DOCUMENT Materiale didactice în limba ucraineană pentru elevi de clasele I-VI, puse la dispoziție de ministerul Educației și alte resurse pentru profesori și cercetători din Ucraina, prin Comisia Europeană 

906 vizualizări
Foto: Ministerul Educației
Elevii de clasele I-VI au la dispoziție manuale în limba ucraineană pe care le pot folosi la școală cu profesorii din țara lor. De asemenea și cercetătorii din Ucraina au la dispoziție resurse printr-un portal care reunește inițiative la nivelul UE, din fiecare țară pentru a-i ajuta pe cei afectați să își găsească locuințe și oportunități de angajare, să faciliteze recunoașterea diplomelor lor și să le ofere și alte servicii, scrie reprezentanța Comisiei Europene în România.
  • În România, cele mai recente date ale ministerului Educației arată că sunt 810 elevi înscriși ca audienți în școlile din România, dar la începutul săptămânii vom avea 1.140 de elevi înscriși în școlile din România pe curriculum românesc, dintr-un total de aproape 34.000, potrivit anunțului făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu, sâmbătă.

Potrivit estimărilor, aproape jumătate din refugiații din Ucraina sunt copii de vârstă școlară. Reîntoarcerea în sistemul de învățământ le va reduce o parte din stres, le va da un sentiment de stabilitate și normalitate și le va permite să privească mai încrezători către viitor, scrie reprezentanța Comisiei Europene în România.

Ministerul Educației pune la dispoziție profesorilor ucraineni, manualele de comunicare în limba maternă, clasa I-a, clasa a II-a, clasa a III-a, clasa a IV-a, clasa a V-a și clasa a VI-a.

Comisia Europeană:

  • finanțează sprijin pentru școli și unitățile de educație și formare, precum și pentru unitățile de îngrijire și educație timpurie, prin fondurile de coeziune ale UE și prin programele Erasmus+ și Corpul european de solidaritate.
  • înființează un Grup european de solidaritate educațională pentru Ucraina, menit să identifice nevoile copiilor ucraineni și să ajute statele membre care îi găzduiesc, inclusiv prin învățare reciprocă și sprijin în materie de politici
  • oferă acces la materiale didactice în limba ucraineană și furnizează resurse online și cursuri pentru cadrele didactice, prin intermediul platformei School Education Gateway
  • sprijină cadrele didactice din rândul refugiaților, oferindu-le acces la programele UE și la schimburi în cadrul comunității eTwinning.
Spațiul european de cercetare pentru Ucraina

Portalul Spațiul european de cercetare pentru Ucraina este un ghișeu unic de informații și servicii de sprijin pentru cercetătorii care își desfășoară activitatea în Ucraina și pentru cei care fug din această țară din cauza războiului. Portalul reunește inițiative la nivelul UE, din fiecare țară și din partea unor grupuri neguvernamentale. Scopul său este să îi ajute pe cercetătorii afectați să își găsească locuințe și oportunități de angajare, să faciliteze recunoașterea diplomelor lor și să le ofere și alte servicii.

Portalul este lansat în rețeaua EURAXESS existentă, care sprijină cercetătorii prin conectarea a peste 600 de centre și 43 de portaluri naționale din statele membre ale UE și din țările asociate la programul Orizont Europa. 

Alte inițiative ale UE includ accesul la Science4Refugees, o inițiativă EURAXESS care oferă stagii și locuri de muncă cu fracțiune de normă și normă întreagă pentru refugiați, precum și accesul la o comunitate europeană de cercetare și la acțiunile MSCA – Cercetători aflați în situație de risc.

Informații de context

Sâmbătă, 26 martie, ministrul Educației spunea: „ Dintre cei 33.691 de minori care au rămas deocamdată în țara noastră, peste 24.000 au vârstă școlară. Am avut întrevederi atât cu elevii ucraineni, cât și cu profesori din Ucraina. În urma acestor discuții, a rezultat foarte clar că sunt două categorii de elevi. În primul rând, sunt acei elevi care doresc și au făcut cereri pentru a fi audienți în sistemul de învățământ românesc, pe curriculum românesc. Săptămâna trecută am avut 601 elevi înscriși ca audienți în școlile din România, iar la începutul săptămânii viitoare (n. red luni, 28 martie), vom avea 1.140 de elevi înscriși în școlile din România pe curriculum românesc, dintr-un total de aproape 34.000”, a menționat ministrul.

O clasă are 25 de elevi, ceea ce înseamnă că cei 1.140 de copii refugiați înscriși la audienți vor forma aproximativ 45 de clase.

Pentru cei aproape 23.000 de elevi care vor să învețe după curriculum ucrainean sunt necesare peste 910 săli.


1 comment
  1. Ce repede se pot gasi solutii pentru problemele complicate ale altora si niciodata pentru problemele noastre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ce rol au scrisul de mână

UPDATE Românii care lucrează în străinătate pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro – precizările Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială de la Ministerul Muncii

Românii care lucrează legal în străinătate, pe teritoriul Uniunii Europene, pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro, potrivit Digi24. Agenția Națională pentru Plăți și inspecție…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor critică faptul că elevii nu vor mai fi consultați și nu mai au drept de vot în consiliile de administrație ale școlilor, prin proiectul de lege al Educației în Învățământul Preuniversitar

În proiectul de Lege a învățământului preuniversitar, lansat în urmă cu 2 zile de Ministerul Educației în consultare publică, reprezentanții elevilor aleși prin vot direct de către colegii lor nu…
Vezi articolul