Elevi din 20 de școli și licee din Constanța vor să învețe limba chineză în cadrul Proiectului Clasele Confucius care prevede și schimb de experiență pentru elevi și profesori

988 de vizualizări
chineza cursuri
Foto: © Bbbar | Dreamstime.com
20 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa şi-au exprimat intenţia de a înscrie elevii la cursuri de limba chineză, a anunțat Inspectoratul Şcolar Judeţean care a organizat astăzi o conferinţă de presă pe tema Proiectului Clasele Confucius, potrivit Agerpres.

Cursurile online vor fi susţinute de cadre universitare de la instituţii de prestigiu din Republica Populară Chineză, selectate riguros pentru acest program.

Proiectul Clasele Confucius face parte din acordul de colaborare dintre unităţile de învăţământ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Universitatea Ovidius din Constanţa.

 Ce activități cuprinde programul
 • Cursuri on-line de limbă şi cultură chineză;
 • Acţiuni culturale, expoziţii;
 • Participarea elevilor la cursurile intensive de limbă chineză în cadrul programului Şcolii de Vară din China (la universităţi prestigioase din Beijing şi Shanghai etc.);
 • Participarea elevilor la examenele HSK (nivel de limbă chineză), în vederea obţinerii certificatului de competenţă lingvistică, certificat recunoscut internaţional;
 • Schimburi de experienţă între elevi şi profesori.

Cursurile de limbă şi cultură chineză nu se adresează numai studenţilor şi elevilor, ci sunt deschise tuturor persoanelor care îşi exprimă intenţia de a studia.

Pentru debutul acestui semestru există 20 de unităţi de învăţământ din municipiul şi judeţul Constanţa care şi-au exprimat intenţia de a participa la Programul Clasele Confucius:

        1. Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa

        2. Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu Constanţa

        3. Liceul Teoretic Ovidius Constanţa

        4. Colegiul Naţional Mihai Eminescu Constanţa

        5. Liceul Teoretic Traian Constanţa

        6. Liceul Teoretic George Călinescu Constanţa

        7. Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanţa

        8. Liceul Teoretic Callatis Mangalia

        9. Liceul Teoretic Carmen Sylva Eforie Sud

        10. Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu Medgidia

        11. Şcoala Gimnazială Nr.30 Gheorghe Ţiţeica Constanţa

        12. Şcoala Gimnazială Nr. 38 Dimitrie Cantemir Constanţa

        13. Şcoala Gimnazială Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanţa

        14. Şcoala Gimnazială Nr. 29 Mihai Viteazul Constanţa

        15. Şcoala Gimnazială Gala Galaction Mangalia

        16. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Eforie Nord

        17. Şcoala Gimnazială Mihai Viteazu

        18. Şcoala Gimnazială Nr. 7 Remus Opreanu Constanţa

        19. Şcoala Gimnazială Nr. 1 Dumbrăveni

        20. Şcoala Gimnazială Nr. 12 B.P. Hasdeu Constanţa

Elevii care doresc să se înscrie la cursurile de limba chineză trebuie să se adreseze în mod direct Universităţii Ovidius din Constanţa, urmând aceeaşi procedură ca la orice examen de certificare lingvistică, de tipul Cambridge, Delf, Sprach Diplom, fără implicarea unităţii de învăţământ în acest proces de înscriere.

Data la care se încheie apelul de înscriere este 26.02.2022.

Prin Clasele Confucius elevii se pot întâlni cu oportunităţi reale într-o definire profesională, cu atât mai mult cu cât au posibilitatea de a obţine burse de studiu în Republica Populară Chineză, a afirmat prof. univ. dr. Angelo Mitchievici, directorul Clasei Confucius.

Parteneriatul dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa şi Universitatea Ovidius din Constanţa a debutat în urmă cu 5 ani şi a cunoscut o creştere vizibilă, atât a numărului de elevi interesaţi, cât şi a numărului profesorilor colaboratori din China.

În primul an de colaborare (2017-2018) existau 43 de elevi înscrişi în 3 grupe de studiu şi cursurile se desfăşurau cu 2 profesori din China, iar în anul 2020-2021 au participat la aceste formări 120 de elevi, cuprinşi în 16 grupe. Aceştia au fost pregătiţi de 7 profesori chinezi.

La conferința de azi au participat: prof. Sorin Mihai, inspector şcolar general, prof. Loredana Manolache, inspector şcolar general adjunct, prof. univ. dr. Angelo Mitchievici de la Universitatea Ovidius din Constanţa şi doi profesori universitari chinezi care susţin cursuri în cadrul programului pentru elevii şi studenţii constănţeni.

Foto: © Bbbar | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
 1. Se pare cã românii tot la comuizm trag, de se uitã la China ca la alt soare pe cer.. Nu le-au ajuns atâtia ani de nenorocire, încã mai doresc; ..as zice, “dati-i înainte, bãieti, dati cu oistea-n gard pânã vi se stricã de-a binelea si carul!” Sucksex pânã vi se-nvineteste limba-n gât! >:-( Eu vã salut din mers dintr-o tarã vesticã. Pa!

 2. Poate e bine sa stiti si aceste lucruri despre Institutele Confucius si ce rol joaca acestea, de fapt:
  “Fără îndoială, aceste centre nu au de-a face cu predarea înțelepciunii tradiționale chineze, ci mai degrabă cu sabotarea ei și, mai rău, cu îndoctrinarea oricui frecventează aceste cursuri. Manualele sunt supervizate de PCC, predau o chineză simplificată și sunt infiltrate de propaganda leninist-maoistă a culturii de partid. Mai mult, institutul însuși infiltrează statul care îl găzduiește. E un fel de război rece pe care PCC îl poartă cu statele lumii care bat palma cu China.”
  https://www.curentul.info/in-lume/institutele-confucius-ar-trebui-sa-nu-mai-existe/

 3. Sorinele, de ce au venit, ma, mascatii la ISJ? De cand stai numai cu Lori vad ca mintea-ti zboara: elevii nostri nu cunosc bine limba romana si tu vrei sa invete cea mai dificila limba din lume?! In rest respect ptr marea cultura chineza!

 4. Ma asteptam ca la conferinta de presa Sorin Mihai sa spuna de ce au venit organele de ancheta la ISJ Constanta! Se pare ca ptr presupuse pocinoage regizate de prietenul Faliboga si amantea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe, publicate de Ministerul Educației. Candidații au avut de scris un eseu de maximum 2 pagini în care să prezinte importanța funcțiilor educației. La subiectul I a picat basmul cult

Subiectele și baremele de la Titularizare 2023 pentru educatorii și puericultorii din grădinițe și creșe au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00. Proba scrisă a concursului național a…
Vezi articolul

Fișe de lucru, modele de programe școlare pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, ghiduri pentru profesori despre ADHD, autism, dislexie, publicate de Inspectoratul Școlar Județean Iași

Inspectoratul Școlar Județean Iași propune un set de resurse pentru profesori, care să vină în sprijinul procesului de adaptare curriculară pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, CES.  Adaptarea curriculară presupune…
Vezi articolul

BREAKING Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat în Monitorul Oficial / Numărul comisiilor permanente din școală a fost redus la 5, diriginții au atribuții suplimentare

Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial miercuri. Documentul modifică fostul regulament cadru, adoptat în 2016. A fost redus numărul comisiilor…
Vezi articolul