Echipă de elevi de la Colegiul Sfântul Sava din București, medaliată cu aur la prima ediție a Turneului de Chimie din Georgia. Problemele, inspirate din povestea personajelor mitologice Iason și Medeea

11.443 de vizualizări
Foto: Facebook.com
O echipă de șase elevi de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București a câștigat medalia de aur la competiția Turneul de Chimie Golden Fleece (Lâna de aur) din Georgia, organizată la prima ediție.

Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de coordonatorul echipei, profesoara Daniela Bogdan, care a publicat mai multe fotografii.

Competiția se încheie duminică, 31 martie, urmând ca elevii să se întoarcă în țările lor luni, 1 aprilie. Concursul este internațional și deschis elevilor de 14-18 ani.

Problemele au avut ca sursă de inspirație povestea argonauților din mitologia greacă și scene din „Medeea” de Euripide, cum ar fi componența chimică a hainelor de care se folosește Medeea pentru a scăpa de noua soție a lui Iason.

Contactată de Edupedu.ro, profesoara a explicat ce presupune competiția:

 • „Elevii au avut de prezentat soluții la problemele date în fața unui juriu și a celorlalți competitori. Elevii au timp limită în care să prezinte tema, altfel sunt penalizați, și se urmăresc mai multe criterii. De aceea se numește turneu al chimiștilor, totul este foarte transparent și comunică foarte mult.
 • Adversarii adresează și ei întrebări și sunt punctați pentru acest lucru, în funcție de complexitatea întrebării, de modul în care au adresat-o. Ceilalți răspund și primesc și ei puncte pentru ce răspund și cum argumentează.
 • Totul se desfășoară în limba engleză și copiii au o limbă aproape perfectă. După ce juriul discută punctajele, se face un clasament. Problemele teoretice se anunță dinainte și poți să le pregătești, iar echipele sunt formate din câte 6 elevi”.

Au mai participat șase echipe din Georgia și o echipă mixtă, formată din 4 elevi din Cehia și unul din Slovacia, potrivit prezentării de la ceremonia de deschidere.

Cei șase elevi premiați sunt Diana Dumitraşcu, Andra Bonca, Francesca Constantin, Maria Mircea, Ruxandra Sǎlǎgean și Mihnea Costin Gusita.

Ce probleme au avut de rezolvat elevii la Turneul „Lâna de aur” 2024

Problemele au avut la bază mitologia greacă, de exemplu prima problemă teoretică: elevii au avut de gândit cum ar putea funcționa o bluză inflamabilă, asemănătoare celei pe care personajul lui Euripide, Medeea, i-a dat-o noii soții a lui Iason pentru a scăpa de aceasta.

„În mitul Medeei și al Argonauților, regele l-a condus pe Iason la un câmp imens de boi care aruncau cu foc și i-a spus că trebuie să ară pământul din jurul mulțimii de boi, ca parte a primei sale sarcini. Dar Medeea a preparat un unguent rezistent la foc și astfel el a arat nevătămat câmpurile în flăcări. Potrivit uneia dintre versiunile aceluiași mit, când Iason decide să se căsătorească cu fiica lui Glaucos, Creon, Medeea – indignată – i-a trimis haine ca dar de nuntă. Când noua soție a lui Iason îmbracă hainele, acestea se autoaprind, ceea ce îi provoacă moartea.

Propuneți o metodă de a realiza haine autoaprinse, care să se activeze atunci când hainele sunt îmbrăcate. Dimpotrivă, propuneți un material rezistent la foc pentru haine. Prezentați-i parametrii și explicați cum funcționează”, a fost una din problemele date elevilor participanți.

O probă practică a fost pentru elevi să construiască „o celulă galvanică care va acționa ca o sursă de curent constant care ne va permite să încărcăm un telefon mobil. Explicați cum funcționează”.


4 comments
 1. Felicitări copiilor pentru cunoștințele lor și profesorilor pentru îndrumările și cunoștințele predate.

 2. Ooo daaa, să-i mărim salariul duamnei bugdan de la minister ca doar profesorii trebuie plătiți după performanță.
  In Georgia, teribil. armenia nu?
  Aia nu au strazi asfaltate, despre ce vorbim?

  Măcar de i-ar baga prin școlile de la tara pe chimiștii astia unde e deficit de cadre că probabil vor lua nota de trecere la titularizare.

 3. Felicitări elevilor și profesorilor de la liceul Sfântul Sava(chimie,engleză,istorie)dar și pări ților acestor copii.
  Copii buni și serioși cu profesori minunați care muncesc mult.Toți merită să fie răsplătiți cum se cuvine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Monica Anisie, înainte de ședința cu inspectorii școlari din București: Inspectoratul propune Comitetului suspendarea cursurilor pentru 14 zile. Astăzi, cursurile se desfășoară ca până acum

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat în această dimineață, înainte de ședința pe care a convocat-o la Inspectoratul Școlar București după ce duminică a fost depășită rata de infectare de…
Vezi articolul

Până pe 31 mai, se pot depune proiecte pentru formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală. Prioritară este formarea profesorilor din mediul rural și zone defavorizate / Ministerul Educației a scos termenul „non-binar” din Ghidul solicitantului

Ministerul Educației a lansat apelul pentru formarea a peste 100.000 de profesori în pedagogie digitală, de 80 de milioane de euro. Valoarea unui proiect este de minim 2,4  milioane euro…
Vezi articolul

BREAKING Sindicatele profesorilor amenință cu greva generală, ca reacție la declarațiile ministrului Ligia Deca de eliminare a salarizării din proiectul legii educației / Cer plata suplimentară a echipelor din școli care lucrează pe proiecte europene și alte 8 măsuri „de urgență”

Amințări cu declanșarea grevei generale venite din partea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Într-un comunicat comun cele două structuri sindicale „îşi exprimă nemulţumirea…
Vezi articolul

BREAKING Sindicatele vor protesta, de luni, în fața Guvernului și avertizează că nu vor încheia mediile elevilor dacă nu primesc mărirea salarială amânată de doi ani. Nistor: Profesorii vor primi o mărire de doar 4%, adică 40-50 de lei la salariu

Reprezentanții sindicatelor au anunțat că, începând de luni, vor picheta sediul Guvernului pentru a-și cere drepturile salariale promise de doi ani și tot amânate, iar dacă situația nu se remediază,…
Vezi articolul