Directorul de securitate nucleară al Institutului de Fizică de la Măgurele, despre nivelul de radioactivitate din ultima săptămână: Avem un turn meteo de 60 de metri. Nu avem creșteri ale radioactivității mediului

9.669 de vizualizări
Foto: Air Radiation Research © Andrey Kurguzov | Dreamstime.com
Directorul de securitate nucleară la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, Mitică Drăgușin, a declarat pentru Edupedu.ro că nu sunt motive de îngrijorare, deoarece „noi avem un turn meteo înalt de 60 m și măsoară debitul de doză ambiental la diferite înălțimi” și nivelul este unul „normal”. Amintim că un incendiu a izbucnit vineri dimineață la centrala nucleară din Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei. Incendiul a fost stins de pompieri.
  • Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a transmis că nivelurile radiațiilor în România sunt normale.

„N-am date să știu ce fel de incendiu a fost, nu știu deocamdată, dar ce vă pot spune sigur este că, în momentul de față, noi avem sistem de monitorizare și vorbesc de amplasamentul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Noi avem un turn meteo înalt de 60 m și măsoară doza ambientală, debitul de doză ambiental la diferite înălțimi și este online acesta. Tot timpul măsoară 24 de ore în cele șapte zile. Și nu a crescut acest debit al dozei ambientale. Avem undeva între 98 și 100 de nanosievert pe oră, este normal, cum a fost în toate zilele trecute. Noi de o săptămână tot măsurăm”, a spus Mitică Drăgușin.

El a menționat că Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei face monitorizări doar pentru zonele învecinate amplasamentului din Măgurele: „Noi nu facem pentru toată țara, facem pentru amplasament și zonele învecinate amplasamentului din Măgurele, orașul Măgurele, județul Ilfov. În restul țării, este datoria Agenției Naționale pentru Protecția Mediului care are rețea națională de monitorizare a radioactivității mediului. Evident că suntem în colaborare, cooperare cu dumnealor și, de asemenea, cu Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN)”.

Directorul de securitate nucleară a explicat cum se fac aceste monitorizări: „Atât Comisia Națională (CNCAN), cât și noi avem softuri care în funcție de termenul sursă – termenul sursă înseamnă ce s-a întâmplat acolo, adică ce fel de accident a fost, ce tip de radioizotopi au ajuns în aer, dacă au ajuns – și atunci se simulează prin așa-zisul soft RODOS, dar pe lângă acest soft, iar în timp real, ne poate da un soft dezvoltat de către institutul nostru și care, în funcție de condițiile meteo, ne poate spune unde ajunge norul radioactiv”. 

Captură foto: Mitică Drăgușin / www.nipne.ro

„În momentul de față, de la Zaporijie, pe teritoriul țării nu ajunge (niciun – n.red) nor. Repet, dacă s-ar întâmpla ceva. Mai avem instalată o pompă de aspirație a aerului și ne poate spune ce fel de izotopi avem în aer. Ne interesează în mod deosebit radioizotopul „iod 131”, care poate să apară în caz de accident”, a precizat acesta.

El a mai spus că se fac măsurători și totul este ținut sub supraveghere: „Avem două softuri și două sisteme în funcțiune, plus aparatură portabilă radiologică pentru determinări de contaminări, cât și a debitului de doză ambiental. Ținem în supraveghere această zonă. Vă spun, de o săptămână, suntem în situație de urgență să măsurăm și să simulăm”. 

„Noi avem și un program în funcțiune de mulți ani, impus prin lege de către CNCAN, așa-zisul program de monitorizare a radioactivității mediului și, periodic, măsurăm apele de suprafață, cum ar fi Ciorogârla, acesta este râul care trece aproape de Măgurele, precum și ape subterane, vegetație. Măsurăm cantitatea de apă din precipitații, ce radioactivitate conține când avem precipitații. La vegetație, este și vegetație spontană, dar și vegetale din grădinile oamenilor, apa din puțuri. E o zonă puternic monitorizată de către noi. Deci, vorbim de puțurile oamenilor din oraș. Rezultatele se raportează lunar sau de câte ori se solicită de către CNCAN, programul este aprobat de către CNCAN, programul de monitorizare a radioactivității mediului. Nu avem creșteri, în momentul de față, ale radioactivității mediului. Noi prelevăm, de altfel, și primul strat de apă freatică și îl măsurăm de pe amplasament, dar și de la puțurile de la oameni.”, a concluzionat Mitică Drăgușin.”

Foto: Air Radiation Research © Andrey Kurguzov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


1 comment
  1. Nu vă mai amăgiți cu răspunsuri de genul că la noi nu s-au măsurat creșteri ale radiațiilor, când se va măsura și la noi va fi cam târziu vom fi radiați cu toții ca la Cernobîl!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Criteriile de acordare a burselor, în analiza Ligiei Deca: „O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”, unde niciun elev nu primește acest drept. Ministrul mai spune că nu a existat nicio “evaluare a nevoii reale” în cazul burselor rurale pentru liceenii care învață în altă localitate, eliminate de Cîmpeanu luna trecută

Ligia Deca a spus că se va uita pe ordinul cu bursele ce vizează elevii de clasa a V-a și liceenii care învață într-o altă localitate: „O să mă uit…
Vezi articolul

INTERVIU Adrian Țiripa, elev în clasa a XII-a admis la Universitatea Princeton, vrea să revină în țară după ce termină studiile: România reprezintă un teren cât se poate de fertil pentru a face lucruri mari și lucruri bune

Adrian Țiripa, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” din Brăila, a fost admis la Universitatea Princeton din Statele Unite ale Americii, după cum a declarat acesta…
Vezi articolul