DRAFT Înscrieri clasa pregătitoare 2022. Model cereri pentru obținerea recomandării de la grădiniță și pentru copiii care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniță – Acte necesare

37.036 de vizualizări
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev
Foto: Freepik.com
Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare, în perioada 11 aprilie – 10 mai 2022, prin completarea cererilor-tip, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea celor mici, potrivit calendarului obținut de Edupedu.ro. Cererea-tip apare, de regulă, după publicarea metodologiei de către Ministerul Educației. Vezi mai jos documentele necesare înscrierii.
 • DISCLAIMER Precizăm că acesta este un document în lucru și poate suferi modificări până la publicarea în Monitorul Oficial.

Înscrierea în învățământul primar se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere însoțită de documente justificative. Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, în perioada prevăzută de calendarul înscrierii în învățământul primar, după cum se arată în documentul consultat de Edupedu.ro.

 • Amintim că pe 28 martie 2022 sunt afișate circumscripțiilor școlare și a planului de școlarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, la fiecare unitate de învățământ, inclusiv pe site-ul acesteia, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar.

În situația completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poștă, părintele va transmite unității de învățământ declarația-tip pe proprie răspundere, prevăzută în Anexa nr. 3, cu privire la veridicitatea informațiilor completate în cerere, respectiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2021.

Declarația pe propria răspundere că datele și informațiile din cererea-tip sunt corecte

Validarea cererii-tip de înscriere este obligatorie și se face la unitatea de învățământ la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice și constă în compararea datelor introduse în aplicația informatică cu documentele transmise de către părinte”, se arată în document.

Potrivit metodologiei în lucru, „în situația în care cererea-tip de înscriere se completează la sediul unității de învățământ la care se dorește înmatricularea copilului, completarea datelor în aplicația informatică se face în prezența părintelui, de către un membru al comisiei de înscriere din școală”.

Copiii care nu împlinesc 6 ani până la 1 septembrie și care au mers la grădinița se pot înscrie în clasa pregătitoare, pe baza recomandării de la grădiniță, după cum a scris săptămâna aceasta Edupedu.ro. „În situația copiilor menționați la alin. (1) care au frecventat grădinița, înscrierea în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților, în baza recomandării eliberate de unitatea de învățământ cu nivel preșcolar. Solicitarea de eliberare a recomandării prevăzute la Anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta Metodologie  poate fi depusă direct la unitatea de învățământ sau transmisă prin poștă/mijloace electronice. La solicitarea părintelui, unitatea de învățământ cu nivel preșcolar poate transmite recomandarea și prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice.”, se arată în documentul consultat de Edupedu.ro.

Solicitarea părintelui pentru obținerea recomandării de la grădiniță

Conform sursei citate, părintele depune, în momentul completării cererii – tip de înscriere la unitatea de învățământ, sau, după caz, în momentul validării acesteia, o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului, certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale.

În cazul în care cererea-tip de înscriere este completată pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, alături de documentele menționate, părintele transmite și o copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare.

 • Copiii care nu au mers la grădinița sau pentru cei care acum s-au întors din străinătate. Astfel, ei vor fi evaluați de către centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), în perioada prevăzută de Calendarul înscrierii în învățământul primar.
 • În perioada 30 martie – 8 aprilie 2022 are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar.

Solicitarea părintelui pentru obținerea recomandării de înscriere a copiilor care nu au mers la grădiniță sau au venit din străinătate

„După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive, după cum urmează:

 1. prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare.
 2. a doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.”

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, conform metodologiei în lucru.

Citește și:
SURSE Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2022: Pe 11 aprilie încep înscrierile
Copiii care nu împlinesc 6 ani până la 1 septembrie și care au mers la grădinița se pot înscrie în clasa pregătitoare, pe baza recomandării de la grădiniță. Cei care vin din străinătate sau nu au frecventat grădinița, din aceeași categorie de vârstă, trebuie să susțină o evaluare a dezvoltării – surse

5 comments
 1. Buna ziua,
  Am auzit ca se schimba sau s-a schimbat legea invatamantului si ca parintii care au copiii la centre educationale vor intampina greutati la inscrierea copiiilor la scoala, respectiv clasa 0. Cand spun centru educational ma refer la gradinite private tip waldorf, montessori care nu sunt acreditate la Aracip. Ma puteti ajuta va rog cu un raspuns, baiatul trebuie inscris la scoala , clasa 0 anul urmator.

 2. Buna ziua,
  va rog sa afisati si Cereea tip de inscriere in clasa 0 , pentru anul scolar 2022-2023, pe care nu am gasit-o publicata.
  Va Multumesc.

 3. Buna ziua!
  Cererea de inscriere tipizata se gaseste la sediul scolii une inscriem copilul?Aici nu o gasesc..va rog un raspuns

  1. va fi disponibilă în perioada 11.04.2022-10.05.2022 pentru înscrierile aferente etapei I – o s-o publicăm când apare

  2. Unde pot pot face testarea pentru un copil care sa intors din strainatate si va face 6 ani in octombrie? In orice judet?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Calendarul de înscriere la clasa pregătitoare, etapa a II-a, a fost modificat la o zi după ce s-a încheiat perioada de depunere a cererilor. Listele finale vor fi afișate pe 29 iunie, cu 19 zile mai târziu decât termenul inițial

Calendarul de înscriere la clasa pregătitoare, etapa a II-a, pentru anul școlar 2022-2023 a fost modificat, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Astfel, validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea…
Vezi articolul