Emil Boc: „Școala să înceapă la 15 septembrie, situația să fie descentralizată”. Primarul Constanței: „Anul școlar să înceapă odată cu cel universitar, pe 1 octombrie. Noi suntem oraș turistic, dorim un sezon estival cât mai lung”

4.580 de vizualizări
Sursă: Facebook

Primarul Clujului și fostul premier Emil Boc (PNL) a declarat la Digi24 că școala ar trebui să înceapă pe 15 septembrie, iar situația ar trebui să fie una descentralizată pentru a se putea adapta fiecare regiune la cerințele din zonă, în funcție de contextul epidemiologic local. La rândul său, primarul Constanței, Decebal Făgădău (PSD), a declarat că din punctul său de vedere ca primar al unui oraș turistic, școala ar trebui să înceapă pe 1 octombrie, odată cu universitățile, pentru ca sezonul estival să fie cât mai lung.

Declarațiile principale ale lui Emil Boc:
 • În ședința de luni a Consiliului Local am făcut o rectificare de buget, am alocat 3 milioane de euro școlilor pentru achiziția de echipamente pentru varianta hibrid. Aceasta e varianta de rezervă, ne dorim cât mai multi copii la școală.
 • Am spus din timp – școlile să aibă bani, să fie pregătite. Directorilor care nu au la 15 septembrie toată infrastructura promisă le voi cere public demisia.
 • Pentru clasele 0-4 copiii să vină la școală, pentru ca la începutul procesului educației copiii să aibă contact direct, nu online.
 • Pentru copiii din comunități defavorizate – am asigurat nu doar tablete, ci și acces la wifi.
 • Ne dorim o variantă cât mai aproape de realitate
 • În primul rând, ne-am dori să rămână situația descentralizată, adică să nu fie o situație valabilă pentru toate regiunile țării. Dacă la Cluj, cum este acum și sper să putem ține în continuare situația sub control, până în acest moment nu am avut nevoie nici de măsuri restrictive suplimentare, am insistat foarte mult pe dimensiunea de conformare voluntară a cetățenilor pentru că dacă noi nu-i avem parteneri pe cetățeni, oricâte amenzi ai da și oricâte reguli ai impune, nu reușești mare lucru.
 • Cred în continuare în responsabilitatea individuală și colectivă și dacă acest lucru va merge în continuare, atunci să putem avea acces și la măsuri descentralizate de reluare a activităților școlare, a activităților din creșe, pentru că sunt la fel de importante.
 • Am discutat cu inspectoratul școlar și suntem pregătiți să punem la dispoziție câteva spații alternative atât în curțile școlilor cât și în locații care se pretează activității educaționale, dacă ne vor solicita, dar asta va depinde foarte mult de cum va arăta situația epidemiologică. Suntem pregătiți pentru învățământul hibrid și acasă și la școală, care nu necesită spații multe suplimentare, e de discutat la învățământul primar unde ne-am dori foarte mult să fie prezență și la școală, nu doar online.
 • (Spațiile alternative din curțile școlilor) sunt unități mobile care sunt dotate cu toate facilitățile specifice astfel încât să aibă și căldura asigurată și infrastructura necesară.
Primarul Constanței: „Pe principiul descentralizării, vrem să găsim soluții pentru fiecare școală”

La rândul său, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a vorbit despre pregătirile pe care autoritățile le fac pentru începerea școlii și a menționat că așteaptă și un ajutor financiar din partea Guvernului. El a spus că școala ar putea începe pe 15 septembrie, dar că pentru Constanța, oraș turistic, ar fi mai bine să înceapă două săptămâni mai târziu, pe 1 octombrie.

Declarațiile principale ale lui Decebal Făgădău:
 • Școala poate începe la 15 septembrie, multe puncte sunt comune cu situația din Cluj
  Mi-ar plăcea să am același dialog la Constanța cum are domnul Boc la Cluj, însă din păcate situația e diferită, suntem din partide diferite.
 • Pe principiul desentralizării, vrem să găsim soluții pentru fiecare școală.
 • În ultima ședință a Consiliului Local, am suplimentat suma alocată educației. Din punctul devedere al materialelor igienico-sanitare nu a fost nevoie de măsuri, sunt materiale pe stoc
 • Cu ajutorul unor proiecte din fonduri europene am început să mergem în comunități vulnerabile. Vrem să facem un inventar al copiilor, dacă au acces la internet etc.
 • Aștept o recomandare oficială din partea Ministerului cu privire la platforme. S-au experimentat foarte multe platforme. Cred că e timpul să dăm o linie unitară. Vedem că la unele școli se merge într-un fel, la altele în alt fel.
 • Am făcut o competiție, care platforme sunt cele mai bune pentru elevi și cadre didactice, astfel încât să avem o soluție comună.
 • În fiecare an, eu militez pentru începerea anului școlar odată cu cel universitar, pe 1 octombrie. Noi suntem oraș turistic, dorim un sezon estival cât mai lung.
Boc: „Nu sunt de acord cu domnul primar Făgădău să aștept să dea guvernul bani”

Emil Boc a răspuns că școala nu ar trebui amânată decât dacă apare o situație gravă, neprevăzută și că nu ar trebui așteptați banii de la guvern pentru pregătiri.

Declarații Emil Boc:
 • Școala trebuie să înceapă pe 15 septembrie. Doar într-o situație neprevăzută în care apar lucruri noi, atunci putem să luăm în considerare altceva, dar așa cum arată lucrurile, părinții au nevoie de predictibilitate, noi avem nevoie de educație. Degeaba amânăm până la 1 octombrie, facem ca la noi la români, să le mai dăm o șansă să mai amâne niște lucruri. Aceste lucruri trebuie stabilite clar până pe 15 septembrie și trebuie făcute.
 • Haideți să ne pregătim din timp, am propus ședință din 3 august ca să nu-mi spună directorii și profesorii că nu au avut bani, au avut din 3 august, au timp să cumpere laptopuri, căști, tablete, să cumpere echipamentele necesare pentru a desfășura învățământul și în formatul online.
 • Dacă spunem că amânăm pentru 1 octombrie, iar pe 1 octombrie spunem că mai amânăm până pe 15 noiembrie, ce să mai creadă părinții, ce să mai creadă profesorii? Haideți să facem un plan foarte coerent, vedem unde mai este nevoie, administrațiile locale cred că au în responsabilitatea lor educația. Aici nu sunt de acord cu domnul primar Făgădău să aștept să dea guvernul bani. Administrăm orașele noastre, nu așteptăm cu mâna întinsă la guvern, ne vor da banii după aceea.
 • Și în Europa, școlile își continuă activitatea cu măsurile de protecție și de siguranță, pentru că siguranța are prioritate, dar asta nu înseamnă că trebuie să vină guvernul la fiecare oraș să ne facă activitățile pregătitoare. Asta este în primul rând datoria noastră pentru că suntem aici, aproape de copii și de părinți.

Citește și: Pro România a cerut amânarea începutului de an școlar până la 1 octombrie: Alegerile presupun folosirea unor spații ale școlilor

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii
 1. Deci dă-o încolo de școală, turismul să meargă! Doamne ferește , părinții din Constanța cum pot vota un asemenea specimen?

 2. Când turismul e mai important decât educația! Vai de copii noştri! De fapt ar trebui redus dirata anului şcolar la 2-3 luni noiembrie, martie, aprilie, în restul anului facem turism!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Cine sunt câștigătorii licitației pentru manualele de anul viitor cu care Ministerul Educației a încheiat acorduri-cadru. Majoritatea rezultatelor licitației de manuale de clasa a VII-a sunt contestate

Ministerul Educației a stabilit primii câștigători ai licitației pentru manualele de clasele I – a VII-a, care din septembrie ar urma să intre în școli. Aproape toate editurile participante la…
Vezi articolul

OFICIAL Măștile artizanale, permise în școală. În premieră, reguli obligatorii pentru toalete în condițiile impuse în școli la Evaluarea Națională și Bacalaureat, publicate în Monitorul Oficial

Condițiile de dezinfectare a claselor, de aerisire a sălilor între cursuri sau de intrare a elevilor la examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională sunt definite într-un nou ordin comun…
Vezi articolul

Mai multe asociații și grupuri civice condamnă comportamentul public “inacceptabil” al lui Alexandru Cumpănașu față de minori și profesori și atenționează: Coaliția lui cuprinde asociații pentru drepturile copilului, asociații de profesori, de studenți sau de polițiști

Mai multe organizații neguvernamentale și grupuri naționale și locale, inclusiv VeDem Just, Rezist, Corupția Ucide sau Freedom House, au emis vineri o luare de poziție față de “comportamentul public inacceptabil”…
Vezi articolul

PARADOX Una dintre priorităţile bugetare ale Ministerului Educaţiei este susţinerea manualelor Editurii Didactice şi Pedagogice, desi acelaşi minister a renunţat la manualele unice

În proiectul de Buget pe 2019, adoptat de Guvern, una dintre priorităţile Ministerului Educaţiei la capitolul învăţământ preuniversitar este “susţinerea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A.”. Este apoi precizat şi…
Vezi articolul

Experții Babeș-Bolyai recomandă deschiderea școlilor primare, însoțită de măsuri restrictive compensatorii / Patru ghiduri legate de pandemie, sărbători și vaccinare, puse la dispoziția populației și autorităților de universitatea clujeană

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) prezintă, miercuri, patru ghiduri destinate comunității și autorităților, documente menite să ofere informații și posibile abordări ale problemelor legate de pandemia de COVID-19, mai ales…
Vezi articolul