DOCUMENT Calendarul pentru concursul de directori va fi modificat – proiect. Avizele de la partide și culte trebuie depuse înaintea probei de interviu și nu înainte de validarea rezultatelor, cum este în prezent

11.789 de vizualizări
Foto: © Gajus | Dreamstime.com
Avizele de la partide, pentru școlile cu predare în limbile minorităților naționale, și cele de la culte, în cazul seminariilor și liceelor teologice, trebuie depuse înaintea probei de interviu și nu înainte de validarea rezultatelor finale, prevede un proiect de modificare a metodologiei pentru concursul de directori. Calendarul concursului se modifică astfel, etapa de „consultare a grupurilor parlamentare/reprezentanților cultelor religioase și obținerea avizului motivat”, care este în perioada 14-17 decembrie 2021, fiind eliminată.

Proiectul prevede modificarea metodologiei în felul următor:

Art 8, alin. 1, litera n) Înainte de desfășurarea probei de interviu, în intervalul stabilit pentru exprimarea opțiunilor privind funcția/funcțiile, unitatea/unitățile de învățământ pentru care optează, candidații vor încărca în aplicația informatică, pentru funcțiile care necesită condiții speciale, și următoarele documente, după caz:

 1. documentul privind îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 3 alin. (3), pentru CJRAE/CMBRAE;
 2. documentul privind îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 3 alin. (4), pentru unitățile de
  învățământ special, centrele de educație incluzivă;
 3. documentul justificativ privind îndeplinirea condiției prevăzute la art. 3 alin. (5), pentru unitățile de învățământ cu predare integrală în limbile minorităților naționale sau cu secții de predare în limbile minorităților naționale, în care sunt normate una sau mai multe funcții de director adjunct.
 4. avizele prevăzute la art. 24 alin (2) și (3) din prezenta metodologie. (punct introdus prin acest proiect de ordin)

Aceste articole menționate în punctul 4 de mai sus prevăd, în proiectul de ordin:

(2) Numirea în funcțiile de director și de director adjunct, în cazul unităților de învățământ
cu predare în limbile minorităților naționale și al celor cu secții de predare în limbile minorităților naționale în care sunt normate una sau mai multe funcții de director adjunct, se face cu avizul scris și motivat al organizaţiei care reprezintă minoritatea respectivă în Parlamentul României sau, dacă minoritatea nu are reprezentare parlamentară, cu consultarea Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, emis în vederea numirii și comunicat conform anexei 8.

(3) Numirea în funcțiile de director și de director adjunct, în cazul seminariilor și liceelor teologice, se face după obținerea avizului scris și motivat al cultului respectiv, emis în vederea numirii și comunicat conform anexei 8.

Anexa 8, la care se referă cele două puncte, este calendarul concursului, care în loc să aibă în perioada 14-17 decembrie – etapa de consultare a grupurilor parlamentare/reprezentanților cultelor religioase si obtinerea avizului motivat, va avea, dacă se aprobă propunerea pusă acum în consultare, pe 21 – 27 octombrie, perioada depunerii avizelor, în etapa de înregistrare a opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează:

21 – 27 octombrie – Înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează și, in functie de optiune, depunerea documentelor pentru unitățile de învățământ care necesită avize suplimentare, conform art. 8 alin. (1) lit. n)”.

Noul calendar propus al examenului este următorul:

14 septembrie: Anunțarea concursului (publicarea funcțiilor vacante pentru care se organizează concursul). Constituirea comisiei naționale, a comisiilor de organizare la nivel județean și a comisiilor de evaluare a documentelor de înscriere.
15 – 26 septembrie: Depunerea dosarelor de înscriere la proba scrisă pe platforma informatică dedicată.
27 – 29 septembrie: Evaluarea dosarelor de înscriere.
30 septembrie: Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.
1 octombrie: Depunerea solicitărilor de analiză a cauzelor și remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere în platforma informatică.
4 – 6 octombrie: Remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere.
7 octombrie: Afișarea listei candidaților admiși la evaluarea dosarelor.
8 octombrie: Stabilirea centrelor speciale de desfășurare a probei scrise
13 octombrie: Repartizarea candidaților pe centre
15 octombrie: Desfășurarea probei scrise
15 octombrie: Afișarea rezultatelor la proba scrisă
15 – 17 octombrie: Depunerea contestațiilor la proba scrisă
18 – 20 octombrie: Soluționarea contestațiilor la proba scrisă
20 octombrie: Afișarea rezultatelor finale la proba scrisă
21 – 27 octombrie: Înregistrarea opțiunilor candidaților pentru unitatea la care candidează și, in funcție de opțiune, depunerea documentelor pentru unitățile de învățământ care necesită avize suplimentare, conform art. 8 alin. (1) lit. n).
28 – 29 octombrie: Transmiterea solicitărilor de desemnare a membrilor comisiilor de interviu din partea consiliilor profesorale, autorităților locale și companiilor/universităților.
1 – 10 noiembrie: Constituirea comisiilor pentru proba de interviu
12 noiembrie: Publicarea graficului de desfășurare a interviurilor
15 noiembrie – 8 decembrie: Desfășurarea probei de interviu
16 noiembrie – 10 decembrie: Depunerea și soluționarea contestațiilor la proba de interviu
13 decembrie: Exprimarea opțiunilor candidaților declarați admiși pentru mai multe funcții/unități de învățământ.
17 decembrie: Validarea rezultatelor finale
20 – 22 decembrie: Emiterea deciziilor de numire (cu aplicare de la 10 ianuarie 2022)

Reamintim că a fost publicată în această propunere și bibliografia pentru concursul de directori.

Foto: © Gajus | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
 1. Aș dori să aflu, dac-ar putea răspunde vreun politician, când se depolitizează instituțiile statului?!
  De ce se schimbă unii directori de școli, ceilalți nu mai sunt buni c-au stat în funcție pe perioada pandemiei??
  De ce inspectoratele școlare primesc liste de la partide pentru a face schimbările despre care vorbesc??? Ce competență au acei politicieni în a evalua un director de școală sau un inspector de specialitate ??
  Inspectoarea de la specialitatea arte, pe nume – Tăcuțu, oare va rămâne în funcție, nemaiținându-se cont de faptul că trebuie avută în vedere deonologia respectată de un profesor??? Se închid ochii numai să dea bine partidelor politice?? Acești politicieni ar trebui să se implice în asigurarea celor necesare începerii școlii și, nicidecum în alegerea unora și numirea lor în funcții publice ! Lăsați școlile, sunt pentru elevi și nu pentru voi, doar vă prefaceți că ajutați, toate aceste schimbări sunt destructive și chiar nu vă pasă!!!!

 2. Ce a zis Câmpeanu în seara asta la tv demonstrează clar că directorii cu pile vor fi iar directori. Mă așteptam să fie examen la nivel național nu la nivel de școală. O porcărie. Asta înseamnă că directorii care au făcut presiuni ca la ei în școală să se dea note mari, care au câte 40 de elevi în clase, clase de elevi în vestiarele de sport, în pod, care nu au aviz ISU, care au partenerul de viață cu funcție în inspectorat sau politică, rude ale acestora…… vor ieși triumfător. PILE, PILE ȘI IAR PILE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Formatori pentru profesori de gimnaziu

DOCUMENT Matematica, depunctată cu 33% în subiectele de examen pentru învățătorii care susțin Definitivatul în 2021, față de cele de anul trecut. Practic, cadrele didactice pot obține definitivarea în învățământ să fără să știe deloc matematică

Componenta de Matematică a fost depunctată cu 33% în subiectele de examen pentru învățătorii care susțin Definitivatul în 2021, față de cele de anul trecut, potrivit modelelor publicate pe site-ul…
Vezi articolul