Elevii “contestă ferm” obligativitatea uniformelor școlare: Uniforma nu atrage după sine și creșterea calității actului educațional

5.445 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Elevii reacționează la proiectul de lege înregistrat săptămâna trecută la Senat care prevede introducerea obligativității purtării uniformelor școlare. “Consiliul Național al Elevilor contestă ferm această propunere” și atrage atenția că “este esențial să nu pierdem din vedere impactul bugetar pe care această măsură îl va avea. Având în vedere faptul că, la momentul de față, în sistemul de învățământ din România sunt înmatriculați aproximativ 2,8 milioane de elevi. Asigurarea unui bon valoric de 350 lei pentru fiecare dintre acești elevi ar genera un impact bugetar nesustenabil”.

“Având în vedere faptul că, la momentul de față, există aproximativ nouă sute de mii de elevi care nu au acces la internet, considerăm că există măsuri prioritare pentru asigurarea accesului la educație al tuturor elevilor”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor.

Proiectul de lege a fost inițiat de senatorul PMP Cătălin Lucian Iliescu, a fost înregistrat la Senat pe 26 mai 2020 și prevede următoarele:

Vezi aici traseul legislativ al proiectului care prevede introducerea uniformelor școlare
Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor, cu privire la obligativitatea uniformelor școlare:

“CNE reacționează cu privire la introducerea obligativității purtării uniformelor școlare

Cu câteva zile în urmă, a fost înregistrată o inițiativă legislativă la Senatul României, privind modificarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, în sensul introducerii obligativității purtării uniformei școlare pentru elevii din România. Proiectul de lege prevede acordarea, de către autorități, a unor bonuri valorice în valoare de 350 de lei, pentru achiziționarea acestor uniforme.

Consiliul Național al Elevilor contestă ferm această propunere, din următoarele motive:

  1. Așa cum am reliefat și în anul 2018, atunci când a fost modificat Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din România (ROFUIP), instituirea obligativității purtării uniformei în rândul elevilor nu atrage după sine și creșterea calității actului educațional.
  2. În aceeași notă, uniforma școlară nu poate spori securitatea în școală, în lipsa unor alte măsuri de siguranță (servicii de pază, servicii de monitorizare audio-video etc.).
  3. Este esențial să nu pierdem din vedere impactul bugetar pe care această măsură îl va avea. Având în vedere faptul că, la momentul de față, în sistemul de învățământ din România sunt înmatriculați aproximativ 2,8 milioane de elevi. Asigurarea unui bon valoric de 350 lei pentru fiecare dintre acești elevi ar genera un impact bugetar nesustenabil. Având în vedere faptul că, la momentul de față, există aproximativ nouă sute de mii de elevi care nu au acces la internet, considerăm că există măsuri prioritare pentru asigurarea accesului la educație al tuturor elevilor.

În concluzie, argumentele prezentate în expunerea de motive a inițiativei legislative nr. B288/2020 nu sunt racordate la contextul actual din sistemul educațional din România și la nevoile reale pe care elevii le au.

În asemenea contexte de criză, ne dăm seama că problema echității în sistemul de învățământ nu poate fi rezolvată prin uniforme școlare, ci prin acțiuni de impact și servicii sociale calitative. Cei 350 de lei pot fi folosiți pentru achiziționarea de echipamente pentru accesarea școlii online, motiv pentru care solicităm retragerea acestei inițiative legislative lipsite de fundament.”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor”.


13 comments
  1. Din moment ce asociațiile de părinți nu agreează această idee ce pretenții putem emite de la elevi ??? Asta este România !

  2. Sunteți extraordinari, vreți sa veniți la școală cu ținute de club în continuare.! Școala a ajuns locul etalarii telefoanelor și al ținutelor de centura, pentru ca unele se îmbracă fix ca acolo, iar băieții ca niște smenari de la coltul străzii.. Nici urma de băiat de liceu…
    Toți elevii din Europa poarta Obligatoriu uniforma, nu au ce cauta în școală dacă nu sunt îmbrăcați ca elevii, dar voi vreți smechereala în continuare… Hai sa desființam și examenul de bacalaureat ca să va fie viata mai ușoară, fără niciun stres. A ajuns un examen banal, mediu ca dificultate cel mai dificil examen din România. Rușine! Probele /examenele fac caractere puternice și duc la apariția profesionalistilor în medicina, inginerie, economie… Poate asa scăpăm și noi de prosti

  3. Dacă elevelor le place sa se îmbrace ca pipitele sau toate în blugi rupți, precum muncitorii necalificați, lăsați-le sa “evolueze”.
    Uniformele dau o nota de eleganta și de sobrietate. Dar cine nu este făcut sa fie nici elegant și nici distins, Lăsați-l sa fie el insusi…:)

    1. Foarte bine. Cei 350 de lei să meargă în dotarea unităților școlare. Iar uniforma o procura părintele. Așa cum va îmbraca din Zara, Diesel, H&M, etc așa va pot procura uniformele școlare stabilite de fiecare școală.

  4. Sunt surprins de atat de mult conservatorism. Nu pot intelege argumentul cu obtinerea unei echitati materiale prin purtarea de uniforma: adica nu o sa poarte incaltari Balenciaga sau fular si fes Burberry cine isi permite? Uneori lipsa de educatie si inteligenta a parintilor creeaza frustrarile astea la copii.

  5. Doamne câte va mai trec prin cap. Mai bine v ați ocupa de o reforma in învățământ , învață bieții copiii atâtea chestii inutile ! Doamne , țara arde și babele se piaptănă . Mai , eu nu-i înțeleg pe unii ca ăștia ce propun tot felul de tâmpenii. Îmi imaginezi că nu pot dormi într-o noapte și se gândesc:Ce să mai propune eu in parlament?Așa ca să-mi atrag atenția asupra mea ….hmmm. Mai terminati cu de astea .Ăștia ce propun au habar ce trebuie sa învețe copiii , ce materie stufoasa este .Le mai lipsește uniformă, da …., e atât de atractivă școala românească încât asta-i tot ce lipsește ca să urască și mai mult copiii să merga la școală. Gândiți vă că toate domeniile au update , Materia de la școală e aceeași care era pe vremea mea. Și sunt ceva ani de atunci. Și încă ceva , nu haina impune respectul.Profesorul trebuie să știe să-și impună respectul vizavi de elevi. Și cei șapte ani de-acasă. eu nu mi-am crescut copilul în uniformă dar pentru asta are bun simț.

  6. Dragi elevi din Romania care cu orice ocazie strigati, “vrem o tara ca afara”, voi nu stiti ce vreti. Pe aici, pe afara NU te intreaba nimeni daca vrei sau nu sa porti uniforma, este OBLIGATORIE!!!

  7. Nu va mai folositi de pretexte de tip ” vrajeala” ca sa scapati de uniforma. Toate institutiile de invatamant care se respecta din lume au uniforma. Sustin insa adoptarea ei din anul scolar 2021-2022, pentru a da ragaz economiei sa-si mai revina. Si nu, nu este adevarat ca uniforma nu creste calitatea. Nu intru in detalii, sunt prea multe de spus. Cert este ca ar avea efecte pozitive impotriva: chiulului, abandonului scolar, bullyingului etc. Ceea ce nu accept insa este plata unei sume de bani parintelui. Cred ca ar fi suficient ca pe baza de liste cu elevii si cu un contract intre scoala si o firma de croitorie, elevii sa mearga sa-si faca uniforma. Nu de alta, dar unii parinti isi beau…uniforma

  8. Eu consider ca reintroducerea uniformelor scolare este necesara in invatamantul de stat, pentru ca scoala, cel putin clasele I-X, este obligatorie si, teoretic, gratuita. Din acest considerent ar trebui respectata obligativitatea purtarii uniformei si ca forma de respect reciproc.
    Nu cred, insa ca banii ar trebui suportati de Ministerul educatiei, ci de Ministerul Muncii, sub forma de tichete valorice acordate celor cu venituri mici.
    Intr-adevar, uniformele nu sporesc si nici nu diminueaza calitatea actului educational, dar este vorba despre un minim respect fata de scoala, fata de profesori si colegi. Cred ca daca aceasta uniforma ar consta dintr-o pereche de blugi normali (nu rupti, nu mulati), un tricou/bluza, un sacou si o pereche de adidasi/ghete pt cateva ore de scoala nu ar fi un chin. Totul este sa nu se transforme aceasta uniforma in costume sofisticate, iar fetele sa nu fie obligate sa poarte neaparat fuste. Daca regula purtarii uniformei nu va fi una absurda, atunci ea poate fi respectata, sunt convinsa.

  9. As vrea sa vad pus in aplicare acest proiect cat mai curand.nu se mai respecta nimic din buna purtare in scoala si bunul simt,acum in scoli se vine la parada modei si pe urma ne miram de ce si cum s-a intamplat sa se ia profedorul x sau y de eleva de la a 12.uniformele ii educa garantat pe elevi.nu este problema elevul bugetul nesustenabil,elevul trebuie doar sa invete,atat.sant state unde inca este obligatorie tinuta,exemplu SUA.nu vad cu ce ii incomodeaza tinuta,ei trebuie doar sa invete.

    1. Să știi că faptul “că se ia” nu are legătură cu ce se îmbracă,este doar o justificare plauzibila in ochii unora, a agresorului.Caracterul pe care îl are aceea persoana îl face “să se ia”.Așa cum nu oricine devine alcoolic,nu oricine ucide,nu oricine ajunge la spitalul de nebuni.Trebuie să fie și ceva in tine care “să rezoneze” cu agresiunea respectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul a adoptat acordarea de vouchere pentru after-school pentru elevii din 150 de școli, masă caldă pentru vârstnici în săptămâna dinaintea alegerilor, buget suplimentat pentru tabletele școlare și 10 milioane de euro pentru universități – anunță ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș

Ministrul Fondurilor Europene a anunțat după ședința de guvern de astăzi că una dintre măsurile adoptate de executiv “este cea referitoare la voucherele pentru educație în regim after-school”. În jur…
Vezi articolul

Cum a distrus legea Educației Deca-Iohannis singura aplicație digitalizată care funcționa la obținerea gratuității studenților pe transportul din București – Youth TB. Aproape 130.000 de studenți trebuie să plătească integral abonamente de transport și să aștepte înapoi 90% din bani când sunt gata procedurile universităților / Ce soluție ar exista

Studenții din Capitală care circulă cu transportul în comun de suprafață – autobuze și tramvaie – au de plătit integral abonamentele de transport ale Societății de Transport București (STB), pentru…
Vezi articolul

Marea Britanie: Aproape 200 de mii de profesori protestează într-un amplu marș, alături de funcționari publici. Ei cer salarii mai mari / Majoritatea școlilor sunt deschise, unele doar parțial, spune ministrul britanic al Educației

Miercuri, aproape 200 de mii de profesori din mai multe regiuni din Marea Britanie protestează într-un marș amplu la care participă alături de funcționari publici și din sectorul transporturilor, aproape…
Vezi articolul

DOCUMENT „Activitățile didactice se poate suspenda” – Dezacord între subiect și predicat în proiectul legii privind starea de alertă, adoptat de Guvern, chiar în capitolul Educație

„Activitățile didactice (…) se poate suspenda în perioada stabilită” – cu acest dezacord între subiect și predicat începe capitolul Educație-Cercetare din proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea și…
Vezi articolul
Promovarea pe post - incompatibilități

Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor: Sper că nu vom avea o lege a educației pe repede înainte, cum a fost schimbată metodologia de evaluare a școlilor doctorale

Acuzații dure din partea președintelui Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, la adresa modificărilor aduse de Ecaterina Andronescu procedurii de evaluare a școlilor doctorale. Noile reguli încalcă legea educației, reglementarile europene și…
Vezi articolul