Directorul Executiv al UNICEF, către toate guvernele: Fără scuze. Țineți școlile deschise. Copiii nu pot aștepta

1.621 de vizualizări
elevi, întrerupere a școlii
Foto: UNICEF
„Pe măsură ce tulpina Omicron a coronavirusului continuă să se răspândească în toată lumea, îndemnăm guvernele să facă tot ce le stă în putere pentru ca această să nu perturbe și mai mult educația copiilor”, afirmă Directorul Executiv al UNICEF, Henrietta Fore, într-o declarație deschisă către șefii de guvern, remisă Edupedu.ro.

Directorul UNICEF cere guvernelor să nu închidă școlile, să pună accent pe măsuri de prevenție, să facă din vaccinarea profesorilor și elevilor o prioritate, și să pună accent pe ore de recuperare și sprijin pentru sănătatea mentală.

Redăm mai jos comunicatul integral:

“Pentru a evita o catastrofă în învățământ și pentru a restabili educația copiilor, UNICEF recomandă următoarele, potrivit declarației:

  • Țineți școlile deschise. Se estimează că 616 milioane de copii sunt afectați în prezent de închiderea totală sau parțială a școlilor. Știm că măsurile de prevenție ajută la menținerea școlilor deschise. De asemenea, știm că investițiile în conectivitatea digitală ne pot ajuta să ne asigurăm că nu lăsăm în urmă niciun copil. Avem nevoie de acțiuni ferme pentru a-i înlesni fiecărui copil revenirea la școală. Aceste măsuri includ sprijin cuprinzător cu accent îndeosebi pe copiii marginalizați din fiecare comunitate, precum ore de recuperare, sprijin alimentar și pentru sănătatea mintală, protecție și alte servicii esențiale.
  • Vaccinarea imediată a profesorilor și personalului școlar. Profesorii și personalul școlar trebuie să fie pe deplin susținuți și să li se acorde prioritate la vaccinarea împotriva COVID-19, odată ce personalul medical din prima linie și categoriile de persoane cu risc crescut sunt vaccinate.
  • UNICEF sprijină vaccinarea copiilor odată vaccinurile sunt disponibile pentru ei și odată ce grupurile prioritare sunt pe deplin protejate. Nu faceți din vaccinare o condiție prealabilă pentru participarea la ore cu prezență fizică. Condiționarea accesului la educație cu prezență fizică de vaccinarea împotriva COVID-19 riscă să îi priveze pe copii de acces la educație și să sporească inegalitățile. În conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, UNICEF recomandă menținerea școlilor deschise și asigurarea că strategiile statelor de control al răspândirii COVID-19 înlesnesc participarea copiilor la educație și la alte aspecte din viața socială, chiar și fără vaccinarea copiilor și a adolescenților.

În condiții de criză, apar întotdeauna decizii greu de luat care duc la compromisuri dificile și recunoaștem că provocările pe care pandemia de COVID-19 le-a adus sistemelor de educație din lumea întreagă sunt fără precedent. Dar mizele sunt prea mari. Trebuie să depunem eforturi comune pentru a ține copiii la școală”, mai scrie în declarația directorului Executiv al UNICEF.

Context Omicron, în România:
  • Peste 100 de școli sunt în acest moment în sistem online, potrivit unui comunicat primit de la Ministerul Educației. În privința claselor, peste 3.500 funcționează tot online. Instituția mai anunță că aproape 27 de mii de elevi și peste 7.300 de profesori și angajați sunt pozitivi cu SARS-CoV-2.
  • Toate școlile din județul Cluj ar putea trece online de săptămâna viitoare, pentru că în județ gradul de ocupare al paturilor cu bolnavi Covid-19, era ieri, 27 ianuarie, 67,5%.
Comunicatul integral remis EduPedu.ro de UNICEF România:

1 comment
  1. Si daca si de astia mai incercam sa ne legam ca vor sane extermine copiii si alte ca.xaturi, atunci imi pare rau, dar chiar suntem un popor de retarzi. Astia sunt forul suprem care apara copilul si ii vrea binele. Nu se mai poate cu online-ul. Gata, destul. Lumea e in continua saracire, preturile in crestere, salariile tot mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce activități de vară potrivite să aleagă părinții pentru copii? Geta Costescu, psiholog: Părinții ar trebui să țină seama de ce vor copiii / Degeaba este copilul meu de 10 la matematică și la română, dacă el în toamnă nu este capabil să deschidă gura în raport cu colegii lui sau atunci când profesorul îi pune o întrebare

Copiii și părinții să aleagă împreună activitățile din programul de vară, după disponibilități și nevoi, în ordinea priorităților, încât la toamnă să fie pregătiți emoțional pentru un nou an școlar,…
Vezi articolul

Evaluarea psihosomatică pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2019 – Cum se desfășoară evaluarea psihosomatică, ce trebuie să știe copiii și care sunt riscurile școlarizării înainte de vreme

Copiii care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2019 pot să urmeze clasa pregătitoare numai după ce trec printr-o evaluare psihosomatică. Durează 20 de minute, se realizează la grădinițele de…
Vezi articolul