Decizia Curții Constituționale prin care elevii din școlile private trebuie să primească burse de excelență olimpică, la fel ca cei din școlile de stat, s-ar putea aplica și asupra componentei privitoare la concursurile școlare naționale din bursele de merit. Astfel, într-un răspuns către un părinte, Ministerul Educației și Cercetării precizează că „anume criterii care se aplicau pentru acordarea bursei de performanță pe legea veche contestată la CCR, se regăsesc și în bursa de merit din actuala lege a Educației nr. 198/ 2023″.
- Unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional fac parte din sistemul de învățământ și sunt sprijinite de stat, potrivit legii Educației
Este vorba despre interpretarea deciziei Curții Constituționale din noiembrie 2024, care a decis că limitarea burselor la elevii din școlile de stat din Legea Educației nr. 1/ 2011 a fost neconstituțională.
În răspunsul către părintele care a întrebat de ce elevii de la școlile private nu iau și ei burse de merit, Ministerului Educației și Cercetării precizează că „noul act normativ în materie instituie două tipuri de burse cu rol asemănător celei de performanță, dar pe criterii diferite: bursa de merit și bursa de excelență olimpică (I şi II)”. Mai exact, anume criterii care se aplicau pentru acordarea bursei de performanță pe legea veche contestată la CCR, se regăsesc și în bursa de merit din actuala lege a Educației nr. 198/ 2023.
- Decizia din noiembrie 2024 a Curții Constituționale a venit în urma unei contestații din partea unui părinte în 2019, pe legea veche, nr. 1/2011, când exista bursa de performanță.
Ministerul Educației și Cercetării menționează că deși decizia CCR făcea referire la legea veche a Educației, nr. 1/ 2011, totuși „noua lege a învăţământului preuniversitar – Legea nr. 198/2023, recalifică sistemul de burse, iar bursa de performanță nu se mai regăseşte în aceiași termeni, noul act normativ în materie instituie două tipuri de burse cu rol asemănător celei de performanță, dar pe criterii diferite: bursa de merit și bursa de excelență olimpică (I şi II)”.
Concret, fosta bursă de performanță din Legea 1/2011 a fost „spartă” în trei tipuri de burse de noua lege a educației nr 198/2023 și de legislația subsecventă acesteia: bursa de excelență olimpică I, bursa de excelență olimpică II și Bursa de merit pentru premii la concursurile naționale școlare.
Răspunsul integral al Ministerului Educației către părinte
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, înregistrată la Ministerul Educatiei şi Cercetării, vă informăm că în anul şcolar 2024 — 2025 bursele se acordă în conformitate cu prevederile Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările si completările ulterioare şi ale Metodologiei-cadru de acordare a burselor, aprobată prin OME nr. 5518/2024.
Decizia C.C.R. nr.642/2024 [R] face referire la admiterea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 82 alin.(1) din Legea Educatiei Naționale, nr.1/2011. Întrucât Legea nr. 1/2011 nu mai este în prezent în vigoare si ținând cont de faptul că noua lege a învăţământului preuniversitar – Legea nr. 198/2023, recalifică sistemul de burse, iar bursa de performanță nu se mai regăseşte în aceiași termeni, noul act normativ în materie instituie două tipuri de burse cu rol asemănător celei de performanță, dar pe criterii diferite: bursa de merit și bursa de excelență olimpică (I şi II).
Facem precizarea că prin Decizia nr. 642/2024, CCR s-a pronunțat în sensul că principiul egalității şi al nediscriminării constă în acordarea bursei tuturor beneficiarilor primari ai procesului educațional care se află în situații identice sau comparabile, fără a se face diferență între cei care urmează o formă de învăţământ particular sau de stat.
De asemenea, prin Decizia sus menționată s-a dispus cu privire la acordarea bursei de
performanță tuturor beneficiarilor primari ai procesului educațional care se află în situații identice sau comparabile cu cea pentru care a fost ridicată această excepție de neconstituționalitate, care au formulat acţiuni în instanță în acest sens şi nu au obținut încă hotărâri judecătoreşti definitive”.
Noua lege a educației prevede faptul că bursa de merit are mai multe componente pentru care se acordă, iar la art. 108, alin 16, apare bursa pentru premiul I la concursurile școlare naționale.
„Art. 108, alin. (16) Printre beneficiarii burselor de merit se numără de drept elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației, dacă acestea nu au fost finanțate de Ministerul Educației, câștigătorii medaliilor de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice, precum și alte categorii de elevi cu performanțe educaționale, artistice sau sportive în conformitate cu prevederile metodologiei-cadru prevăzute la alin. (1)”.

Elevii de la școlile private și confesionale nu primesc în prezent aceste burse de merit, ci doar pe cele pentru excelență olimpică.
„Art. 108, alin (11) – Pentru stimularea excelenței, elevii beneficiază de burse de excelență olimpică I și II, acestea fiind alocate în funcție de distincțiile primite de către aceștia, după cum urmează:
a) bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică I se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar;
b) bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică II se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii din ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar”.

Informații de context
În 7 noiembrie 2024, Curtea Constituțională s-a pronunțat pornind de la o sesizare din 2019, care privea vechea Lege a educației, nr. 1/2011, însă principiul nediscriminării elevilor în acordarea burselor, în funcție de tipul de școală stat-privată-confesională, va trebui respectat de aici înainte inclusiv în noua Lege a învățământului, Lege Deca nr. 198/2023, care menține o serie de burse doar pentru elevii de la școlile de stat: bursele de merit și bursele de reziliență, potrivit surselor noastre.
Conform surselor Edupedu.ro, efectul deciziei CCR se va produce cu privire la toate bursele, adică și cu privire la bursele de merit și de reziliență, care pe noua Lege a educației se acordă doar elevilor din școlile de stat.
A doua zi după decizia CCR, Ministerul Educației (ME) a anunțat că se va conforma deciziei Curții Constituționale a României (CCR) privind bursele școlare pentru elevii din școlile și liceele private și confesionale, după ce Curtea va publica decizia în Monitorul Oficial.
Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în data de 27 ianuarie 2025.
Amintim că Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a transmis Ministerului Educației că vechiul proiect de OUG prin care Ligia Deca voia să-și modifice pentru a treia oară propriile legi ale învățământului limita beneficiarii de burse doar la categoria elevilor din școlile de stat, încălcând astfel Constituția României.
„A nu acorda acces în condiții de egalitate la dreptul la sistemul de bursă elevilor din învățământul preuniversitar privat, confesional în raport cu cei de la stat constituie o formă de discriminare directă, încalcă principiul constituțional al egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice”, constată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în nota publicată de CNCD și analizată de Edupedu.ro.
3 comments
Hmmm, dar de ce să le dea statul când ei și părinții lor au ales, nu au fost nevoiți, să meargă la scoli private acolo unde sunt “câinii cu covrig în coadă”… Să plătească burse școlile respective și să organizeze între ei, privații, olimpiade, concursuri, etc. și nu să concureze cu copiii de la școlile publice de stat, școli în care aceștia au găsit răspuns la nevoile lor intelectuale! Foarte ciudate pretenții!…
Problema este ca inca NU se platesc burse de merit pentru copiii de la scolile private. Nici macar nu s-a initiat vreo procedura in sensul asta la nivelul scolilor private. Cum credeti ca o vor lua si pe aceasta pentru olimpici? Respectiv bursa de merit (minim 450 lei): Se acordă pentru minimum 30% din elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, cu condiția ca media generală să nu fie mai mică de 9,50. Dacă nu există suficienți elevi cu media de minim 9,50, lista poate fi extinsă. De asemenea, se acordă elevilor cu performanțe deosebite la olimpiade și concursuri școlare. Aceste modificări sunt reglementate prin Ordinul de ministru nr. 5.518/11.07.2024, care aprobă noua Metodologie-cadru de acordare a burselor. Schimbările vin în contextul implementării Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.
Păi sigur că trebuie să ia și copiii din școlile private și confesionale. Pentru că:
1. ei au ajuns la școli private pentru că înv public nu a avut și servicii pe nevoile lor când părinții au căutat oferte de educație
2. au ajuns la școli private alunecând de la grădinițele private (care au și școli), locuri mult mai vesele și mai normale in care să crești la 2-3-6 ani, adesea cu joacă afară, activități foarte diverse
3. e doar o presupunere că părinții cu copiii la școli private nu au dificultăți financiare, in special dacă au 2+ copii; această presupunere nu trebuie lăsată să (mai) hrănească invidia celor cu copiii în sistemul public
0. ar fi discriminativ ca lor să nu li ofere șansa unei burse; ar fi egal cu presupunerea că la școala privată nu poți face performanță ca elev
Plus că școlile confesionale pot fi mai puțin “îndobitocitoare” (scuzați licența!) decât școlile publice cu religie ortodoxă, unde copii foarte mici nu au cum să sară fereastra de religie nici dacă ar vrea, că e pusă “generos” între alte ore.