Doar „3-4 proiecte” de grădiniţe olimpice sportive private, depuse şi aprobate în programul anunţat de Darius Vâlcov, prin OUG 114. Ion Ţiriac nu ar fi aplicat, susţine rectorul UNEFS

705 vizualizări
Rectorul Universității Naționale de Educație Fizică și Sport din București, Florin Pelin, membru în comisia care aprobă proiectele de grădiniţe olimpice private, a declarat pentru HotNews.ro că Ion Ţiriac nu ar fi depus niciun proiect pentru construcţia unei asemenea unităţi de învăţământ. Acesta a mai precizat că până acum doar “3-4 proiecte au fost aprobate”, din cele 1.000 anunţate de Guvern la lansarea de acum un an a proiectului “gROwth – investim în copii, investim în viitor”. Ministerul Finanţelor a publicat abia ieri, pe 1 noiembrie, în dezbatere publică normele de aplicare ale garanțiilor programului.

Florin Pelin a declarat că “sunt depuse proiecte, dar cam 3-4 aprobate. În rest sunt respinse că nu au respectat în totalitate (prevederile n.r.), că trebuie să justifici suprafața de teren, apoi că ai suma, să dovedești că 10 ani nu schimbi destinația grădiniței, că vei avea cel puțin 10 angajați, că 8% dintre copii vor intra fără să plătească taxele și așa mai departe. Ele sunt gândite pentru cei cu vârsta între 3-6 ani. Nu neapărat să facă activități sportive, dar să facă și activități sportive pe terenuri special amenajate. Între cei angajați, doi vor fi profesori de educație fizică”.

Întrebat dacă Ion Țiriac a depus vreun proiect, Pelin a răspuns: „Nu. Ideea de acolo a plecat, însă știu că dumnealui nu a depus”.

Pelin este membru în comitetul de selecţie care decide ce proiecte sunt acceptate, şi implicit ce firmă/asociaţie/fundaţie primeşte finanţarea din partea statului. În comitet se mai află şi Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci, Gabriela Szabo, Camelia Potec.

Programul este derulat prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, din subordinea Guvernului României. Ministerul Finanţelor a publicat în dezbatere publică vineri, pe 1 noiembrie 2019, normele de aplicare ale garanțiilor folosite în cadrul acestui program. Potrivit acestora, programul are un plafon de 600 de milioane de lei în anul 2019, adică ar ajunge pentru 252 de proiecte cu finanțare maximă, de 500.000 de euro.

Ideea proiectului ar fi pornit de la Ion Ţiriac, după cum Edupedu.ro scria în urmă cu un an.

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al Premierului Dăncilă a vorbit despre acest proiect în momentul aprobării lui în Guvern, prin OUG 114. Acesta recunoştea că au existat discuţii cu omul de afaceri Ion Ţiriac pentru acest program.

Înainte de asta, ministrul Educaţiei de atunci, Ecaterina Andronescu a confirmat că s-a întâlnit cu Ion Țiriac înaintea publicării proiectului de OUG prin care statul oferea un ajutor de stat de 500.000 de euro pentru fiecare grădiniță privată olimpică construită.

Cei care doresc să construiască grădiniţe prin acest program ar urma să primească o serie de beneficii.

„Susţinerea financiară constă atât într-un ajutor nerambursabil privind o parte din cheltuielile eligibile, cât şi în garantarea de către stat a unei părţi din creditul utilizat de către investitor pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor olimpice cu profil sportiv şi repartizată astfel:

a) ajutor nerambursabil de pana la 500.000 euro din cheltuielile eligibile, pentru construcţia şi/sau înfiinţarea, amenajarea şi dotarea grădiniţelor olimpice cu profil sportiv, plătit investitorului după terminarea lucrărilor şi obţinerea autorizaţiei de funcţionare provizorie de la Ministerul Educaţiei Naţionale;

b) garanţie în nume şi cont stat de maxim 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzând dobânzile și comisioanele aferente, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului, în cazul în care acesta apelează la finanţarea integrală sau parţială a acestor cheltuieli prin creditare“, se arată în documentul citat.

Memorandumul adoptat în Ședința de Guvern, consultat de Edupedu.ro, prevede că firma/ONG-ul, asociația/fundația/federația/clubul care va accesa schema de ajutor de stat are obligația de a acorda un singur loc fără taxă la o grupă de 25 de copii, dacă doar modernizează o clădire deja existentă și două locuri fără taxă pe o grupă de 25, dacă grădinița e construită de la zero.

FOTO: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

VIDEO Orban: Plata a 75% din salariu pentru părinții care stau cu copiii încetează pe 12 iunie. Recomandăm soluții în mediul familial să lase copiii, dar permitem redeschiderea grădinițelor și after school-urilor

Redeschiderea grădinițelor și after school-urilor a fost aprobată în ședința de Guvern, potrivit declarației făcute de premierul Ludovic Orban. „Odată cu încheierea școlii va înceta măsura de sprijin care a…
Vezi articolul

Eveniment organizat de Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL)

VIDEO Dezbatere online – Lapte și Carte, cum se va adapta și moderniza Programul european „Laptele școlar”, care ar trebui să contribuie la sănătatea și educația copiilor

Anul trecut, aproximativ 2 milioane de copii nu au mai beneficiat de suportul alimentar prevăzut de Programul pentru școli/Laptele școlar pentru o perioadă îndelungată. Și asta din cauza închiderii școlilor timp de…
Vezi articolul