Eseu la Bacalaureat – argumentați dacă oamenii trebuie să fie sau nu recunoscători față de școală. Lixandru, Ministerul Educației: „Este normal să-mi exprim recunoștința față de sistemul de educație care m-a format”

4.122 de vizualizări
Foto: © Voyagerix | Dreamstime.com
Unul dintre subiectele de la proba de limba și literatura română a Bacalaureatului 2023 le cerea elevilor să redacteze un text de 150 de cuvinte prin care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să își exprime recunoștința față de școală. Întrebat la Euronews, cum ar răspunde la această întrebare, secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru a spus că “este normal să-mi exprim recunoștința față de sistemul de educație care m-a format pentru că, alături de familie, școala este a doua familie care contribuie la educația tinerei generații (…) este vorba despre instituția școlară, nu neapărat de dreptul la educație”, a spus Lixandru.

Secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru, a răspuns unei întrebări legate de una dintre cerințele de la proba de limba română de la BAC 2023, în care elevii trebuiau să argumenteze, într-un text de 150 de cuvinte, dacă oamenii trebuie sau nu să își exprime recunoștința față de școală. “Este normal să-mi exprim recunoștința față de sistemul de educație care m-a format pentru că, alături de familie, școala este a doua familie care contribuie la educația tinerei generații (…) este vorba despre instituția școlară, nu neapărat de dreptul la educație”, a spus Lixandru la Euronews.

Cerința de la subiectul I, punctul B

“Redactează un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumentezi dacă oamenii trebuie sau nu să-și exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați, raportându- se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Ion Creangă, Viața și Opera de G. Călinescu, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul este notat cu 20 de puncte, potrivit baremului de corectare, anunțat de ministerul Educației.

Răspunsul integral al lui Florian Lixandru pe acest subiect:

Euronews: La un subiect elevilor li se cerea să își exprime sau nu recunoștință față de școală. Până la această oră când stăm de vorbă există părinți care consideră subiectul ușor controversat. Într-o analiză lucidă, dumneavoastră, cum ați fi răspuns?

Florian Lixandru, secretar de stat în ministerul Educației: Nu au fost subiecte foarte dificile, au avut un grad de dificultate medie. Au fost subiecte la îndemână. Prin aceste subiecte ne propunem să urmărim gradul prin care elevii au asimilat cunoștințele și competențele prevăzute în programele școlare de la discipline de bacalaureat. Da, este normal să-mi exprim recunoștința față de sistemul de educație care m-a format pentru că, alături de familie, școala este a doua familie care contribuie la educația tinerei generații. Fără școală și fără familie, în parteneriat foarte strâns, nu putem vorbi despre tineri educați care să facă fată cerințelor societății de mâine, tineri care vor deveni la rândul lor părinți și ar trebui să educe copiii pe care îi vor avea în grijă.

Euronews: De ce ar trebui exprimată recunoștință cu privire la un drept constituțional?

Florian Lixandru, secretar de stat în ministerul Educației: Nu știu dacă e bine pusă problema dacă își exprimă recunoștință față de un drept constituțional care este garantat, este vorba despre instituția școlară, nu neapărat de dreptul la educație și la această instituție care, așa cum vă spuneam, este cea de-a doua familie care contribuie esențial la educarea tinerilor”.

Foto: © Voyagerix | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. M se pare halucinanta intrebarea: de ce trebuie sa fie recunoscatori pentru un drept constitutional…deja am redus totul…
    Sa nu uitam ca era limba si literatura romana…sensibilitate…emotie…creativitate…originalitate…argumentare…
    Oricum,trebuie sa fie foarte trist daca nu poti face un asemenea eseu pentru ca n ai un anume profesor in memorie…si e imposibil sa nu ai!

  2. Ce au făcut elevii cu o seară înainte de examen?
    Potrivit monitorizărilor Google, încă de aseară de la miezul nopții internauții au vrut să vadă care este sensul expresiei „de bună seamă”. La acel moment, 42 de persoane căutau definiția acestei expresii. Ulterior, vârful căutărilor a fost atins în jurul orei 4:00 dimineața, când 100 de persoane au intrat pe Google și au căutat ce înseamnă această expresie.

    Astfel, ministerul Educației a deschis o anchetă după această coincidență bizară. În aceste momente fac cercetări și verifică ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la această situație inedită. Interesant este că au fost foarte multe căutări și în ceea ce privește cerința exactă a primului subiect de la examenul de Bacalureat de astăzi, respectiv „indică sensul din text al secvenței «de bună seamă»”. Lucru care a fost căutat pe Google încă de la ora 1:00 de 34 de persoane, ulterior vârful căutărilor a fost la ora 3:30, și chiar astăzi de dimineață, înainte să înceapă examenul. Rămâne să vedem ce explicație au elevii în cazul acestei situații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciucă pasează la consiliile județene și Ministerul Educației problema transportului elevilor care nu poate fi decontat: Vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie

Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (UNCJR) și Ministerul Educației “vor găsi o soluție până la sfârșitul lunii septembrie”, spune premierul Nicolae Ciucă în privința transportului elevilor care, în…
Vezi articolul

Teste antigen folosite în școli vor fi redirecționate către spitale, în funcție de unde e nevoie mai multă – Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. În școli s-au utilizat doar 29.000 de teste din 1,38 de milioane puse la dispoziție

O parte din testele antigen destinate inițial pentru utilizarea în școli vor fi redirecționate către spitale, „în funcție de unde se folosesc mai mult și e nevoie mai multă de…
Vezi articolul

Fetiță de 13 ani, fără boli și nevaccinată, moartă de Covid / Medicul Mihai Craiu: Nu există un risc suplimentar la copii față de adulți, ba din contră. Nu trebuie să facem dintr-un caz singular, despre care nu știm totul, o știre de panică

O fetiță de 13 ani din Bacău, fără comorbidități și nevaccinată, a murit de Covid, potrivit Grupului de Comunicare Strategică (GCS). Ea se numără printre cei 365 de pacienți cu…
Vezi articolul