DOCUMENT Ministerul Educaţiei interzice folosirea aspiratorului în grădiniţe. Sunt eliminate perdelele, mochetele şi jucăriile din pluş

14.886 de vizualizări
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
Ghidul oficial al Ministerului Educaţiei pentru redeschiderea grădiniţelor în perioada verii, publicat joi, pe 18 iunie, prevede că “aspiratorul nu se folosește pentru efectuarea curățeniei, nici înainte de deschidere, nici în timpul funcționării unității de învățământ pe perioada verii”. Măsura are caracter de interdicție, deși documentul este unul cu recomandări și vine în condiţiile în care de săptămâna viitoare se vor redeschide grădiniţele de stat în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară. Profesorul universitar Tiberiu Catalina, de la Facultatea de Instalaţii, a declarat pentru Edupedu.ro că măsura este una bună, în opinia sa.

Ghidul Ministerului Educaţiei a fost elaborat după Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 28/2020, în cadrul căreia s-a decis „reluarea activității în creșe, grădinițe și afterschooluri”, potrivit anunţului oficial de pe pagina instituţiei.

  • Vezi în articol ce alte obiecte sunt eliminate din grădiniţe

“Aspiratorul nu se folosește pentru efectuarea curățeniei, nici înainte de deschidere, nici în timpul funcționării unității de învățământ pe perioada verii”, se arată în documentul oficial.

Ghidul “de organizare a unităților de învățământ preșcolar din sistemul public pentru primirea și implicarea copiilor în activități recreative pe durata vacanței de vară” vine după ce Ordinul nr 1.076/4.518/3.936/2020 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, publicat pe 15 iunie, prevede că “este interzisă folosirea echipamentelor pentru recircularea aerului“.

Echipamentele de recirculare a aerului sunt, în principal, aparatele de aer condiţionat, dar și aspiratoarele funcționează după același principiu, a explicat pentru Edupedu.ro Tiberiu Catalina, profesor universitar la Facultatea de Instalații din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.

„Aspiratorul este un echipament de curățenie care funcționează pe acest principiu al recirculării aerului, în care se crează o diferență de presiune între interiorul aspiratorului și mediul exterior, prin urmare aerul este aspirat, introdus în interiorul aspiratorului și mai departe se presupune că avem pe partea opusă ventilatorului un aer curat și filtrat pe parcursul acestui traseu”, a declarat Catalina.

Profesorul universitar a mai spus că “ar trebui să fim foarte atenți în alegerea filtrelor acestora aspiratoare. Ele trebuie să fie de categoria cel puțin “HEPA”, acest tip de filtre înseamnă mai multe tipuri, recomandarea este să fie de la H 13 la H 15. Acestea au o eficiență ridicată pentru particule de până la 300 nm (nano metri), dar aceste virusuri pot să aibă dimensiuni mai mici, prin urmare dacă filtrele nu sunt noi sau între timp s-au degradat și nu mai sunt la fel de eficiente ca la început, acestea într-adevăr pot angrena o serie de probleme. Practic pun în circulație un aer care a fost preluat de pe jos și îl ridica în aerul exterior din încăpere”.

Tiberiu Catalina a mai explicat că dacă este folosit seara sau la terminarea turei, până dimineaţa particulele de praf sau cele ridicate de aspirator, se vor fi aşezat. Din această cauză autărităţile ar fi interzis folosirea aspiratorului inainte de venirea elevilor şi în timul activităţilor de pe perioada verii, în opinia specialistului.

Potrivit Ghidului, curățenia generală înainte de redeschidere “se va face prin ștergerea prafului, spălare cu apă și detergent, apoi clătire repetate cu apă potabilă”.

Ce alte lucruri mai sunt eliminate în grădiniţe

Ghidul prevede eliminarea perdelelor, a mochetelor sau covoarelor, a draperiilor și a jucăriilor din materiale textile (inclusiv a celor din pluș). “Mochetele sau covoarele care nu pot fi
îndepărtate pot fi igienizate corect cu aparate pe bază de aer cald”, se arată în document.

Descarcă de aici Ghidul pentru Redeschiderea grădiniţelor

Foto: Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels


2 comments
  1. Reguli peste reguli probabil stabilite de persoane care stau la birou si nu mai stiu cum sa umple foaia alba cu propuneri. Fara aspirator? Cine a cerut asta ar trebui sa aplice pe teren, fizic. Voi va auziti cand debitati? Aceleasi reguli de curatenie se aplica si in spitale poate? Dati o tura la spitalul de urgente Iasi, dar sub masca bagati-va si dopuri in nas! Voi nu vedeti ca nu sunt crese la cata cerere este? Atata fasaiala cu aprobari si planuri iar la baza e aceeasi lipsa de fonduri si delasare. Daca totusi nu ne duce capul, mergem la straini sa vedem cum fac ei, dar nu schimb de experienta, ca maturica de paie!
    Incepeti toata analiza voastra de la copil, faceti deja planuri, facilitati si gradinitele private, nu va cocotati in copac si comandati de acolo in limbaj de lemn!

  2. Doamne iarta si pazeste! Cu maturi din alea ca la Rebu. Daca nu, cu nuiele. Ca deh, cu matura nu se ridica nimic. Sta acolo cumintel gunoiul, ca daca se zbarleste la el Covidu’? Edupedu, faceti un efort si publicati normele de redeschidere in alte tari. Dar detaliat si bine documentat. Ne-ati face o placere imensa sa citim daca in Franta, spre exemplu, se da tot cu maturica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe, publicate de Ministerul Educației. Candidații au avut de scris un eseu de maximum 2 pagini în care să prezinte importanța funcțiilor educației. La subiectul I a picat basmul cult

Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a concursului național a…
Vezi articolul

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea…
Vezi articolul

Înscrierea în clasa pregătitoare 2020: Unde se fac programările pentru evaluarea psihosomatică a copiilor. Jumătate dintre Centrele județene nu au publicat datele necesare părinților

Prima fază a înscrierilor la clasa pregătitoare a intrat, teoretic, în linie dreaptă chiar de luni, prin publicarea informațiilor necesare pentru programarea evaluărilor psihosomatice a copiilor născuți după 1 septembrie…
Vezi articolul