Eliminarea din proiectul legii învățământului a examenului de admitere la colegii, solicitată de mai multe organizații din Educație: Este o politică educațională cu dedicație pentru colegiile centenare

999 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Colegiile naționale să nu aibă posibilitatea de a organiza admitere separată, solicită, printr-o scrisoare deschisă, Societatea Academică din România (SAR) și mai multe organizații și asociații ale părinților și elevilor. Astfel, este cerută eliminarea examenului de admitere la colegii din proiectul Legii învățământului preuniversitar.
  • Organizațiile semnatare sunt următoarele: Fundația World Vision România, Organizația Salvați Copiii România, Asociația Ține de Noi, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Timiș, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Vâlceană a Elevilor, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația SUPRA, Asociația Mame pentru mame, Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FePAL) și Grupul civic “Părinții cer schimbare”.

Semnatarii cer ca alin. 2 de la art. 70 din proiectul Legii învățământului preuniversitar să fie eliminat: „(2) Unitățile de învățământ liceal cu statut de Colegiu național pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare. Restul locurilor se ocupă prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale”.

„Acordând dreptul de organizare a unui concurs de admitere în învățământul liceal doar pentru unitățile de învățământ cu statut de colegiu național reprezintă o măsură preferențială nejustificată și inechitabilă în raport cu celelalte licee”, se arată în textul scrisorii.

În comunicat mai apare că această admitere separată reprezintă o „politică educațională cu dedicație pentru colegiile centenare”: „Posibilitatea ca aceste colegii naționale să organizeze concursuri de admitere cu subiecte proprii, fără vreun control al calității extern și fără vreo supervizare din partea Ministerului Educației constituie o politică educațională cu dedicație pentru colegiile centenare, una despre care considerăm că are potențialul să dinamiteze ideea de egalitate de șanse în învățământul public și să încurajeze industria meditațiilor”.

Textul scrisorii poate fi consultat mai jos:

Amintim că ministrul Educației a anunțat oficial, vineri, că se revine la sistemul în care Evaluarea Națională este obligatorie pentru toți elevii, iar examenele de admitere la colegii, care rămân în proiectul de lege a învățământului preuniversitar, vor avea loc după această evaluare. – detalii aici

Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Elevii de clasa a VIII-a să învețe doar dimineața, colegiile naționale să organizeze admitere separată pentru cel mult o clasă, elevii care dau bacalaureatul să-și poată vizualiza lucrările printr-o aplicație, înainte de contestații – propunerile unei comunități de elevi
Subiecte de admitere făcute “în afara colegiilor”, care vor putea organiza admitere doar după ce toți elevii de clasa a VIII-a vor susține Evaluarea Națională – printre schimbările majore aduse proiectului legii Educației

3 comments
  1. Oricum generatia acestor elevi care acum intra in clasa VII-a , este compromisa (eu fiind mama unei eleve care intra in clasa a VII-a). Pe langa faptul ca au intrat in clasa a V-a in online si au apucat sa isi cunoasca profesorii si metodele de predare din gimnaziu abia in clasa a VI-a, acum sunt bulversati si cu aceasta lege care inca nu se stie cum le va afecta admiterea la liceu, nu stim cum sa ii pregatim pentru Evaluarea Nationala, deoarece inca nu este foarte clar cum vor da aceasta Evaluare. Sincera sa fiu ma uit cu parere de rau la fiica mea , care este o fata isteata si silitoare , si ma gandesc cum vom trece inca 2 ani prin stress, avand in vedere ca tocmai am trecut prin stress cu fiica cea mare care a intrat anul acesta la liceu. Vreti sa nu mai abandoneze copiii scoala, introduceti reguli stricte si amenzi pentru absente, ca in alte tari, priviti in Anglia, Germania, nu exista scuza sa lipsesti de la scoala, decat medicala. La noi, trimitem mesaj pe whatsapp dirigintelui ca noi pleaca toata familia in vacanta si gata.

    1. Asa este. O generație de copiii chinuiți, pe care legea asta ii va nedreptăți și mai mult. În oraș la noi sunt 70% Colegii care au și clasele gimnaziale. Ghici cine va avea de câștigat? Cei care se pregătesc în colegiu sau al meu care e la o școală de cartier?

  2. Majoritatea actorilor educaționali cer acelasi lucru. Eliminarea acelor alineate din art.70.
    Părinți, elevi si profesori, organizații…

    Singurii care nu vor sunt ,,dinozaurii” din ME si unele colegii centenare.

    Această ,,admitere” pare să fi avut rol de diversiune pt. ca restul aberațiilor din PLÎP să treacă neobservate.

    Să sperăm că nu vor încerca să își angajeze răspunderea ca la legea 1/2011.
    Ar fi picătura care va umple paharul tensiunilor acumulate în societate cu aceste ,, reforme estivale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii și copiii de la toate școlile și grădinițele din comuna Afumați, județul Ilfov, trimiși în online printr-o hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență, după ce Ministerul Educației anunțase în localitate scenariul verde pentru săptămâna 20-24 septembrie

Trei școli și două grădinițe din comuna Afumați se închid pentru prezența fizică a elevilor, potrivit unei decizii luate duminică de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov. Este vorba…
Vezi articolul