DOCUMENTE Metodologia de evaluare externă a calității educației în universități, cu standarde și indicatori de performanță – adoptată de guvern

2.112 vizualizări
Foto: © Nirut butrngam | Dreamstime.com
Guvernul a adoptat, în ședința de joi, Metodologia de evaluare externă a calității educației în învățământul superior, act normativ însoțit și de un set de criterii, standarde și indicatori de performanță folosiți în evaluare. Aceasta este asigurată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenție de profil, din țară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru asigurarea Calității în Învățământul Superior (EQAR). 

Potrivit hotărârii de guvern, prin adoptarea acestei metodologii – care va intra în vigoare la 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial – este abrogată precedenta metodologie de acest fel, ce datează din 2006. Hotărârea de Guvern ce introduce noile reguli se bazează pe noua Lege a învățământului superior, în vigoare de anul trecut. 

Potrivit informării publicate de guvern după adoptarea acestei HG în ședința de joi, evaluarea externă a calității în universități „trebuie să se realizeze conform Standardelor și liniilor directoare privind asigurarea calității în Spațiul European al Învățământului superior (ESG)”.

  • Aceeași informare precizează că „ARACIS va realiza, începând din anul 2025, evaluarea externă a programelor de studii din cadrul formării continue, precum și a celor de educație permanentă. Programele de studii postuniversitare își mențin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 1 iulie 2026”.

Metodologia este structurată în șase capitole: dispoziții generale; sistemul de asigurare a calității și de evaluare externă a calității (inclusiv competențe și atribuții); standarde și indicatori de performanță; inițierea, organizarea și desfășurarea de activități în învățământul superior; acreditarea pentru diverse forme de funcționare a programelor de studii; dispoziții finale.

Metodologia de evaluare externă a calității educației în învățământul superior (sursa: Gov.ro):
Standardele și indicatorii pentru evaluarea externă (sursa: Gov.ro):

Foto: © Nirut butrngam | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Și metodologia de evaluare a niveluluo “studentilor” de azi, in capeteke Carola suflă vintul, unde este?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pentru profesorii care dau mediații, registrul declarațiilor de interese, introdus de proiectul legii educației, „este doar o problemă de birocrație, atâta tot”, “nu există niciun fel de rezolvare”, spune Marius Nistor, FSE Spiru Haret / „Există această piață a meditațiilor, pentru că avem o solicitare din partea părinților”

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „faimosul registru de evidență al cadrelor didactice” este „doar o problemă de birocrație, atâta tot. Nu rezolvă…
Vezi articolul

Corpul de control al Ministerului Educației se va duce în toate cele 36 de licee unde rata de promovare la Bac 2021 a fost zero. Cîmpeanu a anunțat că va conduce și el corpul de control: „Am să doresc și eu să văd una-două-trei din aceste școli”

Corpul de control al Ministerului Educației va investiga situația ratei de promovare zero din cele 36 de licee, unde niciun candidat nu a reușit să treacă de examenul de Bacalaureat…
Vezi articolul