DOCUMENT Calendarul de Bacalaureat, publicat de Ministerul Educației. Ce este nou în organizarea acestui examen

8.279 de vizualizări
Etapa specială a Bacalaureatului
Sursă foto: Pixabay.com
Noul calendar de organizare și desfășurare a examenului național de Bacalaureat – 2020 a fost publicat de Ministerul Educației, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Documentul fusese publicat încă de săptămâna trecută, în exclusivitate de Edupedu.ro. Calendarul nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Calendarul examenului național de bacalaureat

3 – 10 iunie 2020     Înscrierea candidaților

11  – 17 iunie 2020  Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale

22 iunie 2020                    Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

23 iunie 2020          Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

24 iunie 2020                    Proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

25 iunie 2020                    Proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

 30 iunie 2020         Afișarea rezultatelor la probele scrise – până la ora 12:00

 30 iunie 2020         Depunerea contestațiilor în intervalul orar 16:00 – 20:00

1 iulie 2020        Depunerea contestațiilor în intervalul orar 8:00 – 12:00

1 – 4 iulie 2020       Rezolvarea contestațiilor

5 iulie 2020        Afișarea rezultatelor finale

Noutățile organizării Bacalaureatului 2020:

Se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare.

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a fi centru de examen sunt următoarele:

 • organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați  la o distanță  de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate;
 • sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire;
 • sălile dețin sisteme de supraveghere audio-video.

Până la data de 8 iunie 2020, Comisia județeană de bacalaureat/a municipiului București va nominaliza centrele de examen dintre unitățile de învățământ care îndeplinesc condițiile enumerate mai sus și centrele zonale de evaluare, precum și unitățile de învățământ arondate acestora. Centrele zonale de evaluare se organizează pentru minimum 500 de candidați și maximum 1.000 de candidați.

Elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu noul coronavirus, dar și cei care au diferite afecțiuni cronice sau cei care prezintă un risc crescut de infecție/de a dezvolta complicații asociate infecției Sars-CoV-2 vor susține probele pentru examenul național de Bacalaureat conform unei proceduri speciale, elaborate de către Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății.

Echivalarea și recunoașterea competențelor lingvistice și digitale se vor realiza în perioada 11-17 iunie 2020, conform unei metodologii realizate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și aprobate prin ordin de ministru.

Pentru examenul național de Bacalaureat, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat/a municipiului București, comisiile de bacalaureat din centrele de  examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare, comisia județeană/a municipiului București de contestații au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenului național de Bacalaureat.


3 comentarii
 1. Ministra Anisie este nouă în politica de la vârf, personal nu are foarte multe de pierdut. Însă catastrofa de la bacalaureat şi capacitate se va sparge în capul liberalilor cu efecte mult mai dure decât criza coronavirusului (pe care au reuşit s-o administreze bine). Pentru liberali organizarea examenelor de bacalaureat şi capacitate s-ar putea să-i coste electoral mult mai mult decât alte erori. Mă mir că opoziţia nu a atacat mai în forţă subiectul examenelor de anul acesta. Deocamdată imaginea publică este ţinută sub control, ministra Anisie lasă impresia că ştie ce face şi că totul va fi bine – însă nu este aşa. Repet: pariez pe cea mai slab rezultat din istoria bacalaureatelor recente în acest an dacă sunt menţinute condiţiile actuale. Singura soluţie pe care o văd este renunţarea la examenul clasic şi organizarea examenului în baza mediilor din anii şcolari. O catastrofă la bacalaureat îi va costa enorm pe liberali, poate o trage cineva de mânecă din timp pe ministra Anisie.

  1. Ovidiu, nu sunt de acord cu ce propui. O organizare a bacalaureatului in baza mediilor din anii scolari ar dezavantaja enorm elevii din unele licee, unde notarea la clasa s-a facut foarte strict, versus alte unitati scolare, unde notarea la clasa a fost mai “relaxata”.
   Imi pare rau, dar asta este realitatea peisajului scolar din Romania, unde doar un examen gen bacalaureat poate pune toti elevii pe acelasi “calapod”.

  2. Domnule draga ! Nepotul meu a invatat de a crapat sufletul din el,iar la liceu au fost parinti care au sustinut ca profesorul preda la un nivel foarte inalt (preda asa cum se cere la BAC).Nu poate fi pus pe picior de egalitate un elev cu nota 10 de la un liceu bun, cu un elev dintr-un liceu in care profesorul a trebuit sa coboare mult nivelul de predare, pentru a putea fi inteles de catre elev. BAC-ul a fost mereu o diploma care atesta un grad de pregatire a unei persoane .Si nu trebuie toti sa aiba BAC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

DOCUMENT Datele personale ale elevilor din Dâmbovița – CNP, nume și prenume – care dau Evaluarea Națională 2022 vor fi accesibile pe platforma companiei private care se ocupă de digitalizarea-pilot a corecturii examenelor naționale, arată un “ghid al profesorului asistent”

Datele personale ale elevilor care vor participa, anul acesta, la pilotarea evaluării digitalizate a examenelor naționale sunt accesibile pe platforma companiei private cu care Ministerul Educației s-a asociat pentru acest…
Vezi articolul