Elevul David Nicolae Şolga din Săcele, câştigătorul din România al concursului UE pentru tinerii traducători

405 vizualizări
concurs tineri traducatori
Foto: Reprezentanța Comisiei Europene în România
Câştigătorul din România al concursului de traducere “Juvenes Translatores” organizat de Comisia Europeană este David Nicolae Şolga, elev la Liceul Teoretic “George Moroianu” din Săcele, judeţul Braşov, relatează Agerpres.

“Comisia Europeană îi felicită astăzi, 9 februarie, pe cei 27 de câştigători ai celei de-a 16-a ediţii a concursului său de traducere, Juvenes Translatores, destinat liceenilor cu vârsta de 17 ani. Câştigătorul din România, David Nicolae Şolga, este elev la Liceul Teoretic ‘George Moroianu’ din Săcele, judeţul Braşov şi a tradus din engleză în română”, informează un comunicat remis presei.

În acest an, 2.883 de participanţi şi-au testat competenţele lingvistice prin traducerea unui text în şi din oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE. Din cele 552 de combinaţii lingvistice disponibile, elevii din 681 de şcoli au utilizat 141 combinaţii, traducând inclusiv din spaniolă în slovenă şi din polonă în daneză.

Traducătorii Comisiei Europene au selectat 27 de câştigători, câte unul din fiecare ţară a UE, precum şi un număr de 287 de elevi care au primit menţiuni speciale pentru traducerile lor de excepţie. Potrivit sursei citate, 14 dintre traducătorii care au primit menţiuni speciale sunt din România. Ceremonia de premiere a celor 27 de câştigători va avea loc la 31 martie 2023, la Bruxelles, mai scrie Agerpres.

Direcţia Generală Traduceri a Comisiei Europene organizează concursul “Juvenes Translatores” în fiecare an, din 2007.  Concursul “Juvenes Translatores” îşi propune să promoveze studiul limbilor străine în şcoli şi să le ofere tinerilor posibilitatea de a-şi face o idee despre meseria de traducător. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Sebastian Burduja: Faci cercetare fundamentală și cercetezi lucruri pe care omenirea le-a inventat acum 10.000 de ani? Nu e în regulă. Faci însă cercetare de avangardă, care are însă și un transfer tehnologic în piață? Iată exemple pe care trebuie să le încurajăm

Obiectivele cercetărilor care merită să fie sprijinite în România și numărul mare de institute de profil, care formează un sistem foarte fragmentat, criticat de Comisia Europeană, au fost invocate de…
Vezi articolul

Ministra Ligia Deca anunță stagii pe egalitate de gen, educație incluzivă, lupta împotriva abandonului școlar împreună cu ministrul francez al Educației, Pap Ndaiye / Anunțul vine după ce BOR a acuzat că ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ” în legile învățământului

Miniștrii român și francez ai educației anunță într-un comunicat de presă comun organizarea de cursuri de formare, seminarii în special în zona educației incluzive, a luptei împotriva abandonului școlar, a…
Vezi articolul

Surse: Presiuni ca Daniela Vișoianu – controversata fostă consilieră de la educație cu contracte cu ministerul, cu Cumpănașu și legături cu băieții deștepți din energie – să ocupe o funcție de secretar de stat în Ministerul Educației

Presiuni la noul ministru al Educației, Ligia Deca, pentru ca fosta consilieră a ministrului Monica Anisie, Daniela Vișoianu, să ocupe un post de secretar de stat sau altă poziție înaltă…
Vezi articolul

Părinții să urmărească modul în care școlile își elaborează propriile regulamente de organizare și să refuze semnarea lor dacă există clauze ilegale, recomandă Federația Națională a Părinților

Federația Națională a Părinților recomandă părinților să urmărească modul în care unitățile de învățământ își elaborează propriile regulamente de organizare și funcționare și „să refuze semnarea contractelor educaționale care încalcă…
Vezi articolul