DOCUMENT Toți elevii din anii de început de ciclu, obligați să aducă adeverință medicală: copiii de la creșă, grupa mică de grădiniță, clasa pregătitoare, elevii de la clasele a V-a și a IX-a

45.070 de vizualizări
Foto: © Visoot Uthairam | Dreamstime.com
Toți elevii din anii de început de ciclu, însemnând copiii de la creșă, cei de la grupa mică de grădiniță, elevii care intră acum la clasa pregătitoare și elevii de la clasele a V-a și a IX-a au obligația de a prezenta adeverința medicală la intrarea în comunitate, potrivit unei adrese trimise de Ministerul Sănătății tuturor Direcțiilor de Sănătate Publică din țară și obținută de Edupedu.ro. Modelul de adeverință medicală oferit de minister poate fi consultat în articol.

Adresa trimisă de secretarul de stat Horațiu Moldovan este din 8 septembrie 2020 și reamintește prevederile ordinului comun de ministru 5.298/1.668/2011:

“Documentele medicale necesare la înscrierea/ frecventarea/terminarea unui ciclu de învățământ sunt:

a) adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate, conform anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezenta anexă;

b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate, conform anexei nr. 2, care face parte integrantă din prezenta anexă.

Adeverința medicală se eliberează în următoarele circumstanțe:

a) La înscrierea în fiecare ciclu de învățământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivității de la care provine copilul.

b) La terminarea unui ciclu de învățământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.

c) La transferul elevului într-o altă unitate școlară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învățământ de la care se transferă.

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanțe:

a) după o perioadă de absență din colectivitate de cel puțin 3 zile consecutive;

b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.”

Modelul de adeverință medicală trimis de Miniterul Sănătății medicilor poate fi descărcat de aici:

Documentul conține și îndrumări metodologice legate de cum se completează aceste fișe de către medici.

Școala începe pe 14 septembrie, potrivit calendarului anului școlar 2020-2021.

Foto: © Visoot Uthairam | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Medicii de familie cer renunțarea la adeverințele medicale cerute de școli și grădinițe pentru că măresc riscul de îmbolnăvire prin vizitele inutile la doctor

6 comments
  1. La o scoala din Timisoara se cere aceasta adeverinta elevilor din clasa a 6-a (VI). Astazi am primit aceasta solicitare pe grupul de Whatsapp.

  2. Inteleg ca si profii au nevoie de aviz de la medicina muncii. Si mai inteleg ca medicina muncii cere nici mai mult nici mai putin decat tot istoricul medical de la medicul de familie.

    Pana acum medicina muncii probabil a fost in concediu, la munte si la mare. Sau poate nu stiu ca e o pandemie.

  3. E cu dublu tais: dincolo e bine ca stim ca nu vin bolnavi, dincolo, purtati prin spitale se pot imbolnavi, ca doar duci copilul cu tine, nu citeste in stele medicul daca are simptome copilul. Deci solutia e undeva la mijloc, dar nu cred ca trebuie ca noi sa ne batem capul sa o gasim, ci cei platiti din banii nostri sa ne conduca. Daca ai o firma si platesti un administrator, ca sa nu ti bati tu capul cu toate nimicurile, ar fi culmea sa i faci tu treaba.

  4. Pe hotnews scrie altceva….hotarati-va care scrie corect si care abereaza.
    Acolo zice ca toti trebuie sa prezinte adeverinte nu doar cei care incep un ciclu nou.

    1. Parca e pandemie si trebuie sa pastram distanta, scoala alternativa, panouri pepsiglas si alte prostii de genul, dar ingramadim parinti si copii la cabinetele medicale pentru 2 hartii… Dileala totala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației aduce din nou în discuție schimbarea referinței pentru bugetul Educației, invocând sprijinul mediului de afaceri: “Am înțeles, în privat, ce-i drept, că tocmai am găsit un susținător pentru ca Educația să primească 15% din bugetul general consolidat pe cheltuieli, nu pe venituri”

Prezent la Forumul Educației Financiare, Sorin Cîmpeanu a lăsat să se înțeleagă că s-ar putea schimba referința pentru bugetul Educației, din procent al Produsului Intern Brut, în procent din bugetul…
Vezi articolul

Orele suplimentare pentru profesori se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acestora. Dacă nu este posibilă compensarea în cele 90 de zile, orele suplimentare se vor plăti cu un spor aplicat la salariul de bază, potrivit contractului colectiv de muncă

Profesorii și angajații din școli și grădinițe pot fi solicitaţi să presteze ore suplimentare numai cu acordul lor, după cum prevede contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ.…
Vezi articolul