DOCUMENT Materiale didactice în limba ucraineană pentru elevi de clasele I-VI, puse la dispoziție de ministerul Educației și alte resurse pentru profesori și cercetători din Ucraina, prin Comisia Europeană 

424 de vizualizări
Foto: Ministerul Educației
Elevii de clasele I-VI au la dispoziție manuale în limba ucraineană pe care le pot folosi la școală cu profesorii din țara lor. De asemenea și cercetătorii din Ucraina au la dispoziție resurse printr-un portal care reunește inițiative la nivelul UE, din fiecare țară pentru a-i ajuta pe cei afectați să își găsească locuințe și oportunități de angajare, să faciliteze recunoașterea diplomelor lor și să le ofere și alte servicii, scrie reprezentanța Comisiei Europene în România.
  • În România, cele mai recente date ale ministerului Educației arată că sunt 810 elevi înscriși ca audienți în școlile din România, dar la începutul săptămânii vom avea 1.140 de elevi înscriși în școlile din România pe curriculum românesc, dintr-un total de aproape 34.000, potrivit anunțului făcut de ministrul Sorin Cîmpeanu, sâmbătă.

Potrivit estimărilor, aproape jumătate din refugiații din Ucraina sunt copii de vârstă școlară. Reîntoarcerea în sistemul de învățământ le va reduce o parte din stres, le va da un sentiment de stabilitate și normalitate și le va permite să privească mai încrezători către viitor, scrie reprezentanța Comisiei Europene în România.

Ministerul Educației pune la dispoziție profesorilor ucraineni, manualele de comunicare în limba maternă, clasa I-a, clasa a II-a, clasa a III-a, clasa a IV-a, clasa a V-a și clasa a VI-a.

Comisia Europeană:

  • finanțează sprijin pentru școli și unitățile de educație și formare, precum și pentru unitățile de îngrijire și educație timpurie, prin fondurile de coeziune ale UE și prin programele Erasmus+ și Corpul european de solidaritate.
  • înființează un Grup european de solidaritate educațională pentru Ucraina, menit să identifice nevoile copiilor ucraineni și să ajute statele membre care îi găzduiesc, inclusiv prin învățare reciprocă și sprijin în materie de politici
  • oferă acces la materiale didactice în limba ucraineană și furnizează resurse online și cursuri pentru cadrele didactice, prin intermediul platformei School Education Gateway
  • sprijină cadrele didactice din rândul refugiaților, oferindu-le acces la programele UE și la schimburi în cadrul comunității eTwinning.
Spațiul european de cercetare pentru Ucraina

Portalul Spațiul european de cercetare pentru Ucraina este un ghișeu unic de informații și servicii de sprijin pentru cercetătorii care își desfășoară activitatea în Ucraina și pentru cei care fug din această țară din cauza războiului. Portalul reunește inițiative la nivelul UE, din fiecare țară și din partea unor grupuri neguvernamentale. Scopul său este să îi ajute pe cercetătorii afectați să își găsească locuințe și oportunități de angajare, să faciliteze recunoașterea diplomelor lor și să le ofere și alte servicii.

Portalul este lansat în rețeaua EURAXESS existentă, care sprijină cercetătorii prin conectarea a peste 600 de centre și 43 de portaluri naționale din statele membre ale UE și din țările asociate la programul Orizont Europa. 

Alte inițiative ale UE includ accesul la Science4Refugees, o inițiativă EURAXESS care oferă stagii și locuri de muncă cu fracțiune de normă și normă întreagă pentru refugiați, precum și accesul la o comunitate europeană de cercetare și la acțiunile MSCA – Cercetători aflați în situație de risc.

Informații de context

Sâmbătă, 26 martie, ministrul Educației spunea: „ Dintre cei 33.691 de minori care au rămas deocamdată în țara noastră, peste 24.000 au vârstă școlară. Am avut întrevederi atât cu elevii ucraineni, cât și cu profesori din Ucraina. În urma acestor discuții, a rezultat foarte clar că sunt două categorii de elevi. În primul rând, sunt acei elevi care doresc și au făcut cereri pentru a fi audienți în sistemul de învățământ românesc, pe curriculum românesc. Săptămâna trecută am avut 601 elevi înscriși ca audienți în școlile din România, iar la începutul săptămânii viitoare (n. red luni, 28 martie), vom avea 1.140 de elevi înscriși în școlile din România pe curriculum românesc, dintr-un total de aproape 34.000”, a menționat ministrul.

O clasă are 25 de elevi, ceea ce înseamnă că cei 1.140 de copii refugiați înscriși la audienți vor forma aproximativ 45 de clase.

Pentru cei aproape 23.000 de elevi care vor să învețe după curriculum ucrainean sunt necesare peste 910 săli.


1 comentariu
  1. Ce repede se pot gasi solutii pentru problemele complicate ale altora si niciodata pentru problemele noastre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

De ce n-au mers tinerii la vot? Se simt din ce în ce mai puțin reprezentați, figurile politice nu sunt în mediile lor de socializare și au adesea o agendă paralelă cu dorințele lor – analiza Consiliului Tineretului din România

Tinerii se simt din ce în ce mai puțin reprezentați, figurile politice nefiind prezente în mediile lor de socializare și având adesea o agendă paralelă cu dorințele lor, scrie într-o…
Vezi articolul

Foto: Profesorii au ieșit din nou în stradă. Sindicaliștii din Educație protestează astăzi în fața Guvernului și a sediilor PNL și PSD / La ce salarii ar fi trebuit să ajungă profesorii din 2020 și ce mărire primesc acum

Aproximativ 100 de profesori, membri în cele trei sindicate mari din Educație, au început protestul, joi dimineață, de la 10:00, în fața Guvernului. Aceștia se vor deplasa la 11:30 la…
Vezi articolul