Elevii de clasa a XII-a care învață în liceele din București și locuiesc în zonele carantinate din Ilfov vor putea merge la simularea Bacalaureatului, anunță cei doi prefecți: „O să le permitem”

11.088 de vizualizări
Proiectul mai poate să aștepte / Sursa: Pixabay.com
Elevii de clasa a XII-a care au domiciliul sau reședința în localitățile aflate în carantină, din județul Ilfov, vor putea merge de luni la școală, pentru simularea Bacalaureatului, dacă învață la un liceu din București, au declarat pentru Edupedu.ro prefectul județului Ilfov, Daniel-Tudorel Zamfir, și prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Prefectul județului Ilfov a afirmat pentru Edupedu.ro că duminică seara, la ora 20, va convoca Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru acest subiect. Deplasarea acestora, cu părinții dacă sunt minori sau singuri dacă sunt majori, se va face pe baza declarației pe propria răspundere.

În prezent, potrivit regulilor în vigoare în astfel de situații elevii nu pot merge în altă localitate, la școală, dacă sunt într-o localitate „carantinată”. Și asta pentru că în declarația pe propria răspundere pentru ieșirea din locuință, pe care orice cetățean trebuie să o completeze dacă iese din casă într-un oraș sau comună aflate în carantină, nu există motivul „mers la școală”.

Edupedu.ro: Declarația pentru ieșirea din zona de carantină nu prevede nicio opțiune pentru elevii care au simulările de examene sau care trebuie să meargă la școală și care sunt în zone în care s-a instituit carantină iar școlile lor sunt în localități în care nu este carantină. Ce veți face cu elevii din Ilfov care susțin săptămâna viitoare simulările pentru examene în școlile din București sau viceversa?

Daniel Tudorel-Zamfir: Așa este. O să vedem în seara aceasta (n. red. duminică, 21 martie 2021), o să convoc Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să discutăm și despre subiectul acesta, dar în principiu ar trebui să îi lăsăm să meargă pentru că e vorba despre copii de clasa a XII-a. Și să poate să meargă. O să vorbesc și cu cei de la poliție să li se permită, o să vorbesc și la DSU.

Edupedu.ro: Și cum se va întâmpla asta în mod oficial, prin ce act administrativ sau legislativ?

Daniel-Tudorel Zamfir: O să fie ca o excepție prin Comitetul Județean de Situație de Urgență. Comitetul e convocat în jur de ora 20:00. În cazul lor (n. red. al elevilor de clasa a XII-a) nu se pot organiza mai multe etape (n. red. de simulare a examenelor naționale), se pot organiza conform ordinului ministrului educației doar în situația în care sunt în zonele cu peste 6 la mie incidență și acolo poate fi reprogramată, dar doar în zonele în care școala este într-o zonă carantinată.

Am vorbit și cu domnul prefect de la București ca să găsim o soluție pentru copii, să poată participa la aceste simulări. Acolo unde este vorba de minori, să meargă însoțiți de părinți. O să le permitem”.

Și prefectul Capitalei, Alin Stoica, a afirmat pentru Edupedu.ro că elevii de clasa a XII-a vor putea veni de mâine la simulările examenului de Bacalaureat. “Vor fi asimilate aceste deplasări acelora pentru defășurarea activităților, punctul 1 de pe declarația pe propria răspundere. Dar este necesară declarația pe propria răspundere. Vor fi patrule și în jurul școlilor, ca să asigure accesul elevilor și să verifice că se respectă toate regulile, respectiv purtarea măștii, distanțarea fizică“, a explicat Stoica.

În Ordinul pentru aprobarea intrării unei localități în carantină este specificat faptul că prin impunerea acestei măsuri are loc „limitarea la maximum a deplasării persoanelor și monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri. Ieșirea persoanelor din locuință este permisă doar pe bază de declarație pe proprie răspundere, legitimație de serviciu sau adeverință eliberată de angajator, după caz”.

În prezent, în modelul Declarației pe propria răspundere pentru ieșirea din locuință, motivul „mers la școală” nu există, sunt doar trecute motivele pentru mers la serviciu sau pentru cumpărături de necesitate, ori situații medicale și plimbări scurte lângă locuință.

Care sunt motivele pentru care un locuitor poate ieși din localitate, în carantină:

a) transportul de marfă indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și pentru aprovizionarea populației;
b) persoanele care nu locuiesc în zonele carantinate, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitare, veterinare, situațiilor de urgență, administrație publice, a asistenței și protecției sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, comerț și alimentație publică, comunicațiilor și transporturilor;
c) persoanele care locuiesc în zonele carantinate și desfășoară activitatea profesională în afara zonei carantinate;
d) persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
e) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau a unei persoane aflate în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
f) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
g) urgențe medicale.

Model declaratie, SURSA: Prefectura ilfov

1. Modelul orientativ de adeverință de la angajator

2. Declarația pe proprie răspundere pentru tranzitarea localităților în care a fost instituită carantina

3. Declarația pe proprie răspundere pentru ieșirea din locuință în localitățile carantinate în format PDF și editabil

Notă: Declarațiile pe proprie răspundere pot fi scrise și de mână, conform modelului orientativ.

Reamintim că luni, 22 martie, încep probele de la simularea examenului de Bacalaureat pentru elevii din clasele a XII-a și a XIII-a.

Calendar Simulare BAC 2021 (pentru clasele a XII-a și a XIII-a)

22 martie 2021 – Limba și literatura română
23 martie 2021 – Examenul obligatoriu al profilului: Matematică sau Istorie
24 martie 2021 – Proba la alegere a profilului și specializării
25 martie 2021 – Limba și literatura maternă
31 martie 2021 – Afișarea rezultatelor

Lunea viitoare, pe 29 martie, începe simularea Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a.

Calendar Simulare Evaluarea Națională 2021 (pentru clasa a VIII-a)

29 martie 2021 – Limba și literatura română – probă scrisă
30 martie 2021 – Matematică – probă scrisă
31 martie 2021 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
16 aprilie 2021 – Afișarea rezultatelor

Foto: Pixabay.com


6 comments
  1. Virusul este selectiv, cine locuiește în Ilfov carantinat, dar învață în București vine la școală, cine locuiește tot în Ilfov carantinat, dar învață în Ilfov stă acasă. Urgent de vorbit cu virusul, au înnebunit prefecții!

  2. Nu m am vaccinat, mi am dat seama că nu se poate oferi vaccinul bun profesorilor, știu că suntem desconsiderați de către societate, de aceea merită să facem grevă sau să ne dăm demisia, așa cum intenționată medicii de la ATI. Să încheiem contracte onorante pentru cât am învățat dacă societatea chiar are nevoie de munca noastră. Dar dacă suntem doar sacul vostru de box, atunci rămâneți singuri și descurcați vă!

  3. Haideți, dragi copii!
    Si asa Bucureștiul va trece în curând în carantina și din cauza circulației elevilor și părinților lor din Ilfov în București.
    Oricum elevii din clasele terminale care locuiesc în Ilfov, au avut liber de la ministrul Câmpeanu sa vina zilnic la scoala în București.
    Elevii asimptomatici sunt vectorii principali de transmitere în comunitate a virusului.
    Din cauza ministrului Câmpeanu, cu ambiția lui bolnava de a tine școlile deschise, s-a ajuns în România la nenorocirea asta de *val trei “. Ar trebui numit” valul lui Câmpeanu “.
    A reușit sa se lepede de părerile ministerului Sănătății, adresându-se direct altuia asemenea lui, adica d-lui Câtu, care l-a obligat pe Voiculescu sa semneze un ordin criminal, care a condamnat Romsnia la contaminare masiva.

  4. A sosit momentul ca și profesorii să își dea demisia ca și medicii, este inadmisibil ce fac politicienii din guvern și parlament! Haideți la simulări, trebuie să ne îmbolnăvim, de ce contează viața noastră???

    1. Ministrul Educației va închide gura, ca v-ați facut prima doza de astra zeneca și dacă după asta încă trăiți, veți face a doua doza de astra zeneca la sfârșitul lunii aprilie, deci dacă încă va încăpățânați sa mai trăiți și după a doua doza, pe la jumătatea lui mai veți capăta în sfârșit, ceva imunitate.
      Atunci, de ce va plângeti??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Gabriela Noveanu, coordonator Național PISA 2022 de la Institutul de Științe ale Educației: Foarte mulți dintre elevii neșcolarizați sau care veneau mai greu la școală au fost aduși să dea testul PISA. În România decalajele de performanță sunt mai pregnante și performanța dintre elevi la matematică este mult afectată de statutul socio-economic

Datele PISA 2022 arată că în România rezultatele de la matematică – care au stagnat față de 2018, la ultima evaluare PISA – sunt legate de statutul socio-economic. “În România…
Vezi articolul

Violeta Vijulie confirmă că va fi secretar de stat în Educație și neagă că ar fi fost susținută de Costel Alexe: La tragerea posturilor între filiale, poziția de secretar de stat pe fonduri europene de la Ministerul Educației a revenit filialei Sector 3 a PNL

Violeta Vijulie a confirmat pentru Edupedu.ro că va fi secretar de stat la Ministerul Educației, unde se va ocupa de fondurile europene și relația cu Parlamentul. Liberala care o va…
Vezi articolul