Elevii și părinții cer președintelui și Guvernului “sală izolată și cu subiecte de rezervă” la prima sesiune de BAC, pentru elevii identificați cu temperatură: Admiterea la facultate este în iulie-august

4.984 de vizualizări
SURSA: freepik.com
Elevii și părinții critică dur decizia președintelui Klaus Iohannis de a nu accepta o procedură specială pentru elevii identificați cu temperatură la prima sesiune de Bacalaureat. “Atragem atenția asupra faptului că elevii care, din varii motive, nu vor trece de triajul epidemiologic, vor fi condamnați la a renunța la facultatea pe care doresc să o urmeze”, se arată într-un comunicat remis Edupedu.ro.

“În cursul zilei de ieri, reprezentanții elevilor și părinților au susținut, în cadrul unui dialog cu Ministerul Educației și Cercetării, ca elevii înscriși la examenul de Bacalaureat să poată susține probele de examen după o procedură separată, într-o sală izolată și cu subiecte de rezervă, însă acest plan a fost demontat astăzi fără o consultare a reprezentanților elevilor și părinților. Implementarea acestei măsuri ar produce efecte dezastruoase pentru parcursul educațional al viitorilor studenți, fiind o măsură care încalcă principiul egalității de șanse. Universitățile, atât cele de pe plan național, cât și cele din planul internațional, organizează procesul de admitere în lunile iulie – august, fapt care ne demonstrează că elevii care au peste 37.3 grade temperatură vor fi trimiși direct acasă și privați de dreptul a urma facultatea pentru care s-au pregătit”, spun Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți.

Comunicatul integral al Consiliului Elevilor:

“Consiliul Național al Elevilor, împreună cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar reacționează cu privire la declarațiile făcute de Președintele României, Klaus Iohannis, în contextul examenelor naționale.

Astfel, atragem atenția asupra faptului că elevii care, din varii motive, nu vor trece de triajul epidemiologic, vor fi condamnați la a renunța la facultatea pe care doresc să o urmeze. În cursul zilei de ieri, reprezentanții elevilor și părinților au susținut, în cadrul unui dialog cu Ministerul Educației și Cercetării, ca elevii înscriși la examenul de Bacalaureat să poată susține probele de examen după o procedură separată, într-o sală izolată și cu subiecte de rezervă, însă acest plan a fost demontat astăzi fără o consultare a reprezentanților elevilor și părinților. Implementarea acestei măsuri ar produce efecte dezastruoase pentru parcursul educațional al viitorilor studenți, fiind o măsură care încalcă principiul egalității de șanse. Universitățile, atât cele de pe plan național, cât și cele din planul internațional, organizează procesul de admitere în lunile iulie – august, fapt care ne demonstrează că elevii care au peste 37.3 grade temperatură vor fi trimiși direct acasă și privați de dreptul a urma facultatea pentru care s-au pregătit. 

Înțelegem necesitatea unor măsuri riguroase, care să vizeze interesul superior al elevului și somăm Administrația Prezidențială și Guvernul României să identifice o strategie alternativă prin care elevii care au temperatura peste 37.3 grade (acest lucru putând fi cauzat inclusiv de menstruație sau de stres) să poată susțină examenul de Bacalaureat în condiții igienico-sanitare corespunzătoare. O soluție în acest sens este susținerea examenului de Bacalaureat într-o sală separată, izolată, sau, respectiv, susținerea probelor aferente examenului în aceeași perioadă în care va avea loc și cea de-a doua sesiune a Evaluării Naționale. 

Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul în care parcursul educațional al elevilor, viitorilor studenți, va fi afectat de această măsură și asigurăm elevii și părinții pe care îi reprezentăm că ne vom orienta demersurile către garantarea dreptului către o admitere în învățământul superior care să nu prejudieze nici măcar un elev. 

Nici măcar un singur elev nu trebuie lăsat în urmă, motiv pentru care, împreună cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, ne orientăm eforturile spre a găsi soluții și spre a le urgenta către decidenți. Am stabilit un plan: elevii să aibă oportunitatea de a susține examenul, iar statul român să asigure condițiile. Este inacceptabil și o negare a principiului egalității de șanse, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Venim cu acest apel către MEC și Administrația Prezidențială ținând cont de contextul actual, unul bazat pe incertitudine si nemulțumirea unui număr foarte mare de părinți. Nu este absolut deloc normal să-i anulezi o șansă unui elev, bazându.ne pe măsurarea temperaturii.

În concluzie, avem nevoie de o procedură specială si pentru elevii de la BAC care nu pot intra în examen, exact cum s-a procedat cu elevii de la EN, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar. “

Citește și:

 

 

 


5 comments
  1. Daca sunt 2 sesiuni de Evaluare Nationala clasa a 8-a ,ar trebui schimbat calendarul de admitere!

  2. Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.
    Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar
    Tot timpul ati afirmat cu vehementa ca aveti incredere in modul cum organizeaza ministerul evaluarea si bacul, mai sunt 2 saptamani si nimic nu e sigur, in fiecare zi vine cineva si schimba ceva.
    Cu cat mai mare este numarul celor implicati intr-un eveniment, cu atat mai putin inteligent devine fiecare dintre participanti.

  3. Sigur, fin gandit. Nu stim daca / de ce au febra dar ii bagam pe toti gramada, “izolati”, dupa ce in prealabil am gasit si niscaiva profesori carora le place sa traiasca periculos si se bat sa se ofere voluntari pentru supraveghere in sala aia. Care ar trebui sa se numeasca”Barcari”, pentru ca este de dansa inventata.

  4. Obligatoriu toți elevii trebuie sa aibă posibilitatea sa susțină examenele de BAC. Trebuie sa li se asigure copiilor cu probleme medicale o sala specială. Nu pot sa dea BAC-ul in August. Admiterile la facultate sunt in luna Iulie. Dacă nu se poate altfel sa li se echivaleze BAC-ul cu mediile din liceu. Nu se poate face discriminare!!!!! Va rog domnule Președinte nu lăsați sa se întâmple asta. Am mare încredere in dumneavoastră! Pana acum nu m-ați dezamăgit și va rog din suflet sa nu o faceți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like