Educația pierde la rectificare 198 milioane de lei. Banii ar fi fost suficienți pentru ca 100.000 de elevi să primească zilnic, timp de un an, o masă caldă

6.099 de vizualizări
Ecaterina Andronescu / Foto: gov.ro
Rectificarea bugetară taie bani de la Educație și Cercetare. Potrivit documentului publicat miercuri seara de către Ministerul Finanțelor, de la cele doua instituții s-ar lua o sumă de 426,7 milioane de lei. Potrivit justificării din nota de fundamentare a proiectului, ar fi vorba despre sume necheltuite.

Ministerul Educației Naționale pierde 198 de milioane de lei. Banii sunt de fapt, în justificarea Finațelor, ”economii la proiecte cu finanțare externă rambursabilă și nerambursabilă”. Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației să ne spună exact ce programe sunt vizate.

Banii ar fi ajuns pentru extinderea de 5 ori a programului ”Masa caldă în școli”, program care este implementat în continuare în doar 50 de școli (23.455 de elevi), pentru al treilea an la rând, fiind tot program pilot. Fondurile anuale alocate, potrivit notei de fundamentare a proiectului, sunt de circa 38 de milioane de lei. Cei 198 de milioane tăiați la rectificare ar fi însemnat continuarea programului pentru peste 100 de mii de copii. Programul ”Masa caldă în școli” are un impact direct asupra frecventării cursurilor de către elevi – în școlile participante, rata abandonului s-a redus de la 6,1, la 1,3%. România are una dintre cele mai mari rate ale abandonului școlar din Uniunea Europeana, 18,1%.

Programul ”Masa caldă în școli” a început cu o întârziere de două luni și jumătate din cauza faptului că Guvernul a aprobat legislația abia luna aceasta. Atât acest program, cât și ”Cornul, laptele și fructe în școli” sunt programe cu finanțare externă nerambursabilă (din fonduri europene).

Chiar și fără această rectificare, România are oricum cea mai mică alocare de fonduri bugetare (2,8% din PIB) pentru Educație, din Uniunea Europeană, potrivit Eurostat. Ne depășește până și Bulgaria la acest capitol.

De la Ministerul Cercetării și Inovării se taie cea mai mare sumă dintre cele două instituții, 228,9 milioane de lei. Pentru bugetul și așa mic al Cercetării, este o sumă importantă. Acești bani reprezintă, scriu cei de la Finanțe, ”în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă”.

 • România cheltuie pentru Cercetare de 14 ori mai puțin față de media Uniunii Europene, potrivit acestui raport.

4 comentarii
 1. De peste 5 ani de cand am parasit Romania, zi de zi citesc stiri. Mai mult decat o faceam cand locuiam in tara.

  Periodic, stiri despre masurile negative la care recurg politicienii, nocive Educatiei, Sanatatii, ma intristeaza tot mai mult.

  Acum, avem copii. Unul a inceput deja scoala (gradinita, dar e diferita programa). Acum, compar educatia de aici, cu cea din tara, din stiri si din ce mai stiu de la unul din parintii mei, profesor de mai mult de 30 de ani acum.

  Aici, am incredere si in sistemul public de sanatate. Cel din Romania, ma sperie din ce citesc.

  Pentru educatie, si pentru sistemul de sanatate, acum, in situatia din Romania, vazand constant ca orice natie de politician ce are legatura cu aceste 2 ministere, le infunda tot mai mult, noi suntem hotarati sa nu ne sacrificam copii si sa ii crestem aici unde am descoperit echilibru, calitate si un plan pe termen lung in care avem incredere.

  Aceste motive ar trebui sa le sune bine in cap politicienilor romani de ce tot mai putini se vor mai intoarce in tara si de ce tot mai multe familii cu membri calificati sau intelectuali vor parasi Romania.

  Alocatiile copiilor reprezinta o problema, dar puscariasii pot beneficia de mult mai mult buget decat copii. Doare.
  Alocatiile copiilor reprezinta o problema, dar pensiile speciale ofera la zeci de mii, bani ce confera lux, si nu un plus pentru decenta. Doare.
  Alocatiile copiilor reprezinta o problema. Dar in companiile de stat, administratia beneficiaza, pe langa niste salarii ce fac echivalentii din tarile vestice sa para niste sarantoci, de bonusuri ce ar putea oferi luni de zile un trai decent la atatia copii orfani ce traiesc in conditii de plans. Doare.

  Sa continui despre sanatate?

  De 5 ani de zile vad tot mai clar cum totul este facut in folosul lor si celor apropiati lor. Nu poti sa mai ai incredere in vreun politician. Nu poti sa mai speri ca va mai fi ok vreodata Romania.

 2. Ce se întâmplă cu sentințele judecătorești se mai dau sau nu? Vad ca ministerul restituie bani la rectificarea bugetat oare am fost din nou uitați?

 3. O lipsa dd respect elementar fata de profesori ,sunt 10 ani de la primele sentinte judecatoresti ,probabil se asteapta centenarul !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Elevii, studenții și consiliul tineretului îi solicită lui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea privind educația sexuală, care condiționează orele de acordul părinților

Trei asociații ale tinerilor îi solicită lui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea privind educația sexuală. “Consiliul Național al Elevilor (CNE), Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)…
Vezi articolul

Premiul Nobel pentru Fizică 2021, acordat pentru contribuţii inovatoare în înţelegerea sistemelor fizice complexe: Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi

Premiul Nobel pentru Fizică pe 2021 a fost acordat cercetătorilor Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi pentru „pentru contribuţii inovatoare la înţelegerea sistemelor fizice complexe”, a anunţat marţi Academia…
Vezi articolul