Electromagnetul care nu atrage plastic – problemă ușoară la testarea internațională TIMSS 2023 la care peste 20% dintre elevii români de clasa a VIII-a nu au dat răspunsul corect

973 de vizualizări
Sursa: TIMSS 2023
Doar 79% dintre elevii români de clasa a VIII-a participanți la testarea internațională TIMSS 2023, ce a evaluat performanțele lor la matematică și științe, au atins nivelul minim de dificultate la testul de științe, ceea ce înseamnă că 21% nu au obținut rezultatele minime pentru acest nivel. Totodată, 52% nu au atins pragul următor de evaluare a performanțelor, intermediar. Rezultatele TIMSS 2023, publicate marți, sunt însoțite de exemple de întrebări sau probleme pentru fiecare dintre aceste praguri, iar o întrebare de nivel minim este legată de materialele atrase de un electromagnet.
  • Pentru a atinge nivelul minim de performanță (Low Benchmark – minim 400 de puncte), elevii de clasa a VIII-a participanți la TIMSS 2023 – Științe aveau de demonstrat că știu să aplice unele cunoștințe științifice (biologie, chimie, fizică, științele pământului), inclusiv să știe ce materiale sunt atrase de un magnet.

Astfel, problema exemplificată în documentația ce însoțește rezultatele evaluării internaționale urmărește ca elevul să „recunoască dacă un electromagnet atrage obiecte din diverse materiale).

Este prezentată o schemă cu o bandă pe care circulă gunoi din diverse materiale – o parte dintre ele ajung la capăt, altele sunt atrase de un electromagnet. Întrebarea este: Ce se întâmplă cu diverse materiale – care dintre ele trece de electromagnet, care e selectat? Opțiuni de răspuns: conserve de oțel, pahare de plastic, conserve de aluminiu, ziare, cuie de fier.

Sursa: TIMSS 2023

21% dintre elevii români de clasa a VIII-a nu au atins nivelul de performanță la care este încadrată această întrebare.

La următorul nivel, al doilea dintr-un total de patru, Intermediate Benchmark (punctaj – 475), doar 48% dintre elevii români de clasa a VIII-a au reușit să ajungă, însemnând că restul fie s-au încadrat în Low Benchmark, fie nu au atins nici acel nivel. Ce fel de întrebări au fost incluse la Intermediate Benchmark?

La acest nivel, elevii trebuie să demonstreze că înțeleg unele concepte de biologie, chimie, fizică și științele pământului și se implică în practici științifice, să arate că pot aplica diverse informații legate de sănătate, energie, ecosisteme, interacțiuni cu mediul etc..

Un prim exemplu pentru acest nivel de evaluare este întrebarea: Ce avantaj le oferă păsărilor faptul că au oase goale?

Sursa.TIMSS 2023

Un alt exemplu, tot din biologie: Trăsăturile cărui părinte sunt moștenite de 10 pui de iepure: ale mamei, ale tatălui, 50%-50%, respectiv toți puii vor avea trăsături moștenite de la ambii părinți.

Sursa: TIMSS 2023
Citește și:
BREAKING Rezultatele TIMSS 2023: Elevii români sunt pe locul 6 în Europa la Matematică în clasa a IV-a, situație care se deteriorează în gimnaziu – arată testarea internațională / La clasa a VIII-a este aproape triplu procentul de analfabetism numeric și științific, față de clasa a IV-a


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Directoarea Școlii Gimnaziale “Ferdinand I” din București și-a dat demisia, anunță Inspectoratul școlar / Mai mulți părinți au protestat azi dimineață după ce o învățătoare ar fi lovit un elev, iar conducerea nu ar fi luat măsuri 

Directoarea Școlii Gimnaziale “Ferdinand I” și-a dat demisia, iar Inspectoratul Școlar al Municipiului București a luat act de demisie, conform cererii depuse în data de 28.03.2024″, potrivit unui răspuns al…
Vezi articolul

HARTA România, printre statele europene care au donat cel mai puțin în cadrul teledonului organizat de Comisia Europeană/ Cine a donat cele mai mari sume pentru descoperirea unui vaccin și tratament împotriva COVID 19

Șefa Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat, luni, că în urma teledonului internațional găzduit de executivul european având ca scop strângerea de fonduri pentru descoperirea unui vaccin, diagnostic…
Vezi articolul
Valoarea tichetelor de creșă

După 19 ani, bursa „Bani de liceu” este desființată de noua lege a Educației și nu se mai acordă din acest an. Ministerul Educației anunță sec, pe site, că „programul a fost înlocuit cu forme de intervenție socială consolidată“, fără să spună care sunt acestea

Bursa „Bani de liceu” de 250 de lei pe lună nu există în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, ceea ce înseamnă că nu se mai acordă din anul școlar 2023-2024.…
Vezi articolul

Colega profesoarei înjunghiate: De 4 zile aștept o reacţie. De la orice factor de decizie din România zilelor noastre. De la ministrul Educaţiei mai ales. Sau noi nu mai contăm?

Colega profesoarei de matematică înjunghiată lângă cancelaria Colegiului Național Spiru Haret din Ploiești reclamă lipsa de reacție a responsabililor din învățământ, a autorităților, locale și centrale, dar și a sindicatelor.…
Vezi articolul