După 5 ani de procese, un fost elev din Constanța ar putea primi daune morale de 5.000 de euro de la Primărie pentru că a stat două luni în spital, când tavanul clasei s-a prăbușit peste el / Decizia nu este definitivă

2.443 de vizualizări
Transport gratuit pentru elevi
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
După 5 ani de procese, Primăria Constanța este obligată să plătească unui fost elev de liceu 1018 lei daune materiale şi 5000 euro daune morale, după ce tavanul clasei s-a prăbușit peste el în timpul orelor și a avut nevoie de spitalizare 60 de zile, potrivit deciziei publicate de Tribunalul Constanța astăzi, 24 martie. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs. 

Incidentul s-a produs în 2017, în timp ce se afla la orele de curs din cadrul Liceului Tehnologic de Electronică și Telecomunicații, potrivit Ziua de Constanța.

Liceanul rănit a acționat în instanță unitatea de învățământ și Primăria Constanța, „în calitate de proprietar al corpurilor de clădire“, solicitând 20.000 de euro daune morale.

Deciziile instanțelor, pe scurt:

Deși în primă instanță Judecătoria Constanța a hotărât ca elevul să primească daune morale de 5.000 de euro, decizia a fost ulterior atacată la Tribunal, care a menținut dispozițiile privind daunele. Insă, Primăria Constanța a declarat recurs, iar Curtea de Apel Constanța a decis trimiterea dosarului înapoi, pentru rejudecarea apelurilor. Astăzi, Tribunalul Constanța a decis ca Primăria să plătească fostului elev 5000 euro daune morale, dar decizia nu e definitivă și poate fi atacată cu recurs.

În primă instanță, Judecătoria Constanța a hotărât ca elevul să primească daune morale de 5.000 de euro

În motivarea judecătorilor, se arată, printre altele, că „pârâtul Municipiul Constanța nu și-a îndeplinit obligația de a asigura finanțarea lucrărilor de întreținere și reparații ale clădirii unității de învățământ, atât în calitate de proprietar, cât și în calitate de persoană responsabilă, în temeiul art. 105 din Legea nr. 1/2011, cu asigurarea finanțării complementare a instituțiilor de învățământ preuniversitar, deși știa sau ar fi trebuit să știe faptul că lipsa lucrărilor de întreținere și reparații ale clădirii ar putea conduce la producerea unor accidente precum cel din data de (…).11.2017“, conform Ziua de Constanța.

Elevul spune că a avut nevoie de 60 de zile de îngrijiri medicale

„Prejudiciul constă în vătămarea integrității corporale a reclamantului (…) ce a fost evaluată la 60 de zile de îngrijiri medicale, în suferința inerentă generată de lezarea unei părți a corpului, respectiv piciorul drept, diminuarea temporară a capacității victimei de a avea o viață normală, cât și în cheltuielile efectuate de către reclamant pentru restabilirea stării de sănătate fizică și psihică„, potrivit motivării citate pe www.rolii.ro, citată de Ziua de Constanța.

Decizia a fost ulterior atacată la Tribunal, instanță care a menținut dispozițiile privind daunele morale de 5.000 de euro acordate elevului.

Totuși, municipalitatea a declarat recurs, iar Curtea de Apel Constanța a decis trimiterea dosarului înapoi, pentru rejudecarea apelurilor, conform sursei citate.

Primăria Constanța este obligată să plătească 1018 lei daune materiale, 5000 euro daune morale si 2.798,985 cu titlu de cheltuieli de judecată, prin Hotărârea Tribunalului Constanța din 24 martie, 2023

„Respinge, ca nefondat, apelul formulat de apelantul Municipiul Constanţa. Respinge, ca nefondată, cererea apelantului Municipiul Constanţa de acordare a cheltuielilor de judecată. Obligă pârâtul Municipiul Constanţa la plata către reclamant a sumei de 1018 lei cu titlu de daune materiale şi a sumei de 5000 euro daune morale. 

Obligă pârâtul Municipiul Constanţa să plătească reclamantului suma de 2.798,985 cu titlu de cheltuieli de judecată, constând în taxele judiciare de timbru în cuantum total de 1.368,985 lei aferente preten?iilor admise şi onorariul de avocat în cuantum de 1.430 lei. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei apelate, în măsura în care nu contravin prezentei decizii. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la data comunicării. Recursul se depune la Tribunalul Constanta“. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like