DOCUMENT Orarul elevilor nu trebuie să depășească 4-5 ore pe zi la gimnaziu și 5-6 ore la liceu. Prevederile publicate în Monitorul Oficial contrazic actualele planuri-cadru

34.566 de vizualizări
Ghidul pentru gimnaziu și liceu
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
În orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească 4-5 ore pe zi pentru învățământul gimnazial, prevede Ordinul Ministerului Sănătății nr 1.456, publicat vineri în Monitorul Oficial. Prevederile sunt în contradicție cu altualele planuri-cadru, aprobate de Ministerul Educației prin Ordinul 3.590/2016, care prevăd până la maximum 34-36 de ore pe săptămână pentru elevii de gimnaziu, asta înseamnă o medie de 6,8-7,2 ore pe zi.

Noile reglementări date de Ministerul Sănătății prevăd că „pentru formele de învățământ școlar și universitar, în orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească următoarele limite, cu excepția celor cu pregătire specială în anumite domenii de activitate:

Noile reglementari asupra numarului de ore

a) pentru învățământul primar:

  • clasa 0 și I = 3-4 ore pe zi;
  • de la clasa a II-a = 4 ore pe zi;

b) pentru învățământul gimnazial: 4-5 ore pe zi;

c) pentru învățământul liceal, profesional: 5-6 ore pe zi;

d) pentru învățământul postliceal și universitar: 6-7 ore pe zi.”

Actualele planuri-cadru aprobate de Ministerul Educației prevăd mai multe ore pe zi:

  • pentru clasa pregătitoare: 20 de ore pe săptămână, adică 4 ore pe zi (sursa)
  • pentru clasa I: 21 de ore pe săptămână, adică 4,2 ore pe zi, în medie
  • pentru gimnaziu: 34-36 de ore pe săptămână, adică 6,8-7,2 ore pe zi (sursa)
  • pentru liceu: 29-33 de ore pe săptămână, adică 5,8-6,6 ore pe zi (sursa)

Planul-cadru, generic, este documentul care conține numele materiilor pe care le studiază elevii în fiecare clasă, precum și numărul de ore care îi este repartizat fiecărei materii.

Documentul aprobat de Ministerul Sănătății modifică normele de igienă și regulile pe care o școală trebuie să le respecte pentru a obține autorizația sanitară de funcționare. Subiectul poate fi citit pe larg aici.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


15 comments
  1. Ar fi bine dacă cel (cea) care scrie un articol s-ar și documenta serios în legătură cu subiectul articolului pe care urmează să îl scrie. Planul cadru pentru gimnaziu prevede între 31 – 34 ore numai la clasa a 8a. Oricum, în ultimul timp au fost directive de încadrare la minim, deci 31 de ore maxim. Nu exagerați. Nu spun că nu sunt poate cam multe ore, 31 de ore la gimnaziu este prea mult, dar nu exagerați pentru a impresiona negativ populația.

    1. Buna ziua,
      Vă asigur că este extrem de bine documentat articolul. Numărul maxim de ore din articol, asa cum se poate vedea și din sursa citată (planul cadru atasat) este pentru elevii minorităților naționale care studiază și limba maternă. Vă mulțumim pentru mesaj

  2. Nici o problemă. Vom merge la școală și sâmbăta! Am și văzut scenarii în țară propuse de unii primari în care ziua de sâmbătă este inclusă în orar! Deci este bine și așa!

    1. Poți sa te duci tu singur la scoala. Îți garantez ca o sa fi tu acolo singurul elev din scoala sambata :))))

  3. Nu vad care este problema. “Ora” scolara in care elevul este in activitate va avea din toamna 40 minute. Apoi pauza. Deci pentru 6 ore scolare se aduna 240 minute, adica 4 ore de activitate. E mai greu cu logica si matematica.

    1. Sigur, sunteți profesor. Dumneavoastră câte ore sunteți la muncă? A, trei de 40 de minute pe zi. Și salariul e întreg. Super logică. Ministerul învățământului este ministerul profesorilor. Nu al elevilor. S-au schimbat legile “educație” de câte ori în ultimii 30 de ani? A-ți produs o turmă de idioți cu diplome.

      1. Nu sunt profesor. Sunt parinte. Ca in orice alt domeniu bugetar in Romania sunt profesori care muncesc si profesori care nu muncesc exact cum sunt si in ministere, primarii, ANAF, etc. Dezavantajul profesorilor este ca sunt vizibili in fata opiniei publice (elevi, parinti, mass media), ceilalti mult mai putin. Profesorii care intr-adevar muncesc, in afara orelor de curs (18/saptamana), au si alte activitati (corecteaza, pregatesc itemi pentru evaluari, studiaza, etc.) si mai mult ca sigur depasesc 40 ore pe saptamana. Dupa cum ati scris cuvantul “a-ti” sigur ati avut profesor/profesori care nu faceau aceste lucruri (ma gandesc ca nici cuvantul “item” nu il cunoasteti, dar puteti cauta pe google). Este adevarat ca exista multe de schimbat in invatamantul romanesc, de ex: plata diferentiata a profesorilor (in functie materia predata, de nr. teze/lucrari corectate, nr. de copii la care predau intr-o saptamana), scaderea cantitatii de informatii predate (pentru aprofundare se pot pune online anumite informatii), evaluarea profesorilor prin feed-back din partea elevilor, parintilor, colegilor si in functie de aceste evaluari prelungirea, sau nu, a contractului de munca. Sunt multe de discutat, dar probabil ca sunteti indoctrinat cu ideea ca “toti profesorii e prosti” si atunci acest lucru este mai greu de realizat.

      2. “Ați” se scrie aici împreună… Dar e adevărat din păcate… Școala produce cam mulți ***** cu diplomă….

    2. Norma unui profesor este de 18 ore pe săptămână iar un elev de 5-8 ajunge la 36 de ore pe săptămână. Profesorul fiind adult. Elevul, un copil. QED

      1. În marea dvs intelepciune găsiți ca predatul este echivalentul prezentei la oră.
        Aș spune că aveti dreptate ,intr- o lume paralelă dumneavoastră ați spune doar adevăruri. A-ti spune că e inutil sa comentezi de-aiurea lucruri pe care nu le cunosti …e inutil.

  4. Oamenii ăștia chiar nu au auzit de alternative educaționale?La Step by Step avem program divers și nimeni nu spune cum se va desfășura, dacă vom mai sta la școală 8 ore in 2 ture….

  5. Bineinteles ca la noi totul e o bulibaseala (întreținută conștient de autorități.)
    Nu-mi imaginam o guvernare mai proastă decât cea a tehnocratilor (Guvernul meu) dar aceasta a spart toate recordurile la prostie, incompetență, lipsă de asumare,… (tot Guvernul meu).
    Deci mergem de la prost la CATASTROFAL.
    Cum poți sa semnezi act normativ c
    u micșorarea nr. de ore când planurile cadru rămân aceleași?
    Poate-i țineți permanent în școală pe elevi ca să fiți siguri de constituirea focarelor pentru infectarea a 2200 pers/zi în luna septembrie.
    NU înțeleg cum de se potrivesc cifrele aceasta pe care le anunțați cu luni de zile înainte. Aveți contract cu virusul?
    PENTRU TOATE NENOROCIRILE CARE VOR APĂREA VOI O SA RĂSPUNDEȚI PENAL!
    PLÂNGERILE PENALE SE PREGĂTESC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a

Elevii care intră în clasele a IX-a și a X-a, în septembrie, nu vor avea manuale noi, ci vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut / Profesorii de liceu vor avea un nou set de „repere metodologice”, anunță secretarul de stat Cristescu

În noul an școlar care începe pe 5 septembrie pentru elevi, cei din clasele a IX-a și a X-a nu vor avea manuale noi, ci tot pe cele aprobate în…
Vezi articolul

Subiecte și bareme Olimpiada de Limba engleză 2024 – etapa județeană. Descarcă ce au primit elevii de clasele VII-XII la proba scrisă de sâmbătă, 16 martie / Rezultatele inițiale publicate de mai multe centre de concurs și model de cerere pentru contestație

Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a olimpiadei de limba engleză (ONLE) 2024, organizată sâmbătă 16 martie, au fost obținute pe surse de Edupedu.ro. Documentele, care sunt…
Vezi articolul

Locurile la liceu alocate pe București, identice cu cele de anul trecut, anunță Inspectoratul. Elevii de clasa a VIII-a află cu o săptămână înainte de sfârșitul școlii pe ce locuri dau admitere

Elevii de clasa a VIII-a află cu doar o săptămână înainte de a termina școala câte locuri disponibile sunt la liceu și școala profesională. Cu întârziere, Ministerul Educației a trimis…
Vezi articolul

Matematica a fost introdusă în noua programă pentru Titularizare 2021 pentru învățători. Cei care vor să se angajeze în învățământul primar au de învățat în plus față de anul trecut și la română – curentele literare, Bacovia, Enigma Otiliei și 5 capitole de pedagogie școlară

Cei care vor să se angajeze în învățământ ca învățători vor da la examenul de Titularizare 2021 și subiecte de matematică la proba scrisă programată pentru 21 iulie anul viitor.…
Vezi articolul