Elevul fantomă. A absolvit clasa a X-a fără să fi trecut un minut la școală

19.656 de vizualizări
Gheorghe Cernotoiu / Foto: Arhiva personala
“Alo, bună ziua! Sunt diriginta dumneavoastră de la clasa a XI-a.”
Așa începe povestea uluitoare a unui bărbat de 46 de ani din comuna Turburea, județul Gorj.

Gheorghe Cernotoiu a aflat în urmă cu câteva zile că este elev în clasa a XI-a seral, la Liceul Tehnologic Turburea. Diriginta clasei respective l-a sunat pentru a-l înștiința că trebuie să meargă la școală și să completeze niște formulare pentru a avea acces la platforma de învățământ online.

Doar că Gheorghe Cernotoiu, elevul fantomă, a absolvit ultima dată clasa a IX-a, în anii ’90, și nu a trecut vreodată pe la clasa a X-a.

După ce viața l-a pus la mare încercare, cu un transplant de plămâni la AKH Viena, care i-a salvat viața în ultima clipă, bărbatul din Turburea și-a dorit anul trecut să încerce reluarea studiilor. Însă procedura i s-a părut prea complicată și a renunțat.

Chiar dacă dosarul său nu a fost niciodată complet (îi lipsea dovada că a absolvit vreodată 9 clase), omul a fost acceptat de liceul din comună. Mai mult, a fost trecut prin clasa a X-a fictiv, fără ca el să fi mers vreodată la școală.

Am stat de vorbă cu Gheorghe Cernotoiu și ne-a spus povestea sa.

Domnule Cernotoiu, când ați terminat dumneavoastră ultima clasă?

Pfffuu, ultima clasă, clasa a IX-a, am terminat-o în anii ’91 – ’92, dacă nu mă înșel.

Și ce s-a întâmplat acum un an? Ați vrut să reveniți la școală?

Da. Am vorbit cu un băiat, care era mâna dreaptă a primarului, la vremea aceea era și profesor de sport la Liceul Tehnologic. Am vrut să mă înscriu, m-a pus să fac o cerere, i-am dat și copie de buletin, trebuia să aduc și foaia matricolă de la Liceul de Construcții nr. 4, unde am terminat 9 clase. De fapt, nu erau 9 clase, era o școală de ucenici, iar pe lângă foaia matricolă trebuia să mai dau și ceva diferențe. 

Când ați completat această cerere?

În urmă cu un an și ceva. Prin iunie-iulie 2019. 

Nu am mai dus foaia matricolă, i-am spus băiatului că renunț, nici nu știam unde trebuie să dau acele diferențe, aveam altele pe cap, am zis că dacă nu mi-a trebuit școală până acum, am muncit, munci grele, mă descurc fără școală și de acum încolo. 

 Și ce s-a întâmplat acum câteva zile?

Eram acasă, pe la ora 11:00, m-a sunat cineva, nu cunoșteam numărul.

– “Bună ziua, Cernotoiu Gheorghe?”, zice dumneai. 

– „Bună ziua, da, eu sunt.”

– „Sunt diriginta dumneavoastră, de la clasa a XI-a seral.”

La care eu zic:

 • „Stați o secundă, ori s-a creat o confuzie, ori ați greșit numărul de telefon. Eu nu mă știu elev la clasa a XI-a.”
 • „Ba da, nu sunteți dumneavoastră Cernotoiu Gheorghe?”
 • „Ba sunt, dar nu mă știu elev.”

Imediat mi-am adus aminte de acea cerere făcută în urmă cu un an și ceva și i-am zis:

 „Eu am făcut o cerere acum un an și ceva, dar nu am dus-o până la capăt, dosarul era incomplet. Eu nu am cum să fiu în clasa a XI-a. Mai mult decât atât, eu trebuia să fiu în clasa a X-a, lipsește un an de studiu.”

La care dumneai zice:

 • „Domnul Cernotoiu, ați promovat clasa a X-a și acum sunteți în clasa a XI-a.”
 • „Am promovat eu clasa a X-a?”
 • „Da.”
 • „Păi eu nu știam și nici nu cred, am avut un dosar incomplet.”, zic.

Doamna râdea la telefon, eu eram șocat, mi se părea ceva grav. Cum adică să absolv un an fără să trec pe la școală, fără să am dosar complet? 

Deci nu ați trecut niciodată pe la școală, în clasa a X-a?

Doamnă, vă rog să mă credeți pe cuvânt, nu am trecut un minut. Nu aveam cum. Știam că am depus un dosar incomplet. Sunt un om cu capul pe umeri, am trecut prin viață, nu aș fi mers la liceu fără un dosar complet. 

Mai mult, mă gândeam, domne’, dacă mă duc de acum încolo cu liceul și aia e? dar eu nu am luat niciodată o foaie matricolă de la acel liceu și atunci la un moment dat trebuia să am acea foaie la dosar, vă dați seama că aș fi fost atârnat toată viața de un abuz, eu nu vreau așa ceva

Dar care credeți că este miza acestei povești? E o greșeală umană sau un anumit interes la mijloc?

Mă gândesc că ei trebuie să aibă un anumit număr de elevi.

Luați în calcul ce vă spun acum, iar eu am proprietatea cuvintelor: în cataloagele din anul acesta, cât și din anii trecuți, sunt oameni care nu au călcat un minut în România pe parcursul unui an. 

Sunt vecinii dumneavoastră din comună și cunoașteți că sunt plecați din țară?

Da, da. Sunt oameni din comună. 

Și știe lumea din comună că ei sunt plecați din țară, dar figurează ca elevi la liceu?

Da. Eu o să încerc la Parchet să spun toate lucrurile astea și o să cer să facă o verificare pentru fiecare persoană în parte, din acel catalog, cel puțin în ăsta de a X-a, să se vadă unde sunt oamenii, dacă au ieșit din țară, la ce dată au ieșit, la ce dată au intrat, sunt lucruri care pot fi verificate simplu.”

Bărbatul a făcut o plângere la DNA, iar dosarul a fost trimis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești. 
Am contactat conducerea școlii pentru a afla cum a fost posibil ca un elev să treacă prin clasa a X-a fără ca el să fi avut un dosar complet și fără să fi mers la școală. Iată ce a declarat actualul director.
Ca director al școlii, ce știți despre această situație și cum o explicați? 

Să știți că îmi puneți întrebări foarte dificile, în sensul că nu am fost eu directorul școlii în acea vreme. 

Eu sunt director de la 1 septembrie 2020. 

Dar de când a apărut această poveste în comună, ați luat vreo măsură, faceți o anchetă?

Sigur, e în derulare o anchetă internă, ne-am autosesizat și noi. Urmează în câteva zile să facem publice și rezultatele. 

Presupun că sunteți profesor de mai mulți ani la acest liceu, nu?

Eu nu am predat niciodată la seral, ca să știu situația foarte bine. 

Din ceea ce știți dumneavoastră, este adevărat că există mai mulți elevi înscriși care trec clasa fără să fi mers vreodată la școală?

Nu cunosc. Sincer, nu cunosc acest aspect. Am rămas și noi mirați, vă dați seama, stupefiați de ceea ce am auzit, verificăm, ce pot să vă spun este că deocamdată domnul în cauză a terminat clasa a X-a.

În acte. 

În acte, da. Conform actelor, a terminat clasa a X-a.”, a declarat directorul Liceului Tehnologic Turburea, Liviu Sgaibă. 

Mirare am găsit și la Inspectoratul Școlar Gorj. 

“Noi ne-am autosesizat. Dumnealui nu a făcut o înștiințare la Inspectoratul Școlar. Anul trecut, când s-ar fi petrecut fapta, exista o altă conducere a școlii și o altă conducere a Inspectoratului. 

În prezent există o anchetă desfășurată de Inspectoratul Școlar.

Din cunoștințele pe care le aveți, au mai fost astfel de cazuri, cu oameni care au trecut clasa fără să se prezinte la școală?

Noi nu avem cunoștință de un astfel de caz, în afară de acesta.”, a declarat Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Gorj. 

În schimb, diriginta care a trecut prin clasa a X-a un elev fantomă nu ne-a mai răspuns la telefon după ce i-am cerut un punct de vedere. 
Liceul Tehnologic Turburea a fost înființat în anul 2013, iar de atunci și până în prezent o singură elevă a reușit să promoveze examenul de bacalaureat. 

Mai mult, în anul 2018 Corpul de Control al Ministrului Educației a anchetat acea școală, după mai multe acuzații privind angajări de profesori suplinitori, care nu ar fi trecut de niciun concurs. În urma acelei anchete a fost schimbată atât conducerea școlii, cât și conducerea Inspectoratului Școlar Gorj. 

Însă, la fel cum se întâmplă cu numeroase licee din România, cu 0 promovabilitate la bacalaureat, nimeni nu a investigat în acești ani cauzele dezastrului educațional de la Turburea. De altfel, nici primarul comunei nu a absolvit bacalaureatul

Singura decizie a fost ca profilul liceului să fie transformat în învățământ profesional și dual, începând cu acest an școlar.

Nici așa, însă, nu pare că școala reprezintă vreo speranță pentru tinerii din zonă. Anul acesta, după două sesiuni de admitere, au rămas neocupate 3 locuri la calificarea mecanic autor și 3 locuri la calificarea ospătar/ vânzător în unități de alimentație. 

Situația e mai gravă la nivel de județ. În Gorj sunt peste 300 de locuri neocupate la aceste licee, mulți dintre tineri alegând să plece la muncă în străinătate. 


Alexandra Tănăsescu este fondator al publicației Cultura la dubă și colaborator Edupedu.ro. În august 2020, a primit bursa “Alex. Leo Șerban” a Festivalului de Film Transilvania (TIFF) pentru proiectul de jurnalism independent CulturaLaDuba.ro.


6 comments
 1. Și în rândul titularilor se practică fiindcă mulți nu sunt dispuși sa își sacrifice vacanta sau sa reducă numărul elevilor 😏

 2. E adevărat! Doar eu sunt “fraiera” care își complica viata cu neclasificati și corigenți. Mulți profesori dau note din burta și nici măcar nu își țin orele de curs chiar dacă elevii vin în număr mic la ore. Singura nu pot face fata sistemului. Am trecut prin scandaluri, discuții pe aceasta tema… fără rezultate notabile. Am lăsat repetenți apoi i-am găsit promovați în anul următor… cine a făcut corecturi și a trecut notele în catalog a avut grija sa le arhiveze urgent… eu m-am izbit violent de rezultat. Evident, au fost ani în care nu am mai primit continuitate pe post in ciuda efortului depus. Acumulez frustrări an de an, ma străduiesc sa lucrez corect dar constat cu durere cum se aduna la catedra din ce în ce mai mulți “dascăli” fără coloana vertebrala😔 Sistemul e putred, infractorii mici și mari sunt privilegiați iar acei puțini colegi care lucrează corect risca sa fie purtați prin tribunale pentru contestațiile aberante ale unor părinți și elevi.
  PS: Dacă va e lene sa faceți legi noi și regulamente corecte, solicitați-ma! Am idei bune!

 3. Da.Se folosesc foarte mult de suplinitori,carora le spune directorul sa ii treacă pe elevii clandestini chiar daca nu ii vede nimeni.Dacă refuzi ,anul care vine, esti dat afară din școală, chiar dacă e institutie publica si apoi ai o reputație proastă si nimeni nu te vrea in școală. Verificați liceele si colegiile tehnice si tehnologice si o sa găsiți zeci de clase fantomă si la postliceală nu doar la seral.
  Dar sa stiti ca asta porneste de la inspectorate pentru ca ei aprobă dosarele si de la directori pentru că ei se zbat să facă rost de dosare.E o mare cardasie de mâncat bani publici.
  Cineva mi-a spus că nu le face nimeni nimic pentru ca si cei din inspectorate “predau” la astfel de clase.Trebuie o schimbare.Nu se mai poate.
  Sunt prea multe ilegalități…Si odata ce un ministru consideră că e normal sa incalci dreptul legal la imagine al unei persoane ce va mai mira ca se întâmplă ce se întâmplă.?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trei exemple de platforme de informații și monitorizare în educație date Ministerului Educației de către experții OCDE, organizație critică la adresa felului în care România evaluează rezultatele învățării: sistemele folosite în Danemarca, Estonia, Țara Galilor

Sistemele de baze de date puse în aplicare în trei națiuni europene – Danemarca, Estonia și Țara Galilor – sunt date drept exemplu pentru felul ușor cum pot fi utilizate…
Vezi articolul

EXCLUSIV Finanțarea educației din România: “nici proiectul de lege, nici strategia România Educată nu stabilesc țintele” banilor în plus promiși de noua lege, într-un sistem fără buget multianual și în care “sectorul educației este sufocat de proceduri redundante și inutile” – raport de diagnostic al OCDE

România se confruntă cu o diferență majoră între ceea ce spun planurile de creștere a cheltuielilor pentru educație până la 15% din buget, care pot produce progrese reale în acest…
Vezi articolul