DOCUMENT Locul de muncă, ocupația sau profesia părinților nu vor mai fi cerute de profesorii diriginți și de învățători și nici nu vor mai fi trecute în catalogul clasei, anunță Ministerul Educației

34.536 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Profesorii diriginți și învățătorii nu-i vor mai întreba pe părinții elevilor unde lucrează, ce funcție au sau ce meserie, se arată în informarea nr. 128RS/26.08.2021 trimisă de Ministerul Educației către inspectoratele școlare și directorii școlilor, obținută de Edupedu.ro.

Concret, ministerul anunță că „începând cu anul școlar 2021 – 2020, profesorii diriginți și învățătorii nu vor solicita, colecta și prelucra informații cu privire la locul de muncă, ocupația sau profesia părinților/reprezentanților legali ai elevilor”, potrivit documentului respectiv.

Cei doi secretari de stat care semnează actul, Radu Szekely și Sorin Ion, precizează în informare că „respectând prevederile GDPR și prevederile Legii nr. 180 din 18 iulie 2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului UE, în fila corespunzătoare a catalogului școlar, vor rămâne necompletate rubricile dedicate locului de muncă al părinților, dacă aceste rubrici sunt prevăzute.

Această solicitare vine în sprijinul asigurări echității și egalității de șanse, indiferent de contextul social și de statutul socio-economic al familiei”, precizează documentul.

„Până la actualizarea actelor de studiu, profesorii diriginți și învățători vor completa doar rubricile referitoare la adresa și numărul de contact al părinților reprezentanților legali ai elevilor”, încheie informarea.

Precizarea vine în condițiile în care cataloagele școlare conțin o filă în care profesorii erau nevoiți să completeze, pe lângă datele de contact ale părinților, și profesia și ocupația acestora.


11 comentarii
 1. Pe scurt ocupatia parintilor nu avea ce cauta IN CATALOG oricum.
  Exista date in fisa personala a oricarui elev.

 2. Sunt diriginte de 4 ani și niciodată nu am cerut astfel de detalii. Nici nu este rubrică la finalul catalogului și nici nu îmi pasă de ocupația părinților.
  Înainte, când era o astfel de rubrică în catalog nu era pusă de profesori, tot frumoșii ăștia “de sus” au pus-o. Acum o spun ca și cum, noi, profesorii eram disperați, interesați, curioși și băgăciosi să aflăm cu ce se ocupă părinții. Nu ne interesează sau cel puțin pe mine, nu!
  Când eram elev, eram întrebați (trebuia completat catalogul). Mama era rușinată pentru că ea era casnică și tatăl meu zidar. Atunci nu înțelegeam de ce se supăra mama dar acum știu. Nici mie nu îmi place când mi se cer prea multe detalii de la căminul băiatului meu. E vorba de familie, de dreptul la intimitate și nu vad importanta acestor amănunte.

 3. Doamne fereste, cum veti stii acum pe care elev puteti sa-l jigniti si pe care sa-l favorizati?

 4. Ministerul nu știe ca aceste informații nu se mai trec în cataloage de mulți ani?Profesioniști ,nu glumă!

 5. Dacă profesiile părinților dispar din catalog, nu ar trebui să dispară din fișa ce descrie fiecare elev care poate fi educat și ajutat, indiferent din ce mediu provine, fie că are nevoie de atenție individualizată pentru a progresa de la un nivel minim, fie pentru a i se oferi o atenție specifică elevilor performanți. Nu poți elimina datele elementare ce sunt un punct de plecare pentru orice evaluare și program serios de lucru în educație. Practic, orice profesor ar trebui să cunoască fiecare elev împreună cu o fișă ce vine nu doar cu nivelul de pregătire anterioară ci și cu unele date personale din mediul familial sau de natură medicală, precum și de personalitate. Altfel riscul este o nivelare ce nedreptățește dreptul fiecărei persoane la unicitate.

  1. Ocupatia si profesia nu au nici o valoare pentru un plan de interventie personalizat. Ce importanta are ca mama e economist si si-a gasit job la supermarket sau ca tata e muncitor calificat si repara tevi? Se face un plan diferit pentru un copil cu un tata care e electrician?

   1. Perplex, răspunsul e simplu.
    Daca elevul care are parinti care sunt netitrati invata bine, chiar inseamna ca o face prin munca lui si fara ajutor.
    Un astfel de copil va fi sprijinit mai mult de catre profesori, ca sa se vina ij intampinarea stradaniilor sale.

    1. Toți elevii trebuie sprijiniți de către profesori, indiferent de profesia parintilor. Sa se tina cont de necesitățile elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

O aplicație de raportare a cazurilor de bullying în mediul online, lansată pentru elevi în Franța. “Vrem să semnalăm situațiile, nu să rămână în liniște, încât acestea să se oprească”, spune Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer

O aplicație de sprijin pentru elevii care sunt victime ale hărțuirii în mediul online a fost lansată marți, 8 februarie, de ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, în timpul unei…
Vezi articolul
Bursă lunară

Propunerile Alianței studenților pentru digitalizarea educației, “o prioritate europeană” luată în calcul în România doar “din cauza pandemiei” și folosită până acum mai degrabă ca slogan

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) propune, miercuri, o listă cu 11 măsuri care să fie luate în calcul pentru strategia privind digitalizarea educației. Aceasta include proiecte de…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță revizuirea tuturor hârtiilor și procedurilor cerute de ARACIP în școli: Degeaba am inițiat debirocratizarea, dacă activitatea unităților de învățământ e blocată de niște decizii și cutume ale Agenției de asigurare a calității în învățământul preuniversitar

„Am hotărât să revizuiesc toate procedurile Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) care îngreunează activitatea în cadrul unităților de învățământ. Degeaba am inițiat procesul de debirocratizare…
Vezi articolul