cu bugetarii, cu bunurile și serviciile, cu dobânzile, dar, într-adevăr, și cu investițiile.

Economedia scrie că, în 2024, deși conducătorii de instituții publice au declarat pe propria răspundere că au respectat prevederile legii de austeritate 296/2023, cheltuielile au crescut cu 116 miliarde lei (+19%) și au ajuns la 41,22% din PIB. În același timp, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 24%, la 164,6 miliarde lei, iar cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 21,4% deși au fost înghețate în cursul anului.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. nu mai bine s ar verifica aceste cheltuieli? acele table smart la 20 000 lei? ușile in stil finlandez la 7000 lei? și multe alte produse supraevaluate din pix
    preturi de achiziție? participarea la licitație a furnizorului?
    directorii pot declara multe, dar dacă nu se și verifica, nu vorbim decât de consum de maculatura și timp și energie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trump ameninţă şcolile şi universităţile care „permit manifestaţii ilegale” și studenții care protestează / „Agitatorii vor fi trimişi la închisoare şi/sau expulzaţi definitiv către ţările lor de origine. Studenţii americani vor fi definitiv excluşi sau, în funcţie de infracţiunea lor, arestaţi” / Reacții și în mediul universitar românesc

Donald Trump a anunţat marţi pe reţeaua sa Truth Social că „orice finanţare federală va fi suspendată pentru şcolile şi universităţile ce permit manifestaţii ilegale”, informează AFP, preluată de Agerpres…
Vezi articolul

Ministrul Daniel David: Încercăm să ducem în școli sisteme de inteligență artificială care să ajute și să ofere asistență profesorilor, nu doar în actul de predare, ci și în utilizarea tehnologiei

”Calea este ca profesorul să știe elemente de bază de utilizare a tehnologiei”, a declarat recent ministrul Educației, Daniel David, la „Conferința națională pentru profesori NextEd Teach: Learn | Create…
Vezi articolul

Rata de absolvire la licee teoretice este în scădere – studiu al Institutului de Științe ale Educației. Mulți elevi se gândesc să renunțe la școală după primul an de liceu pentru că nu învață lucruri care să le fie de folos în viață. Alte motive: elevii simt că au rămas în urmă la învățătură și că pierd mult timp pe drum spre liceu

Mulți elevi care ajung în clasa a X-a se gândesc să renunțe la școală pentru că nu învață lucruri noi, care să îi ajute în viață, arată un studiu recent…
Vezi articolul