Dumitru Murariu, vicepreședinte al Academiei Române, a fost desemnat președinte al Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI), for pentru care a fost anunțată o nouă componență. Este vorba despre instituția care l-a spălat pe fostul ministru liberal Lucian Bode în cazul de cărții bazate pe o lucrare demonstrat plagiată, decizie care a determinat, în 2023, demisia din funcția de președinte a CNECSDTI a lui Dacian Dragoș, în prezent consilier al ministrului Daniel David.
Potrivit ordinului ce stabilește noua componență a forului, Dumitru Murariu va fi secondat de doi vicepreședinți – Raluca-Oana Andone și Ilona-Mădălina Costea. Eugen Stamate, reprezentant al Universitatea Tehnică a Danemarcei și până acum vicepreședinte al CNECSDTI, care s-a remarcat drept cel care a oferit explicații pentru decizia Consiliului în cazul Bode, rămâne simplu membru al Consiliului.
Mandatul membrilor CNECSDTI este de 4 ani, potrivit ordinului semnat de ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, document publicat vineri în Monitorul Oficial.
Noul președinte, Dumitru Murariu, este vicepreședinte al Academiei Române. Biolog/zoolog, el este președinte al Comisiei Naționale pentru Cercetări Antarctice și Medii Extreme și prim-vicepreședinte al Comitetului Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii.
Vicepreședintele Raluca-Oana Andone a ocupat și până acum această poziție. Ea este reprezentantă a Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași (al Academiei Române).
Ilona-Mădălina Costea este reprezentantă a Universității Politehnica din București (Facultatea de Transporturi.
În 2023, Dacian Dragoș, șeful Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în prezent consilier al ministrului Daniel David, și-a dat demisia din funcția de președinte CNECSDTI, după ce forul a luat, în absența lui, decizia că Lucian Bode nu a plagiat într-o carter bazată pe teza de doctorat în cazul căreia fusese confirmat plagiatul.
- De atunci, CNECSDTI, for care în ultimii ani ieșise de sub umbrela Ministerului Educației și trecuse sub cea a Ministerului Cercetării, Digitalizării și Inovării, a rămas cu o conducere interimară, asigurată de vicepreședintele Stamate.
Noua componență și noua conducere sunt anunțate la scurtă vreme după desemnarea lui Daniel David la conducerea ministerului format prin reunirea Educației și Cercetării, în actualul guvern Ciolacu.
DOCUMENT Componența CNECSDTI – în Ordinul publicat vineri în Monitorul Oficial:
