Educația pierde la rectificare 198 milioane de lei. Banii ar fi fost suficienți pentru ca 100.000 de elevi să primească zilnic, timp de un an, o masă caldă

6.087 de vizualizări
Ecaterina Andronescu / Foto: gov.ro
Rectificarea bugetară taie bani de la Educație și Cercetare. Potrivit documentului publicat miercuri seara de către Ministerul Finanțelor, de la cele doua instituții s-ar lua o sumă de 426,7 milioane de lei. Potrivit justificării din nota de fundamentare a proiectului, ar fi vorba despre sume necheltuite.

Ministerul Educației Naționale pierde 198 de milioane de lei. Banii sunt de fapt, în justificarea Finațelor, ”economii la proiecte cu finanțare externă rambursabilă și nerambursabilă”. Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației să ne spună exact ce programe sunt vizate.

Banii ar fi ajuns pentru extinderea de 5 ori a programului ”Masa caldă în școli”, program care este implementat în continuare în doar 50 de școli (23.455 de elevi), pentru al treilea an la rând, fiind tot program pilot. Fondurile anuale alocate, potrivit notei de fundamentare a proiectului, sunt de circa 38 de milioane de lei. Cei 198 de milioane tăiați la rectificare ar fi însemnat continuarea programului pentru peste 100 de mii de copii. Programul ”Masa caldă în școli” are un impact direct asupra frecventării cursurilor de către elevi – în școlile participante, rata abandonului s-a redus de la 6,1, la 1,3%. România are una dintre cele mai mari rate ale abandonului școlar din Uniunea Europeana, 18,1%.

Programul ”Masa caldă în școli” a început cu o întârziere de două luni și jumătate din cauza faptului că Guvernul a aprobat legislația abia luna aceasta. Atât acest program, cât și ”Cornul, laptele și fructe în școli” sunt programe cu finanțare externă nerambursabilă (din fonduri europene).

Chiar și fără această rectificare, România are oricum cea mai mică alocare de fonduri bugetare (2,8% din PIB) pentru Educație, din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Ne depășește până și Bulgaria la acest capitol.

De la Ministerul Cercetării și Inovării se taie cea mai mare sumă dintre cele două instituții, 228,9 milioane de lei. Pentru bugetul și așa mic al Cercetării, este o sumă importantă. Acești bani reprezintă, scriu cei de la Finanțe, ”în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă”.

 • România cheltuie pentru Cercetare de 14 ori mai puțin față de media Uniunii Europene, potrivit acestui raport.
Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii
 1. De peste 5 ani de cand am parasit Romania, zi de zi citesc stiri. Mai mult decat o faceam cand locuiam in tara.

  Periodic, stiri despre masurile negative la care recurg politicienii, nocive Educatiei, Sanatatii, ma intristeaza tot mai mult.

  Acum, avem copii. Unul a inceput deja scoala (gradinita, dar e diferita programa). Acum, compar educatia de aici, cu cea din tara, din stiri si din ce mai stiu de la unul din parintii mei, profesor de mai mult de 30 de ani acum.

  Aici, am incredere si in sistemul public de sanatate. Cel din Romania, ma sperie din ce citesc.

  Pentru educatie, si pentru sistemul de sanatate, acum, in situatia din Romania, vazand constant ca orice natie de politician ce are legatura cu aceste 2 ministere, le infunda tot mai mult, noi suntem hotarati sa nu ne sacrificam copii si sa ii crestem aici unde am descoperit echilibru, calitate si un plan pe termen lung in care avem incredere.

  Aceste motive ar trebui sa le sune bine in cap politicienilor romani de ce tot mai putini se vor mai intoarce in tara si de ce tot mai multe familii cu membri calificati sau intelectuali vor parasi Romania.

  Alocatiile copiilor reprezinta o problema, dar puscariasii pot beneficia de mult mai mult buget decat copii. Doare.
  Alocatiile copiilor reprezinta o problema, dar pensiile speciale ofera la zeci de mii, bani ce confera lux, si nu un plus pentru decenta. Doare.
  Alocatiile copiilor reprezinta o problema. Dar in companiile de stat, administratia beneficiaza, pe langa niste salarii ce fac echivalentii din tarile vestice sa para niste sarantoci, de bonusuri ce ar putea oferi luni de zile un trai decent la atatia copii orfani ce traiesc in conditii de plans. Doare.

  Sa continui despre sanatate?

  De 5 ani de zile vad tot mai clar cum totul este facut in folosul lor si celor apropiati lor. Nu poti sa mai ai incredere in vreun politician. Nu poti sa mai speri ca va mai fi ok vreodata Romania.

 2. Ce se întâmplă cu sentințele judecătorești se mai dau sau nu? Vad ca ministerul restituie bani la rectificarea bugetat oare am fost din nou uitați?

 3. O lipsa dd respect elementar fata de profesori ,sunt 10 ani de la primele sentinte judecatoresti ,probabil se asteapta centenarul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației: Elevii din clasele primare și gimnaziu, care au ”abateri de la program”, vor sta mai mult la școală din semestrul 2

Elevii din învățământul primar și gimnazial care au ”rămâneri în urmă de la nivelul clasei”, vor face ore suplimentare, în școală. Declarația a fost făcută miercuri, 2 ianuarie, la Antena 3 de…
Vezi articolul

Trei universități din România dispar din Clasamentul internațional al universităților QS. Babeș-Bolyai și Universitatea din București rămân în categoria 801+

Schimbare dramatică în clasamentul internațional al universităților Quacqarelli-Symonds, înregistrată de universitățile din România: trei dintre instituțiile de învățământ superior românești prezente anii trecuți în rankinguri nu au mai prins top…
Vezi articolul

Competențele digitale – predate în învățământul primar de anul viitor. Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a să conțină probă de abilități digitale din 2024. Pentru profesori competențele digitale vor fi introduse încă din formarea inițială – măsuri incluse în Strategia privind digitalizarea educației în România / Țintă: 90% din populație să fie alfabetizată digital

În școala primară ar urma să fie incluse, începând din anul școlar 2021-2022, elemente obligatorii de competențe digitale, iar în aceeași perioadă urmează să fie elaborate sau revizuite programele de…
Vezi articolul

Matei Vișniec, interviu pentru Cultura la Dubă: România a fost maltratată de interesele personale ale clasei politice, care poartă principala vinovăție a faptului că timpul nu s-a transformat în civilizație mai repede

Imaginea României, la 30 de ani de la Revoluție, este una “plină de constraste”, spune într-un interviu pentru publicația Cultura la Dubă cel mai apreciat dramaturg român contemporan la nivel…
Vezi articolul