DOCUMENT Ministerul Educaţiei interzice folosirea aspiratorului în grădiniţe. Sunt eliminate perdelele, mochetele şi jucăriile din pluş

13.808 vizualizări
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
Ghidul oficial al Ministerului Educaţiei pentru redeschiderea grădiniţelor în perioada verii, publicat joi, pe 18 iunie, prevede că “aspiratorul nu se folosește pentru efectuarea curățeniei, nici înainte de deschidere, nici în timpul funcționării unității de învățământ pe perioada verii”. Măsura are caracter de interdicție, deși documentul este unul cu recomandări și vine în condiţiile în care de săptămâna viitoare se vor redeschide grădiniţele de stat în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară. Profesorul universitar Tiberiu Catalina, de la Facultatea de Instalaţii, a declarat pentru Edupedu.ro că măsura este una bună, în opinia sa.

Ghidul Ministerului Educaţiei a fost elaborat după Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 28/2020, în cadrul căreia s-a decis „reluarea activității în creșe, grădinițe și afterschooluri”, potrivit anunţului oficial de pe pagina instituţiei.

  • Vezi în articol ce alte obiecte sunt eliminate din grădiniţe

“Aspiratorul nu se folosește pentru efectuarea curățeniei, nici înainte de deschidere, nici în timpul funcționării unității de învățământ pe perioada verii”, se arată în documentul oficial.

Ghidul “de organizare a unităților de învățământ preșcolar din sistemul public pentru primirea și implicarea copiilor în activități recreative pe durata vacanței de vară” vine după ce Ordinul nr 1.076/4.518/3.936/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat pe 15 iunie, prevede că “este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului“.

Echipamentele de recirculare a aerului sunt, în principal, aparatele de aer condiţionat, dar și aspiratoarele funcționează după același principiu, a explicat pentru Edupedu.ro Tiberiu Catalina, profesor universitar la Facultatea de Instalații din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.

„Aspiratorul este un echipament de curățenie care funcționează pe acest principiu al recirculării aerului, în care se crează o diferență de presiune între interiorul aspiratorului și mediul exterior, prin urmare aerul este aspirat, introdus în interiorul aspiratorului și mai departe se presupune că avem pe partea opusă ventilatorului un aer curat și filtrat pe parcursul acestui traseu”, a declarat Catalina.

Profesorul universitar a mai spus că “ar trebui să fim foarte atenți în alegerea filtrelor acestora aspiratoare. Ele trebuie să fie de categoria cel puțin “HEPA”, acest tip de filtre înseamnă mai multe tipuri, recomandarea este să fie de la H 13 la H 15. Acestea au o eficiență ridicată pentru particule de până la 300 nm (nano metri), dar aceste virusuri pot să aibă dimensiuni mai mici, prin urmare dacă filtrele nu sunt noi sau între timp s-au degradat și nu mai sunt la fel de eficiente ca la început, acestea într-adevăr pot angrena o serie de probleme. Practic pun în circulație un aer care a fost preluat de pe jos și îl ridica în aerul exterior din încăpere”.

Tiberiu Catalina a mai explicat că dacă este folosit seara sau la terminarea turei, până dimineaţa particulele de praf sau cele ridicate de aspirator, se vor fi aşezat. Din această cauză autărităţile ar fi interzis folosirea aspiratorului inainte de venirea elevilor şi în timul activităţilor de pe perioada verii, în opinia specialistului.

Potrivit Ghidului, curățenia generală înainte de redeschidere “se va face prin ștergerea prafului, spălare cu apă și detergent, apoi clătire repetate cu apă potabilă”.

Ce alte lucruri mai sunt eliminate în grădiniţe

Ghidul prevede eliminarea perdelelor, a mochetelor sau covoarelor, a draperiilor și a jucăriilor din materiale textile (inclusiv a celor din pluș). “Mochetele sau covoarele care nu pot fi
îndepărtate pot fi igienizate corect cu aparate pe bază de aer cald”, se arată în document.

Descarcă de aici Ghidul pentru Redeschiderea grădiniţelor

Foto: Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Doamne iarta si pazeste! Cu maturi din alea ca la Rebu. Daca nu, cu nuiele. Ca deh, cu matura nu se ridica nimic. Sta acolo cumintel gunoiul, ca daca se zbarleste la el Covidu’? Edupedu, faceti un efort si publicati normele de redeschidere in alte tari. Dar detaliat si bine documentat. Ne-ati face o placere imensa sa citim daca in Franta, spre exemplu, se da tot cu maturica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nu există normele metodologice pentru redeschiderea creșelor și grădinițelor. Singurele documente pe care le avem acum sunt recomandările OMS și UNICEF – viceprimarul Brașovului

Primăria Brașov a început de săptămâna trecută să discute posibilitatea redeschiderii creșelor și grădinițelor, scrie Brasovmetropolitan.ro. O săptămână mai târziu, Executivul a decis că autoritățile locale pot deschide începând cu…
Vezi articolul
Școala după școală - înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani

Lovitură pentru familiile care își duceau copiii la peste 300 de after school-uri private: acestea nu mai pot fi organizate în aceeași clădire cu grădinițe private. Christian Comșa, Asociația Școlilor Particulare: Normele vin foarte târziu, s-au făcut investiții, s-au înscris copiii la after

Peste 300 de after school-uri private nu mai pot funcționa în acest an școlar, pentru că erau organizate în spații comune cu grădinițe private. Interdicția apare cu doar două săptămâni…
Vezi articolul